Slachtoffer S. na jaar nog steeds een wrak

Celstraffen geëist voor mishandeling

dordrecht/leerdam • Tegen Omer werd vorige week een gevangenisstraf geëist van 12 maanden (waarvan 3 voorwaardelijk). Tegen Oskan eiste de officier een gevangenisstraf van 3 maanden.

Het geweldincident gebeurde in de nacht van 26 mei 2017. Bij het verlaten van het Turkse verenigingsgebouw aan de Patrimoniumstraat werden de beide broers aangesproken door buurtbewoner P. S.. Hij beklaagde zich erover dat ze nogal wat geluidsoverlast veroorzaakten, waardoor hij niet kon slapen. S. liep vervolgens nog een tijdje achter de broers aan.

Na wat geduw en getrek werd S. hardhandig toegetakeld door Omer, waarbij Oskan het slachtoffer vasthield. Slachtoffer S. kreeg daarbij ook een flinke schop tegen zijn hoofd en liep daarbij een dubbele kaakfractuur op en enkele afgebroken tanden en kiezen. S. heeft verklaard dat hij in die nacht bijna gewurgd is. Hij heeft een jaar na het incident nog steeds heel veel pijn en kon maandenlang alleen vloeibaar eten tot zich nemen. Zijn gebit is nog steeds heel gevoelig. Ook heeft hij last van evenwichtsstoornissen, hoofdpijn en moeite met onthouden. Het slachtoffer zegt dat hij constant bang is. Hij durft zijn huis niet meer uit. "S. is een wrak", concludeerde de officier van justitie.

Andere lezing

De beide broers gaven donderdag bij de rechtzitting een heel andere lezing van wat er vorig jaar gebeurd is. Omer zou helemaal niet bij het incident betrokken zijn geweest, omdat hij direct na het verlaten van het verenigingsgebouw naar huis is gefietst.

De rechter confronteerde beide mannen ermee dat ze tijdens het politieverhoor heel wat anders hadden verklaard. Ook de officier van justitie vond de verklaringen van beide heren ongeloofwaardig. "Het lijkt erop dat Oskan zijn broer uit de wind heeft willen houden." Volgens Ozkan was S. juist de aanstichter geweest van het geweld. "Hij begon te schreeuwen en te schelden, met vieze woorden. Het was niet normaal. Toen begon hij te duwen en te trekken en ben ik gaan vechten." Volgens advocaat K. van de Peppel staat allerminst vast dat Omer bij het vechtincident betrokken was. Niet de broers, maar S. is volgens haar de agressor. Ze vroeg daarom vrijspraak voor beide broers.

Vechtpartij

Omer stond overigens ook terecht voor een nogal uit de hand gelopen vechtpartij in café Taksim in de Hoogstraat, op 27 mei 2016. Hij ging toen op de vuist met 32-jarige Leerdammer Kudret K.. Toen diens vriend Gungor A.(33) tussenbeide wilde komen, kreeg deze een paar flinke stoten tegen zijn hoofd. Hij liep daarbij een gebroken jukbeen en een gebroken oogkas op.

Omer heeft A. vervolgens opzettelijk door de ruit van het café geduwd. Het gevolg was dat zijn bovenarm hevig begon te bloeden. De vechtpartij werd buiten voortgezet. Bij de schermutselingen brak Omer zijn enkel. Ook Kudret K. zal volgens de officier van justitie moeten boeten voor zijn aandeel in het gevecht en eiste tegen hem een werkstraf van 120 uur. A. gaat vrijuit. Naast een gevangenisstraf moet Omer volgens de officier van justitie ook worden behandeld voor zijn drankgebruik.

De rechtbank doet uitspraak op woensdag 9 mei.


Dick Aanen