Dertig omwonenden ageren tegen Nettorama

leerdam • Tegenstanders van de mogelijke vestiging van supermarkt Nettorama op het Reilighplein hebben donderdagavond een petitie aangeboden aan de leden van de Leerdamse gemeenteraad en het college van B&W.

Daarbij maakten ze gebruik van het inspreekrecht om hun argumenten nogmaals onder de aandacht van het gemeentebestuur te brengen. In totaal tekenden dertig inwoners de petitie tegen de komst van een supermarkt op het plein. De meeste bezwaarmakers wonen in de Meent, de Vrijheidsstraat en aan de Stationsweg. Ze verzoeken de gemeenteraad en B&W om op het voornemen terug te komen en het pand van de Rabobank een andere bestemming te geven. "Met hetzelfde verzoek hebben wij ons in een brief gericht tot de directie van Nettorama, waarin we ons afvroegen hoe de Nettorama met een verhuizing naar het Dokter Reilinghplein erop vooruit denkt te gaan met een zeer beperkt aantal parkeerplaatsen", aldus de opstellers van de petitie.

"Voor de nog te bouwen zeventien woningen boven het Rabokantoor worden namelijk 1,5 parkeerplaats per huis in de nabijheid mee verkocht. Bovendien wil Nettorama op deze locatie bijbouwen aan de achterzijde."

Hein van Koelen - medeopsteller van de petitie - benadrukte dat hij wel degelijk voor de verlevendiging van het plein is, maar niet door de komst van Nettorama. "Die moet echt een andere locatie krijgen." Hij wees andermaal op de dreigende (geluids)overlast, trillingen, het tekort aan parkeerplaatsen, de waardedaling van de woningen en vooral de verkeersveiligheid die ernstig in gevaar komt. Volgens Van Koelen rijden er nu bakwagens met een gewicht van 11,8 tot 19,2 ton door de straat, terwijl straks zeven keer per dag opleggers van 28,2 tot 39,6 ton hun goederen afleveren. "Een heel verschil. Is de Meent daarop ingericht? Nu worden bij bakwagens die de drempel passeren al trillingen geconstateerd." Bovendien voorspelde Koenen 'files' als de voertuigen - achteruit rijdend - naar de supermarkt gaan om die te bevoorraden. "Nu staan er al dertien wachtenden als Waardlanden 's morgens langs komt", aldus de inspreker die de raad opriep nog eens goed na te denken over de plannen. VVD-voorman André van der Leest liet weten de zorgen rond de komst van de Nettorama te delen. "We moeten de nieuwe situatie goed afwegen tegen de huidige bevoorrading."

André Bijl