woensdag 2 mei

Onderduiken
19:30, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Bij de Vrouwen van Nu, afdeling Herwijnen, vertelt mevrouw Steenhart over de oorlogsjaren en het onderduiken. Het gaat om een persoonlijk familieverhaal. Inloop vanaf 19:30 uur, aanvang van de avond is om 20:00 uur.

LingeFilm: 'Call me by your name'
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFillm is 'Call me by your name' te zien, hierin is de muzikale puber Elio verheugd wanneer zijn vader de Amerikaanse aantrekkelijke onderzoeksassistent Oliver meeneemt naar het vakantiehuis in Italië om hem te helpen bij onderzoek. Tussen de blote lijven en boomgaarden onder de Italiaanse zon vindt de ware verleiding plaats. Elio wordt verliefd en volwassen in een zomer en Oliver raakt in verwarring over zoveel adoratie. Regisseur Guadagnino kreeg voor 'Call me by your name' een Oscar Beste aangepaste scenario, naar de roman van André Aciman.

'Erich und Du III'
20:00, Leerdam, stadspodium GO. Voor het derde opeenvolgende jaar zal op de dagen rondom 4 mei een theatervoorstelling over de oorlog in Leerdam gespeeld gaan worden. Op het oorlogsmonument staan de namen van vijftig Leerdammers. Een aantal van hen zal tijdens deze voorstelling meer worden dan een naam; een persoon met een verhaal. Deze verhalen vormen de kern van 'Erich und Du III'. Daarnaast dwingen gebeurtenissen die zich hier hebben afgespeeld het publiek tot nadenken: wat zou jij doen? De voorstelling 'Erich und Du III' is te zien op dinsdag 2 en woensdag 3 mei om 20:00 uur en vrijdag 4 mei om 15:30 uur en 21:00 uur. Entree is 7,50 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl of via de website.
www.go-leerdam.nl

vrijdag 4 mei

Dodenherdenking
19:10, Leerdam, Dr. Reilinghplein. De Leerdamse veteranen - en andere geïnteresseerden - maken dit jaar voorafgaand aan de dodenherdenking een kleine rondgang door de stad. De start is om 19:10 uur bij het stadhuis, via de Fonteinstraat, Kerkstraat, Vlietskant, Meent en wederom het Dr. Reilinghplein gaan de deelnemers naar het monument aan de Stationsweg. Tussen 19:30 en 20:30 uur is er muziek en zang tijdens de ceremonie bij het oorlogsmonument, uitgevoerd door koninklijk stedelijke muziekvereniging Kunstliefde en Vriendschap en kinderkoor Mattanja. De stille tocht zal rond 19:35 uur aankomen bij het monument. Om 19:48 uur is er een toesprak door burgemeester Tjerk Bruinsma. Na zijn toesprak geeft het aanwezige commando acht en brengt een eregroet, dan volgt de twee minuten stilte. Direct opgevolgd door het zingen van twee coupletten van het Wilhelmus. Leerlingen Amber Schols, Sander Tromp en Nicole Kroon van De Joost dragen nog gedichten voor en leerlingen van de Noachschool ontsteken de Fioole-fakkel, zij geven het stokje over aan leerlingen van De Sterrenkijker uit Leerdam.

Dodenherdenking Asperen
19:30, Asperen, muziektent. De dodenherdenking in Asperen vindt plaats bij het muziektent voor het gemeentehuis. De herdenking begint om 19:30 uur. Op deze dag zal ook het nieuwe monument voor vrede en vrijheid in gebruik worden genomen. Basisschoolleerlingen, de stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal (EGVL) en de gemeente leggen bloemen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door muziekvereniging Ad Astra met een speciale bijdrage van Monia de Swart en Kees Walravens.

