donderdag 26 april

Lezing over huiszwaluw
20:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Lezing over de huiszwaluw. Over hoe ze leven, hun nesten bouwen, overwinteren, maar ook hoe ze beschermd kunnen worden. Want zij gaan in aantal hard achteruit. Daarom is 2018 het Jaar van de Huiszwaluw. Toegang gratis.
www.stroomhuisneerijnen.nl

vrijdag 27 april

Koningsmarkt aan de Achterdijk
09:00, Niewland, verenigingsgebouw De Dijk. Koningsmarkt in Nieuwland. De vrijmarkt duurt tot 14:00 uur. Na afloop van de koningsmarkt is er voor de leden van oranjevereniging Beatrix Achterdijk een barbecue. Deze gaat om 17:00 uur van start. Kosten 12,50 euro, voor kinderen tot en met 12 jaar 5 euro. Opgave kan via de mail: ovbeatrixachterdijk@gmail.com.

Koningsdag
10:00, Geldermalsen, Markt. Wethouder Ronald van Meygaarden opent om 10:00 uur de Koningsdag op de Markt in Geldermalsen. Scoutinggroep Graaf van Gelre hijst de vlag. In het plantsoen zijn er vanaf 10:10 uur kinderspelen voor kinderen uit groep 1 tot en met 8. Ondertussen is ook een kleedjesmarkt aan de randen van Markt en op het parkeerterrein Achter 't Veer (beperkt). Oranjevereniging Geldermalsen adviseert om al tussen 06:30 en 07:00 uur aanwezig te zijn. Er is nog veel meer te doen in Geldermalsen, het volledige programma is op de website van Oranjevereniging Geldermalsen te vinden. www.oranjevereniginggeldermalsen.nl

Vrijmarkt
12:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. Jaarlijkse vrijmarkt op het plein bij De Lindehof. Iedereen die kan zijn spullen aanbieden. Eigen tafel, kleed, kraam meenemen. Voor leden is standplaats gratis. Niet leden betalen 5 euro.

Dikke Toren open
13:00-17:00, Varik, Dikke Toren. Bij goed weer is de Dikke Toren in Vuren op Koningsdag open voor publiek. Vrijwilligers kunnen bezoekers alles vertellen over de geschiedenis van deze toren, die teruggaat tot de dertiende eeuw. Op een audiovisuele presentatie is het allemaal nog eens rustig voorbij laten komen en bovenop de toren wacht een fenomenaal uitzicht over het rivierengebied. Als het helder weer is, is niet alleen Zaltbommel en Tiel te zien, maar ook de toren van de St. Jan in Den Bosch, de Grebbeberg, de rode toren van Buren en met een beetje mazzel zelfs de Domtoren van Utrecht.
www.dikketorenvarik.nl.

Playbackshow
20:00, Spijk, De Lindehof. Oranjevereniging Margriet organiseert ook nog een playbackshow. Er zijn verschillende categorieën, zoals: 'live', 'leeftijd', 'basisschool', '12-80 jaar' en 'groepen groter dan vijf personen'. Graag opgeven bij één van de bestuursleden van Margriet.

Bierproefavond
21:00, Leerdam, Stadspodium GO. Het is weer tijd voor de maandelijkse bierproefavond. Tijdens de proeverij in GO zijn er uiteraard ook snacks verkrijgbaar en voor de niet-bierdrinkers ook andere drankjes. Proeven van vijf bieren kost 12,50 euro. Reserveren: reserveren@go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

zaterdag 28 april

Artistiek Leerdam
11:00, Leerdam, verschillende locaties. Ateliers in Leerdam, Schoonrewoerd, Rhenoy en Kedichem openen hun deuren.
www.openatelierleerdam.nl.

Vernissage
16:00, Leerdam, De Kunstplaats. vernissage met werken van Thomas Blok. In figuratieve landschappen zoekt Blok naar het contrast tussen toevallige vormen van de natuur en de strakke lijnen van elementen die door mensen in het landschap zijn aangebracht.

Bingo
19:00, Hellouw, Paalgraaf. IJsvereniging DES organiseert een bingoavond in het clubgebouw. Er is een hoofdprijs van 100 euro te verdienen. De zaal is open om 19:00 uur, de avond begint om 20:00 uur.

Bingo
20:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. Jaarlijks bingo in dorpshuis De Lindehof. Er zijn vele leuke prijzen te winnen.

