Bezoek aan Novy Bor maakt indruk

leerdam • Het bezoek van drie dagen dat een Leerdamse delegatie – met ondermeer burgemeester Tjerk Bruinsma en wethouder Cees Taal – vorige week bracht aan Novy Bor heeft veel indruk gemaakt. Dat bleek via de uitingen van de Leerdammers op sociale media tijdens hun verblijf aan de Tsjechische glasstad, maar ook door hun 'verslag' aan de raadsleden afgelopen donderdagavond.

In de genen

"We zijn gastvrij ontvangen door gemeente en glasmuseum en hebben bezoeken gebracht aan een aantal van de 140 ateliers en bedrijven die met glas te maken hebben. We hebben gemerkt hoe het glas in de genen van de mensen zit. Ook jongeren zijn verbonden met glas. We hebben ons laten informeren en onderzoeken nu wat we voor elkaar kunnen betekenen. We kunnen nog veel plezier aan de (glas)contacten met Novy Bor beleven", voorspelde wethouder Taal.

Promoten

Burgemeester Tjerk Bruinsma stelde vast dat glas in Novy Bor zo'n prominente plaats inneemt dat Leerdam op dit gebied enige bescheidenheid past. Hij benadrukte dat Leerdam ook straks - na de herindeling met Vianen en Zederik - aandacht moet blijven besteden aan haar imago als Glasstad. "De aandacht voor glas is niet vanzelfsprekend. We moeten blijven investeren om glas te promoten en onze kennis op dit gebied vast te houden."

Leerdam en Novy Bor onderhouden al jarenlang contact met elkaar, waarbij met name het glas de verbindende factor tussen beide steden is.


CWL-gebouw wordt participatiehuis

leerdam • Avres gaat werkplekken voor SW-medewerkers inrichten in het voormalige CWL-gebouw aan de Industrieweg. Omdat er dan nog volop ruimte overblijft, gaan SamenDoen en het sociaal team van de gemeente Leerdam eveneens gebruik maken van het pand. Mogelijk verkast ook Vluchtelingenwerk nog naar het voormalige CWL-gebouw. "Zo ontstaat aan de Industrieweg een compleet participatiehuis", zei wethouder Bart Bruggeman die donderdag de gemeenteraad op de hoogte stelde.