Artistiek Leerdam zet atelierdeuren open

regio • Op hun zolderkamer of in de tuin: creatievelingen geven zaterdag een inkijkje in hun werk tijdens de eerste Open Atelier Dag van Leerdam en omstreken.

Op zestien locaties in Leerdam, Schoonrewoerd, Rhenoy en Kedichem gaan eenmalig atelierdeuren open. Bezoekers kunnen kunstenaars aan het werk zien en vragen stellen.

De Open Atelier Dag is een initiatief van het Leerdams Kunstenaars Collectief, bekend als organisator van de Leerdamse Kunstvierdaagse. Sylvia Bosch, deelnemer en mede-organisator: "Het is leuk dat bezoekers bij hun favoriete kunstenaars langs kunnen gaan om te zien waar al het moois gecreëerd wordt, dat ze in het atelier mogen rondstruinen en in gesprek kunnen komen met de makers zelf over wat hen inspireert of welke techniek gebruikt wordt. Als deelnemer kun je deze dag veel meer van je werk tonen dan op een kunstvierdaagse. Je bouwt je eigen feestje thuis, je weet alleen nog niet wie de gasten zijn, dat maakt het wel spannend vind ik."

Het idee voor een Open Atelier Dag kwam al een tijd geleden van Jet van Brakel. Wrang genoeg maakt deze Leerdamse kunstenares de eerste editie niet meer mee; ze overleed op 2 maart. Maar schilderijen, tekeningen en objecten van haar zijn wel te zien, op 28 én 29 april, bij galerie De Stijlperiode aan de Markt 16 in Leerdam.

Op andere plekken zijn ook beeldhouwkunst, glas in lood, textiele kunstvormen, keramiek en mechanische objecten te zien. Bosch: "Bij de organisatie maakten we geen selectie, want in kunst is alles mogelijk en bezoekers mogen zélf hun oordeel vellen. Bij het kunstenaarscollectief hebben we sowieso geen ballotagecommissie. Dat spreekt kunstenaars aan, ze weten ons goed te vinden."

De ateliers zijn herkenbaar aan de wapperende vlag van de 'Open Atelier Dag' en zijn zaterdag geopend van 11:00 tot 17:00 uur. Er is een flyer met informatie over de deelnemers en locaties. Ook op de website is een plattegrond te vinden.


q www.openatelierleerdam.nl

Janneke Boogaard