LingeFilm: 'Until the birds return'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont de film 'Until the birds return'. Hierin volgt regisseur Moussaoui drie personen die door toeval op hun levenspad een keuze moeten maken die hoe dan ook gevolgen zal hebben voor henzelf en anderen. Zo is er bijvoorbeeld een jonge taxichauffeur die een hele familie naar de andere kant van het land moet rijden omdat één van de dochters daar zal trouwen. De aanstaande bruid blijkt echter een oud-geliefde van de chauffeur te zijn en hier broeit nog het één en ander. Deze film was een groot succes in het competitieprogramma 'Un certain regards' tijdens Cannes.

zondag 29 april

LingeFilm: 'Ted en het geheim van koning Midas'
11:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de kinderfilm 'Ted en het geheim van koning Midas' te zien. Archeoloog Ted is in Ted en het geheim van koning Midas net van plan om Sara de liefde te verklaren als ze ontvoerd wordt. Een slechterik wil de pas ontdekte tekst stelen waarin het geheim - hoe je een hanger kunt vinden die alles in goud kan veranderen - van de mythische koning Midas staat. Ted reist de halve wereld rond om Sara te redden samen met zijn bijzondere mummievriend en een papegaai. Vóór de vrolijke animatiefilm is er om 14:00 uur een activiteit waarbij kinderen hun eigen perkament kunnen maken en volschrijven met hiërogliefen

woensdag 2 mei

Voorleespret in de bieb
14:30, Beesd, Bibliotheek Beesd. Kinderen kunnen weer aanschuiven voor een half uurtje voorlezen in Bibliotheek Beesd. Kinderen kunnen met een vriendje of vriendinnetje naar de bibliotheek komen om te luisteren naar een mooi verhaal. Aanmelden is niet nodig. Iedereen is vrij om te komen luisteren en aan te schuiven.

Onderduiken
19:30, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Bij de Vrouwen van Nu, afdeling Herwijnen, vertelt mevrouw Steenhart over de oorlogsjaren en het onderduiken. Het gaat om een persoonlijk familieverhaal. Inloop vanaf 19:30 uur, aanvang van de avond is om 20:00 uur.

LingeFilm: 'Call me by your name'
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFillm is 'Call me by your name' te zien, hierin is de muzikale puber Elio verheugd wanneer zijn vader de Amerikaanse aantrekkelijke onderzoeksassistent Oliver meeneemt naar het vakantiehuis in Italië om hem te helpen bij onderzoek. Tussen de blote lijven en boomgaarden onder de Italiaanse zon vindt de ware verleiding plaats. Elio wordt verliefd en volwassen in een zomer en Oliver raakt in verwarring over zoveel adoratie. Regisseur Guadagnino kreeg voor 'Call me by your name' een Oscar Beste aangepaste scenario, naar de roman van André Aciman.

'Erich und Du III'
20:00, Leerdam, stadspodium GO. Voor het derde opeenvolgende jaar zal op de dagen rondom 4 mei een theatervoorstelling over de oorlog in Leerdam gespeeld gaan worden. Op het oorlogsmonument staan de namen van vijftig Leerdammers. Een aantal van hen zal tijdens deze voorstelling meer worden dan een naam; een persoon met een verhaal. Deze verhalen vormen de kern van 'Erich und Du III'. Daarnaast dwingen gebeurtenissen die zich hier hebben afgespeeld het publiek tot nadenken: wat zou jij doen? De voorstelling 'Erich und Du III' is te zien op dinsdag 2 en woensdag 3 mei om 20:00 uur en vrijdag 4 mei om 15:30 uur en 21:00 uur. Entree is 7,50 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl of via de website. www.go-leerdam.nl

Karin Hougaard
20:00, Culemborg, Andries eten en drinken. De Zuid-Afrikaanse zangeres Karin Hougaard zal Culemborg aandoen tijdens haar concert tournee in Nederland en Vlaanderen (1 mei t/m 13 mei). Op het kleine, intieme podium van ANDRIES eten en drinken laat ze de luisteraar kennismaken met haar (veelal eigen gemaakte) liedjes, met poëtische teksten en een fabelachtig gebruik van de stem als instrument. In Nederland en Vlaanderen is ze vooral bekend door haar samenwerking met Herman van Veen. Ze is een van de iconen van de Afrikaanstalige muziek. De keuken is tot 18.30 open. Entree: 15 euro. Reserveren voor concert en/ of eten, kan via info@andriesetenendrinken.nl of 0345-515297.

donderdag 3 mei

Open eettafel
11:00, Tuil, Dorpshuis Tuil. Alle 55plussers uit gemeente Neerijnen zijn welkom in Dorpshuis Tuil voor de open eettafel. Deze keer staat er als voorgerecht ham met meloen op het menu, als hoofdgerecht is er rijst met kip Hawaï en het toetje is een verrassing. De ontvangst is om 11:00 uur met koffie of thee en een traktatie. Voorafgaand aan de maaltijd om 12:00 uur wordt er nog een borrel naar keuze geschonken. Na het eten is er nog een kop koffie of thee. De activiteit duurt tot 14:00 uur, deelname kost 11 euro. Opgeven kan tot en met maandag 30 april bij R. van Willigen via 0418-591957 of Riki Wijtmans via 0418-592233.

