SGP geïrriteerd over 'debat' cannabis

leerdam • De Leerdamse SGP is verbaasd en boos over de opstelling van de meerderheid van de raad die een interpellatiedebat over de regulering van cannabisteelt tegenhield.

Dat laat fractieleider Mateo de Visser weten in een persverklaring. De Visser kondigde zo'n debat aan, maar VVD, CDA, PvdA, Fractie Gros en VHL-lokaal-Leerdam voelden daar niets voor. De SGP-er toonde zich daar donderdag tijdens de raadsvergadering al beduusd over. "Een partij brengt een politiek punt naar voren en dat wordt geweigerd. Vreemd." Ook burgemeester Tjerk Bruinsma was 'verwonderd' over de keuze van de raadsmeerderheid. Na afloop van de vergadering lieten raadsleden weten dat ze niets voor het debat voelden, omdat ze de discussie op dit moment voorbarig vinden. De Visser wilde over de kwestie debatteren, omdat het kabinet regelgeving heeft aangekondigd die experimenten met gereguleerde cannabisteelt mogelijk maakt. Burgemeester Bruinsma liet de raad vorige maand via een brief weten positief te staan tegenover deelname aan zo'n experiment. Dat schoot bij de SGP in het verkeerde keelgat. Vandaar dat de fractie een interpellatiedebat aanvroeg en een aantal vragen formuleerde. De Visser wilde weten of de burgemeester de zaak heeft afgestemd met fusiegemeenten Vianen en Zederik. Ook wees hij erop dat de enige coffeeshop die Vianen telt door de gemeente is gesloten. Bovendien stelde de SGP-voorman vast dat de proef pas na dit jaar van start gaat en Bruinsma dan niet meer in functie is. Volgens de SGP-er is het overgrote deel van de Leerdamse samenleving geen voorstander van de teelt en handel in drugs. Omdat de raadsmeerderheid geen groen licht gaf voor het debat bleven de SGP-vragen onbeantwoord. De vragen zijn alsnog naar het college gegaan voor schriftelijke beantwoording. Een paar dagen na de raadsvergadering is De Visser nog altijd stomverbaasd over de gang van zaken. "De tegenstemmende partijen vinden drugs blijkbaar een normaal genotsmiddel, dat ruim baan moet krijgen in Leerdam", concludeert hij. De SGP-er denkt dat de andere fracties bang waren om over deze kwestie in het openbaar van gedachten te wisselen. De Visser benadrukt dat er genoeg reden is tot bezorgdheid over het drugsgebruik in Leerdam.

"Het is een belangrijke oorzaak van een slechte gezondheid. Met drugsgebruik komen mensen geheid in sociale en financiële problemen. Als we er alles aan doen om dat te voorkomen, gaat de overheid de productie toch niet legaliseren?"