Dodenherdenking Heukelum
19:45, Heukelum, Nederlands hervormde kerk. De dodenherdenking in Heukelum vindt plaats op de begraafplaats van de Nederlands hervormde kerk. De herdenking begint om 19:45 uur, de last post klinkt om 20:00 uur. Na twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Om 20:15 uur is er een afsluiting met koraalmuziek en bloemlegging.

zaterdag 5 mei

Betuwse Lentetocht
09:00, Geldermalsen, Van Doorn bv. De jaarlijkse Betuwse Lentetocht wordt gehouden door de gereformeerde gemeente van Tricht-Geldermalsen. De opbrengst komt ten goede aan de Bethelkerk. Evenals voorgaande jaren zijn er prachtige, afwisselende fietsroutes uitgezet van 25, 40 en 60 kilometer. Ook is er een auto-, of motorroute van 100 kilometer. Langs de routes zijn er tussenstops met interessante bezienswaardigheden en/ of activiteiten. Vertrek- en eindpunt is bij Van Doorn BV, Laageinde 15A in Geldermalsen. Hier is de gehele dag een gezellige markt. Voor de kids is er een miniboerderij. Starten kan tussen 09:00 en 12:00 uur, deelname kost 5 euro en 2,50 voor kinderen tot en met 12 jaar.
www.betuwselentetocht.nl

Fietstocht
10:00, Lexmond, Huis Het Bosch. Marianna Duits-Van Dijk uit Hei- en Boeicop organiseert een fietstocht op Bevrijdingsdag. De opbrengst is voor de Hersenstichting. Deelnemers kunnen kiezen uit een route van 20, 30 of 40 kilometer. Starten kan vanaf Huis Het Bosch tussen 10:00 en 14:00 uur. Deelname kost 7,50 euro per persoon. De deelnemers ontvangen ook een gratis consumptie. De routes zijn ook toegankelijk voor scootmobiels.

LingeFilm: 'The Shape of Water'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont 'The Shape of Water'. In deze sprookjesachtige fantasyfilm spelen buitenbeentjes een centrale rol. De niet-pratende schoonmaakster Elisa werkt bij een overheidsinstituut. Daar wordt een Zuid-Amerikaans zeemonster gevangen gehouden en ze wordt verliefd op hem. Oppervlakkig gezien zijn er overeenkomsten met 'The Beauty and The Beast', maar dan wel voor volwassenen.

zondag 6 mei

Vogelexcursie
08:00, diverse opstapplaatsen. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een vogelexcursie in de Zouwe, een bekend vogelgebied tussen Meerkerk en Ameide. De net uit het zuiden aangekomen rietvogels zoals de de rietzanger, rietgors, kleine karekiet, snor, blauwborst, cetti's zanger, zwarte stern, grutto, kievit, purperreiger en kiekendief zijn wellicht te horen. Ook de kleine bruine vogeltjes, zoals fitis, tjif tjaf, groenling, vink, grasmus, zwartkop en tuinfluiter zijn wellicht te beluisteren. Bij het kijkscherm hoopt de natuur- en vogelwacht verschillende soorten eenden te kunnen bekijken. De excursie staat onder leiding van Bart de Groot, hij is te bereiken via 06-40339872 of bdegroot4@icloud.com. Deelnemers kunnen om 08:00 uur vertrekken vanaf de parkeerplaats aan de Benedictushof 132 in Vianen of om 08:00 uur vanaf de parkeerplaats bij het NS-station in Leerdam óf om 08:15 uur vanaf het tunneltje onder de A27 aan einde van de Driemolensweg.

Buurtontmoetingsplek
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open in Asperen. Iedereen kan in dorpshuis EMM terecht voor een kop koffie, een praatje of een spelletje.

LingeFilm: 'Bob de Bouwer'
11:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de film 'Bob de Bouwer: Mega Machines' te zien, om 11:00 uur is er een autismevriendelijke voorstelling en om 15:00 uur een reguliere vertoning. Tussendoor is er nog een activiteit voor de filmbezoekers, hierbij kunnen kinderen aan de slag net als Bob de Bouwer. Dus: spijkers in een houtblok hameren, schroeven indraaien en muurtjes metselen. De activiteit begint om 14:00 uur.

