• Inge heeft nu nóg meer wijnen onder de kurk.
• Inge heeft nu nóg meer wijnen onder de kurk. Foto: Peter Verbeek

Meer ruimte voor Wijnhuis Heukelum

heukelum • Door de toenemende vraag naar kwaliteitswijnen kwam Wijnhuis Heukelum ruimte te kort om haar assortiment te kunnen presenteren. Daar is in voorzien door een ruimte bij de winkel te trekken die ook als proeflokaal kan worden gebruikt.

Inge Hogerdijk is geboren en getogen in de wijnhandel. Niet vreemd, want zijn vader deed in wijnen en deelde zowel zijn liefde als zijn kennis met zijn zoon. Die rolde als 20-jarige in het vak, en sindsdien is zijn passie alleen maar toegenomen.

Importeurs

"De basis bestaat uit het bemiddelen tussen producenten in Frankrijk en Nederlandse importeurs", vertelt Hogerdijk.

"Daarnaast verkoop ik ook wijnen uit andere gerenommeerde wijnlanden. Ik heb wijnen uit Chili, Argentinië en Australië, maar het accent ligt op de Europese. Uit eigen land heb ik Linge wit en Linge rood, van het Betuws Wijndomein uit Erichem."

Door de week bezoekt Inge Hogerdijk wijnhandels en slijterijen in heel Nederland. Ook reist hij vaak naar Frankrijk, waar hij in de loop der jaren een breed netwerk heeft opgebouwd van zowel kleine als grote wijnboeren.

Op vrijdag en zaterdag is hij te vinden in Wijnhuis Heukelum, een zaak waarmee hij bijna een kwart eeuw geleden is begonnen. Het is gevestigd in een statig pand met een verleden van meer dan vier eeuwen. De hoge plafonds met de zware eiken balken zorgen voor een sfeer die wordt verstrekt door de vele wijnen die, gewoon vanuit veilingkisten, liggen te wachten op kopers.

Herkenbaarheid

"Ik heb prima wijnen vanaf 5,50 euro. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd op herkenbaarheid, want ik vind dat je de streek en de druivenrassen moet kunnen proeven. Ik heb klanten uit de hele regio, vaak liefhebbers en genieters. Niet zelden nemen ze recepten mee en vragen dan advies welke wijn daar het beste bij kan worden geschonken. Dat geldt ook voor restaurateurs, met name bij seizoengerechten of als ze een nieuwe kaart presenteren en de wijnkaart aan willen passen."

"Al met al kwam ik ruimte te kort, en dat is opgelost door de winkel te vergroten. Het assortiment heb ik daardoor uit kunnen breiden, met name met wijnen uit Spanje en Italië."