vrijdag 4 mei

Dodenherdenking
17:45, Leerdam, Dr. Reilinghplein. De Leerdamse veteranen maken dit jaar voorafgaand aan de dodenherdenking een kleine rondgang door de stad. De start is om 17:45 uur bij het stadhuis, via de Fonteinstraat, Kerkstraat, Meent en wederom het Dr. Reilinghplein gaan de deelnemers naar het monument. Daar moeten zij om 18:30 uur aanwezig zijn. De koffie staat om 16:45 uur klaar in het stadskantoor. Meer informatie is te verkrijgen bij Henny van Zoelen via 0345-619827.

Dodenherdenking
19:45, Heukelum, Nederlands hervormde kerk. De dodenherdenking in Heukelum vindt plaats op de begraafplaats van de Nederlands hervormde kerk. De herdenking begint om 19:45 uur, de last post klinkt om 20:00 uur. Na twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Om 20:15 uur is er een afsluiting met koraalmuziek en bloemlegging.

zaterdag 5 mei

Betuwse Lentetocht
9:00, Geldermalsen, Van Doorn BV. De jaarlijkse Betuwse Lentetocht wordt gehouden door de gereformeerde gemeente van Tricht-Geldermalsen. De opbrengst komt ten goede aan de Bethelkerk. Evenals voorgaande jaren zijn er prachtige, afwisselende fietsroutes uitgezet van 25, 40 en 60 kilometer. Ook is er een auto-, of motorroute van 100 kilometer. Langs de routes zijn er tussenstops met interessante bezienswaardigheden en/ of activiteiten. Vertrek- en eindpunt is bij Van Doorn BV, Laageinde 15A in Geldermalsen. Hier is de gehele dag een gezellige markt. Voor de kids is er een miniboerderij. Starten kan tussen 9:00 en 12:00 uur, deelname kost 5 euro en 2,50 voor kinderen tot en met 12 jaar.
Voor informatie: kijk op www.betuwselentetocht.nl of bel Arjaan van den Born, 0345-535688 of mail naar: info@betuwselentetocht.nl. Fietsverhuur: Betuwse Stromen, 0345-651269.

zondag 6 mei

Van verslaving naar geloof
16:30, Vuren, gereformeerde kerk De Morgenster. Marco van de Glind is te gast bij Uur-Q in Vuren. Hij vertelt zijn levensverhaal: hoe hij verslaafd raakte aan drugs en alcohol. Het begon aanvankelijk met een beetje blowen, maar raakte vervolgens verslingerd aan de heroïne. Om dit te bekostigen had hij geld nodig, het duurde niet lang of Van de Glind zat in de cel vanwege zijn eerste overval. Hij ging afkickcentrum in en uit, kreeg last van angststoornissen en psychoses en wilde op een zeker moment niet meer leven. In Vuren vertelt hij hoe hij dankzij het christelijke geloof er bovenop kwam. Van de Glind werkt nu bij de stichting Chris en Voorkom en geeft dagelijks voorlichting over verslaving, preventielessen en weerbaarheidstraining aan jongeren op scholen, jeugd- en ouderavonden. Na afloop is er voldoende gelegenheid om na te praten.

Jeugdddienst
18:30, Tuil, hervormde kerk. Jeugddienst rond het thema 'Kun je de stem van God horen?'. Deze dienst is mede voorbereid door jongeren vanuit onze kerk en zal worden geleid door Esther Kruijt-Raatgever. Gospelgroep Ichtus uit Vuren zal aan deze dienst haar medewerking verlenen.

woensdag 9 mei

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert elke week een inloopmiddag voor 40plussers die vragen hebben over het gebruik van hun computer of tablet. Meer informatie over het cursusaanbod is te vinden op de website. www.leerdam.seniorweb.nl

donderdag 10 mei

De waschvrouwe vertelt
13:00-16:00, Herwijnen, GeoFort. Ooit leefden er maar liefst driehonderd soldaten, twee waschvrouwen en een generaal op GeoFort. Tijdens deze dag komen een aantal van deze personen figuurlijk weer tot leven. Bezoekers kunnen luisteren naar het verhaal van de waschvrouwe en van een generaal alles leren over gps. Aanmelden is niet nodig.

zaterdag 12 mei

Sing-in
11:30, Asperen, hervormde kerk. Tijdens de jaarmarkt in Asperen op zaterdag 12 mei organiseert de evangelisatiecommissie van de hervormde kerk een sing-in in de kerk. Iedereen is vanaf 11:30 uur welkom om mee te zingen. Alleen luisteren mag natuurlijk ook. Tussen de liederen door is een intermezzo.