donderdag 19 april

Golftoernooi Natuurcentrum
10:00, Gorinchem, Gijsbert van Andelpark. De tweede editie van het Gorcum Open in het Gijsbert van Andelpark in Gorinchem. Het Gorcum Open is een Fun(d)raising golftoernooi. Een Fun(d)raising golftoernooi staat garant voor veel speelplezier én uw bijdrage voor deelname ten goede komt aan het Natuurcentrum. Golf mee, maak kans op schitterende prijzen en sponsor nieuw speelgoed op het Natuurcentrum.

Ladies Night XL
18:30, Leerdam, Van der Wal Interieurs. Ladies Night XL, derde editie, maar de succesvolle formule van gratis toegang en catering op het evenement blijft ongewijzigd. Wel vernieuwingen met onder andere nieuwe standhouders. De Ladies Night XL is van 18:30 tot 22:00 uur. Locatie: showroom Van der Wal Interieur Adviseurs aan de Techniekweg 8 in Leerdam. Parkeren kan gratis bij de Kawei.

Kunstfilm 'Frida'
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Slot van de filmcyclus Kunstfilms. Thema 'Film en schilderkunst'. Na de inleiding de film 'Frida' uit 2001, van de Amerikaanse regisseur Julie Taymor. Bigrafische film over het leven de Mexicaanse kunstschilder Frida Kahlo. Zij raakte op 18-jarige leeftijd zwaargewond bij een busongeluk, dat haar voor het leven verminkte. Tijdens haar revalidatie begint ze te schilderen. Ze trouwt met kunstenaar Diego Rivera en krijgt later een affaire met de Russische leider Leon Trotski. Entree: 10 euro.

VOS netwerkavond
20:00, Nieuwegein, VKS Autoschadeherstel, Industrieweg 2. VOS netwerkavond bij VKS autoschadeherstelbedrijf in Nieuwegein. Albert, van Albert's spuit- en schilderwerken, geeft samen met collega's een kijkje in de werkplaats en de spuiterij. Zij geven een demonstratie van een spot-repair. Dit is een mooie techniek voor kleine reparaties en het restylen van deukjes (uitdeuken zonder spuiten). Na de demonstratie en een rondleiding is er ruim de tijd om, onder het genot van een hapje en drankje, te netwerken. Aanmelden via www.vos-ondernemers.nl.

vrijdag 20 april

Bingo
20:00, Schoonrewoerd, Partycentrum. Het Ouderencontact Schoonrewoerd houdt een bingo-avond in het Partycentrum in Schoonrewoerd. Er zijn onder andere waardebonnen van plaatselijke ondernemers, boodschappen en veel andere mooie prijzen te winnen. De hoofdprijs van de superronde is een dinerbon voor vier personen.

Land of Mine
20:30, Leerdam, Stadspodium Go. GO-film Land of Mine (under sandet). Winnaar publieksprijs International Film Festival Rotterdam 2016. Denemarken, 1945. Een groep jonge Duitse soldaten krijgt vlak na de Tweede Wereldoorlog de opdracht een strand met meer dan 40.000 landmijnen te ruimen. Met hun blote handen. Wanneer de Tweede Wereldoorlog teneinde loopt wordt een groep Duitse soldaten, eerder jongens dan mannen, gevangen genomen door het Deense leger. Ze worden gedwongen een dodelijke taak ten uitvoer te brengen: het ontmantelen en ruimen van duizenden in de Deense stranden ingegraven landmijnen, en dat met weinig tot geen training. De jongens ontdekken dat de oorlog voor hen nog lang niet ten einde is. Geïnspireerd op ware gebeurtenissen vertelt Land of Mine - Under Sandet een ongekend en tragisch hoofdstuk uit de Deense geschiedenis. Reserveringsknop, reserveren@go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal

Vesting Jazz
21:00, Gorinchem. De stichting Jazzfestival Gorinchem maakt zich weer op voor het oudste meerdaagse evenement in deze historische stad. Op 20, 21 en 22 april zal Gorinchem weer bol staan van jazzmuziek in een breed scala van muziekstijlen. Vrijdag 20 april doen twaalf horecabedrijven mee aan de gezelligste Jazzkroegentocht in Nederland, 'Up to the Pub' met gratis live jazz vanaf 21:00 uur tot in de kleine uurtjes. Kom genieten van traditionele jazz, blues, soul, boogiewoogie, funkjazz en veel meer. Zaterdag 21 april is het tijd voor Gorcum Jazzsaturday: drie openluchtpodia met Get Brassed, Pepperoni Jazzband en The Dutch All Stars Jazzband. Door de straten de marching bands Time Out Brazzband; de K-Street Jazzband en Red Jackets Jazzband. Zondag 22 april start om 11:00 uur met de 31e Jazz en Gospeldienst in de Grote Kerk. Vanaf 14:00 uur zullen er concerten zijn op het podium Grote Markt. Meer informatie: www.gorcumjazz.nl.

zaterdag 21 april

Lentefair
10:00, Haaften, De Hoeve. Jaarlijkse lentefair van de hervormde gemeente in Haaften. Er zijn allerlei gezellige kraampjes met nieuwe en tweedehandse spullen, boeken, bakmixen en verschillende lekkernijen. Voor de kinderen zijn er leuke activiteiten in de kindertuin, zoals een springkussen en poppenkast. Om 11:30 uur is er een rondleiding door de kerk en een orgelbespeling, Waalbandijk 291.

Schrijfdag SchaikseWeelde
10:00-17:00, Schoonrewoerd, Schaikseweelde. Een schrijfdag waarbij deelnemers zich laten inspireren door de prachtige omgeving van SchaikseWeelde. Een plek met een rijke historie, waar, midden in de natuur en met alle zintuigen op scherp, de verhalen voor het oprapen liggen. Een dag vol creatieve schrijfoefeningen en tijd voor jezelf. Tijd om te schrijven en te genieten! Deze dag is inclusief een lunch en een afsluitende borrel.

In geuren en kleuren
11:00, Leerdam, Nationaal Glasmuseum. Bernard Heesen heeft de museumtuin in bloei gebracht met botanische glasobjecten. Ook is er een uniek, éénmalig arrangement op zaterdag 21 april voor vrouwen én mannen rondom geuren van geurdeskundige Roos Lubbers in samenwerking met Johan Soetens. In de Museumweek biedt het museum gratis instaprondleidingen aan. En natuurlijk zijn er in deze voorjaarstijd de populaire workshops 'Bloesemblazen' in de glasblazerij. Meer info over alle activiteiten en hoe aan te melden voor workshops: www.nationaalglasmuseum.nl of reserveringen@nationaalglasmuseum.nl.

Praizy Piano's
18:00, Schoonrewoerd, Overboeicop 42. In de schuur bij Wim en Imma van Galen Overboeicop 42 in Schoonrewoerd is een mooie ontmoetingsplaats ingericht rondom christelijke muziek. Praizy Piano's biedt een gezellig avondje, maar dan met christelijke liederen waarin God aanbeden wordt en waarin je elkaar kan bemoedigen. De band speelt uit de Opwekkingsbundel en Hemelhoog, Iedereen kan zijn of haar lied opgeven. De live-band zal telkens een songlist maken van de opgegeven liederen. Praizy Piano's is niet aan een specifieke kerk gebonden. Om het niet te massaal te maken, is besloten om voor maximaal 45 personen de gelegenheid te bieden om te kunnen eten (vanaf 18.00 uur). Wie liever alleen komt zingen, is welkom na het diner (ongeveer 20.30 uur).
Voor meer informatie en reserveren zie www.praizypianos.nl.