Van verslaving naar geloof
16:30, Vuren, gereformeerde kerk De Morgenster. Marco van de Glind is te gast bij Uur-Q in Vuren. Hij vertelt zijn levensverhaal: hoe hij verslaafd raakte aan drugs en alcohol. Het begon aanvankelijk met een beetje blowen, maar raakte vervolgens verslingerd aan de heroïne. Om dit te bekostigen had hij geld nodig, het duurde niet lang of Van de Glind zat in de cel vanwege zijn eerste overval. Hij ging afkickcentrum in en uit, kreeg last van angststoornissen en psychoses en wilde op een zeker moment niet meer leven. In Vuren vertelt hij hoe hij dankzij het christelijke geloof er bovenop kwam. Van de Glind werkt nu bij de stichting Chris en Voorkom en geeft dagelijks voorlichting over verslaving, preventielessen en weerbaarheidstraining aan jongeren op scholen, jeugd- en ouderavonden. Na afloop is er voldoende gelegenheid om na te praten.

Jeugdddienst
18:30, Tuil, hervormde kerk. Jeugddienst rond het thema 'Kun je de stem van God horen?'. Deze dienst is mede voorbereid door jongeren vanuit onze kerk en zal worden geleid door Esther Kruijt-Raatgever. Gospelgroep Ichtus uit Vuren zal aan deze dienst haar medewerking verlenen.

dinsdag 8 mei

Costa Rica
09:30, Deil, dorpshuis 't Duifhuis. Bij het Deils Ontmoetingspunt (Dop) is Dick van Toorn te gast. Deze wereldreiziger en rasverteller neemt bezoekers dit keer mee naar Costa Rica. Via de stranden aan de kust gaat de reis naar het binnenland met druipende nevelwouden en rokende vulkanen. En tenslotte naar 2.500 meter hoogte, op zoek naar de magische Quetzal. Inloop vanaf 09:30 uur.

Open eettafel Vuren
11:00, Vuren, dorpshuis De Koels. Vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Vanaf 11:00 uur zijn er gezelschapsspelletjes. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 4 mei bij Dicky van Zandwijk via 0183-631102.

PCOB-middag
14:00, Leerdam, Huis ter Leede. De PCOB, afdeling Leerdam, organiseert haar laatste contactmiddag van dit seizoen. Voor de pauze komen de officiële stukken aan de orde. Na de vergadering vertelt Wil den Dikken iets over de Domari, dit nomadenvolk bestaat uit zo'n 1.500 mensen en leeft in de omgeving van Jeruzalem. Ze verkeren in een minderheidspositie. Ook niet-leden van de PCOB zijn welkom. De koffie staat vanaf 14:00 uur klaar, de aanvang is om 14:30 uur. Locatie is zaal De Boulevard in Huis ter Leede.

Jeu de boulesmiddag
14:00-16:00, Herwijnen, Schoutensteeg. De vereniging Senioren Activiteiten Lingewaal (SAL) organiseert een jeu de boulesmiddag op het terrein van de ijsclub in Herwijnen. De organisatie verzoekt deelnemers zoveel mogelijk om eigen ballen mee te nemen. Er zijn eventueel wel reserveballen op voorraad. Bij slecht weer is er een koersbalmiddag in het clubgebouw. Deelname is gratis voor SAL-leden, niet-leden betalen 1 euro. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Niet-aangeboren hersenletsel
20:00, Vuren, cultureel centrum De Koels. Petra Boolman verzorgt een avond bij Waalkring Vuren/Dalem. Ze komt vertellen over haar niet-aangeboren hersenletsel. De avond begint om 20:00 uur, belangstellenden zijn welkom, entree is 3,50 euro.

woensdag 9 mei

Wandeling met senioren
10:00, Waardenburg, Dorpsstraat. Deze wandeling met senioren voert door de Waardenburgse en Neerijnense uiterwaarden. De start is om 10:00 uur vanaf het einde van de Dorpsstraat in Waardenburg (tegenover het witte kerkje). De wandeling gaat door de uiterwaarden naar Neerijnen. De koffiestop is in Stroomhuis Neerijnen. De organisatie verwacht om 13:00 uur terug te zijn. Iedereen is welkom om aan te sluiten. Consumpties zijn voor eigen rekening. Verder zijn er geen kosten aan deelname verbonden. Meer informatie is te verkrijgen bij Ineke Blom via 06-43915192.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert elke week een inloopmiddag voor 40plussers die vragen hebben over het gebruik van hun computer of tablet. Meer informatie over het cursusaanbod is te vinden op de website. www.leerdam.seniorweb.nl

