• De genomineerden, met prijswinnaars Peter ten Have (met bokaal) en Fieke de Hoop (staand rechts).
• De genomineerden, met prijswinnaars Peter ten Have (met bokaal) en Fieke de Hoop (staand rechts). Foto: Dick Aanen

St. Vitaal Dorp wint Frits Koolprijs

schoonrewoerd/everdingen • Stichting Vitaal Dorp Everdingen is winnaar geworden van de Frits Kool aanmoedigingsprijs.

De prijs werd zaterdag uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Schaapskooi in Schoonrewoerd.

De Frits Kool aanmoedigingsprijs is een initiatief van de Werkgroep Duurzame landbouw en Ontwikkelingssamenwerking Alblasserwaard Vijfheerenlanden (WAV) van Den Hâneker.

Met deze nieuwe onderscheiding willen de leden het gedachtegoed van de vorig jaar overleden voorzitter Frits Kool uit Hei- en Boeicop levend houden. Kool kwam vorig jaar augustus om het leven bij een tragisch verkeersongeval in Friesland. "Frits was niet alleen een man met visie, maar hij bracht het ook in de praktijk op de boerderij", vertelde voorzitter Kees van Gaalen. "Samen met zijn broer Gert Jan. Beiden waren zij als één van de eerste in ons gebied fanatiek bezig om weidevogels te beschermen. Frits leefde vanuit en met de natuur."

Voor de tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs waren dit jaar vier genomineerden. Naast Vitaal Dorp waren dat Peter en Sasia Heikoop van De Groene Geer in Nieuwland, Jaap en Linda de Jong van de Hereford Hoeve in Lexmond en Marijke Booij van Booij Kaasmakers in Streefkerk

Vitaliteit

Stichting Vitaal Dorp in Everdingen is de initiatiefnemer van de succesvolle buurtwinkel 'Winkel en Zo' en het project 'Tuinen van landgoed Everstein'. De jury was lovend over de activiteiten in het Lekdorp. "Vitaal Dorp Everdingen is er op wonderbaarlijke wijze in geslaagd om een heel dorp actief te betrekken bij een grote diversiteit aan initiatieven: de winkel, de tuinbouwkas die de winkel bevoorraadt, de mensen met achterstand op de arbeidsmarkt die zinvol werk vinden, het grote aantal vrijwilligers, voor de krant, in de winkel of als chauffeur. Dit heeft de vitaliteit in het dorp teruggebracht." Namens de stichting werd de prijs in ontvangst genomen door Peter ten Have en Fieke de Hoop.