Tweede Kamer stemt in met fusiegemeente Vijfheerenlanden

Herindelingsdebat in uurtje gepiept

vijfheerenlanden • Met uitzondering van de SP zullen naar verwachting alle andere (grote) partijen voorstemmen.

Vorige week dinsdag was het Kamerdebat, dat overigens pas na half elf 's avonds begon. De fracties hadden minder dan een uur nodig voor het wetsontwerp. Ze waren eigenlijk wel tevreden over deze herindeling, die van onderop is geïnitieerd. "Dit is de herindeling die de gemeenten graag willen", was het oordeel van VVD'er Albert Van den Bosch. Ook hadden de fracties vrede met de keuze voor de provincie Utrecht. Het Kamerdebat werd bijgewoond door zo'n 22 raadsleden uit de nieuw te vormen gemeente Vijfheerenlanden.

Ontvlechting

Wel blijven er zorgen over de ontvlechting van de wettelijke samenwerkingsverbanden, zoals de veiligheidsregio, de GGD en de omgevingsdienst. Harry van der Molen (CDA) diende mede namens VVD en ChristenUnie een motie in waarin de regering wordt verzocht om de kosten van de wettelijke samenwerkingsverbanden zoveel mogelijk te beperken.

Minister Kajsa Ollongren (D66) vindt echter dat het primair een verantwoordelijkheid van de deelnemende partijen is om eruit te komen. Met billijkheid en redelijkheid als richtsnoer. Als de partijen er niet uitkomen, kunnen ze wellicht de hulp inroepen van de provincies Utrecht en Zuid-Holland. Pas in laatste instantie zou wellicht het ministerie van BZK een bemiddelende of faciliterende rol kunnen spelen. "Maar ik ga er vanuit dat dat niet noodzakelijk is."

Positie Gorinchem

De CDA-fractie vroeg in een andere motie ook om een nader onderzoek naar de positie van Gorinchem. Na de totstandkoming van de nieuwe gemeenten Altena, Molenlanden, Vijfheerenlanden en West-Betuwe zal Gorinchem naar inwonertal de kleinste gemeente in de regio zijn. "De regio heeft behoefte aan een krachtige centrumgemeente met voldoende ontwikkelingsruimte ten behoeve van het voortbestaan van de belangrijke regionale voorzieningen", aldus woordvoerder Harry van der Molen in de motie. Tijdens een hoorzitting eerder dit jaar ging het Gorcumse raadslid Dick van Zanten ook uitgebreid in op beperkte ontwikkelingsruimte ten opzichte van de opgeschaalde omving. "Door de vorming van nieuwe gemeenten rondom Gorinchem worden onevenwichtige verhoudingen in de streek gecreëerd", betoogde het raadslid.

Tijdens het Kamerdebat werd overigens niks meer gemeld over de positie van de Giessenlandse kern Arkel. Tijdens dezelfde hoorzitting hadden inwoners betoogd dat Arkel veel beter past bij het stadse Gorinchem dan bij de nieuwe plattelandsgemeente Molenlanden.

SP tegen

SP blijft zich verzetten tegen de herindeling van de Vijfheerenlanden. Woordvoerder Ronald van Raak kent de situatie goed omdat hij in zijn studietijd in Lexmond heeft gewoond. "Dorpen in de gemeente Zederik lijken hetzelfde, maar als je er woont zie je pas hoe groot de verschillen zijn. Die gemeente is nooit een eenheid geworden. Je moet er niet aan denken dat die dorpen straks samengaan met Leerdam en Vianen."

De fracties van 50Plus, PVV en Forum voor Democratie deden niet mee aan het debat. Ook deze partijen zijn doorgaans zeer kritisch over herindelingsvoorstellen.