Nachtpuzzelrit MAC Magneet
20:30, Lexmond. MAC Magneet houdt de traditionele nachtpuzzelrit. Inschrijven kan van 20.30 tot 22.00 uur in sportcentrum Het Bosch, Nieuwe Rijksweg 6 in Lexmond, bij Arma Middelkoop en Corrie van Zanten. De eerste deelnemer vertrekt om 21.00 uur. Het inschrijfgeld is 5 euro per auto, ongeacht het aantal inzittenden. Meer informatie: 0347-351264 of 0345-641446.

donderdag 10 mei

De waschvrouwe vertelt
13:00-16:00, Herwijnen, GeoFort. Ooit leefden er maar liefst driehonderd soldaten, twee waschvrouwen en een generaal op GeoFort. Tijdens deze dag komen een aantal van deze personen figuurlijk weer tot leven. Bezoekers kunnen luisteren naar het verhaal van de waschvrouwe en van een generaal alles leren over gps. Aanmelden is niet nodig.

Tuinarchitect in Het Stroomhuis
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Tuinarchitecte Fhreja Deckers uit Kerkdriel vertelt over de artistieke ambities van De Tuinen van Appeltern. Daarna vertoont het Filmhuis de Amerikaanse film 'The Artist's Garden' van regisseur Phil Grabsky. Entree: 5 euro.

zaterdag 12 mei

Coopmarkt in Hei- en Boeicop
9:00, Hei- en Boeicop. Tot 13.00 uur kunnen bezoekers terecht voor onder meer antiek en curiosa, boeken, kleding, Moederdagartikelen, speelgoed en eigengemaakte wenskaarten. Ook deze keer weer ruime keus in perkplanten als datura's, geraniums en komkommerplanten. De verkoop bij opbod start om 10.00 uur. De sponsorwedstrijd is dit jaar spijkerbroek hangen.

Jaarmarkt
09:00, Asperen, centrum. In Asperen is het alweer tijd voor de 42ste editie van de jaarmarkt. Naast de gewone kraampjes, is er dit jaar ook een kofferbakverkoop. Particulieren mogen dan zelf spulletjes verkopen vanuit de kofferbak van een personenauto. Geïnteresseerden kunnen een bericht sturen naar jaarmarkt@adastra-asperen.eu. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar: wie het eerst komt, het eerst maalt. Tijdens de jaarmarkt in Asperen krijgen mensen ook de kans om kosteloos de kerktoren te beklimmen. Vereniging Oud-Asperen organiseert de beklimming, tussen 10:00 en 15:00 uur kan er ieder half uur een groep onder begeleiding naar boven. Vanaf 11:30 uur is er ook een sing-in in de kerk. Iedereen is vanaf 11:30 uur welkom om mee te zingen. Alleen luisteren mag natuurlijk ook. Tussen de liederen door is een intermezzo, verzorgd door Nico Vos (trompet) en Kees Verweij (orgel). Bezoekers van de sing-in kunnen meteen de oude kerk bezichtigen. Na de sing-in staat er koffie en limonade klaar.

Lentefeest
10:00-16:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. De natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een lentefeest in en rondom het natuurcentrum in Schoonrewoerd. De activiteiten zijn speciaal gericht op kinderen. Tussen 10:00 en 16:00 uur is er van alles te doen en te beleven. Uitgebreid programma is te vinden op de website.
www.natuurcentrum.nl

Veteranencafé
14:00-16:00, Leerdam, partycentrum Het Dak. Er is weer een Veteranencafé in Het Dak in Leerdam. Alle veteranen uit de brede omgeving zijn welkom.

Absolutely Floyd
20:30, Leerdam, stadspodium GO. De coverband Absolutely Floyd staat op het podium van GO om nummers van Pink Floyw ten gehore te brengen. De coverband bestaat uit maar liefst tien leden. Bezoekers worden getrakteerd op een hele rij klassiekers en hits uit het oeuvre van Pink Floyd. Aanvang is 20:30 uur, entree is 15 euro. Kaartjes reserveren kan via de website van GO.
www.go-leerdam.nl