Jarig Baie Dankie organiseert fietstocht

Nog nodig: meer deelnemers

leerdam • Stichting Baie Dankie - Afrikaans voor 'hartelijk dank' - is destijds gestart als een persoonlijk initiatief van de Leerdamse families De Gier en Niks. Door de adoptie van hun (klein-)kinderen kwamen zij in contact met mensen in Zuid-Afrika die het erg moeilijk hebben en zonder hulp niet verder kunnen. De families wilden graag meer doen dan alleen geld overmaken en besloten met z'n allen een jaar naar Zuid-Afrika te gaan om zich vrijwillig in te zetten voor de mensen daar. In de jaren daarna werden er allerlei hulpacties voor goede doelen en projecten in Zuid-Afrika gehouden.

Nu de stichting in juli tien jaar bestaat, organiseert het bestuur een ludieke actie: 'een echte Zuid-Afrikaanse fietstocht van twee dagen'. "Door de Nederlandse invloeden in de geschiedenis van Zuid-Afrika zijn er veel Nederlandse plaatsnamen die ook in Zuid-Afrika voorkomen", vertelt Dennis Niks. "Het leek ons leuk om komende zomer een tocht langs een aantal van die plaatsen op poten te zetten."

Fietstocht

Samen met wielertourclub Glasstad Leerdam heeft Baie Dankie een tocht van zo'n 300 kilometer uitgezet die begint en eindigt in Leerdam. De start vindt zaterdagmorgen 2 juni plaats op het Europaplein, aan het eind van de zondagmiddag worden de fietsers ontvangen in GO. "Zaterdag rijden we via Dordrecht en Gouda naar Haarlem waar wordt overnacht. De volgende dag gaan we via Amsterdam, Amersfoort, Utrecht en Vianen weer op huis aan. En dan hebben we plaatsen als Middelburg, Ermelo, Alkmaar en Marken nog buiten beschouwing gelaten, anders zou de tocht veel te lang worden. Misschien gaan we daar volgend jaar wel heen", lacht Niks.


Deelnemers

De organisatie en sponsoring van de tocht is inmiddels rond. "Het zou alleen wel leuk zijn als er nog wat meer deelnemers komen. We zitten nu op twaalf fietsers, het is veel gezelliger om met 25 tot 30 man op pad te gaan. Dan kun je de deelnemers ook beter in een paar groepen verdelen die qua snelheid bij elkaar passen."

Deelnemers moeten 25 euro inschrijfgeld betalen en daarnaast via familie, vrienden of bedrijven een sponsorbedrag van 75 euro bij elkaar zien te krijgen. De opbrengst van de tocht gaat – na aftrek van de kosten – naar Baie Dankie die het geld gebruikt voor goede doelen. "Zo kunnen we voor 60 euro per maand een gezin op weg helpen naar een betere toekomst."

De fietstocht wordt gehouden op zaterdag 2 en zondag 3 juni. Starten kan vanaf 09:00 uur. Belangstellenden kunnen voor nadere informatie terecht bij baiedankie@live.nl of bij Dennis Niks: 06-54682682. Opgeven voor de tocht is mogelijk via het inschrijfformulier op de website van Baie Dankie.


q www.baiedankie.nl/acties

André Bijl