Oorlogsgeheimen
19:30, Vianen, De Stadshof. Bejubelde 'Oorlogsgeheimen' in De Stadshof, een spannend en indrukwekkende theatervoorstelling voor de hele familie (vanaf 9 jaar). Na een aantal jaar komt 'Oorlogsgeheimen', op veler verzoek, weer terug. Zowel in het theater als op scholen. Deze bijzonder succesvolle theaterproductie, naar het bekroonde boek van Jacques Vriens, geeft een beleving mee die de bezoekers nooit meer zullen vergeten. Het werpt een blik op een zwarte bladzijde van onze vaderlandse geschiedenis en geeft stof tot nadenken over oorlogen van dit moment.

Het gras bij de buren
20:30, Leerdam, Stadspodium Go. Margriet Bolding, geroemd om haar eigenzinnige humor en mooie liedjes, snijdt in haar theaterwerk zeer herkenbare thema's aan. In seizoen 2017-2018 is Margriet met de gloednieuwe theatervoorstelling Het gras bij de buren te zien. Reserveren: Reserveringsknop, reserveren@go-leerdam.nl, of kaarten aan de zaal.

zondag 22 april

Arboretum
9:00, Leerdam, Station Leerdam. De Natuur en Vogelwacht 'De Vijfheerenlanden' houdt een excursie naar het Aboretum Belmonte en de Dreijen in Wageningen. Bij het Aboretum worden diverse soorten bijzondere bomen en planten bekeken, onder leiding van hovenier Jules Klees. Vertrek om 9:00 uur vanuit Vianen, vanaf de parkeerplaats Benedictushof 132 of 8:40 uur vanaf de parkeerplaats bij Station Leerdam. Meer informatie: Bart, 06-40339872.

Canto Ostinato
14:30, Leerdam, Stadspodium Go. Esther Doornink is slagwerker bij het Radio Philharmonisch Orkest, zij studeerde af aan het Utrechts Conservatorium. Peter Elbertse is solo paukenist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij dirigeert verschillende projectkoren en is tevens dirigent van het strijkersensemble de Jetset. Zij zijn de enige die Canto Ostinato op marimba uitvoeren. Reserveren: Reserveringsknop, reserveren@go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

Bachcantate in Grote Barbarakerk Culemborg
19:00, Culemborg, Grote- of Barbarakerk. Bachcantate in de Grote of Barbarakerk in Culemborg. De plaatselijke Barbaracantorij en Concerto da Fusignano voeren de cantate 'Weinen, klagen, sorgen, zagen (BWV 12)'van J.S. Bach uit. Solisten zijn: Andrew Hallock (alt), Niels Berentsen (tenor), Bram Trouwborst (bas). Dirigent is de cantor-organist Marijn Slappendel.

maandag 23 april

BOP
10:15, Asperen, Dorpshuis. De Buurt Ontmoetings Plek (BOP) is open van 10:15 tot 11:45 uur. Geïnteresseerden kunnen terecht in Dorpshuis E.M.M. aan de Van Langerakstraat 6 in Asperen. Gezellig een kopje koffie drinken, een spelletje doen of gewoon een praatje maken. Met dit keer aandacht voor Koningsdag.

dinsdag 24 april

Doktersassistente
9:30, Deil, Het Duifhuis. Doktersassistente Sonja Mulders vertelt bij het DorpsOntmoetingsPunt over het reilen en zeilen van de Huisartsenpraktijk Deil. Dat gebeurt in het Duifhuis.

Koersbal
14:00, Herwijnen, clubhuis IJsclub. De vereniging Senioren Activiteiten Lingewaal houdt in het clubhuis van de ijsclub, Schoutensteeg in Herwijnen de laatste koersbalmiddag van het seizoen. Ook voor de jeu de boules enthousiastelingen is er, als het weer het toelaat, de mogelijkheid om een balletje te werpen. Vanaf mei wordt er weer iedere tweede én vierde dinsdag van de maand jeu de boules gespeeld. Alleen bij slecht weer wordt de koersbalmat uitgerold. Deelname is gratis voor leden, niet-leden betalen 1 euro. Voor meer informatie: Jolisa van Zanten, 0418-582033.

Alzheimer café
19:30, Leerdam, Verpleeghuis Lingesteyn. Alzheimer Café Leerdam en omgeving rond het thema: 'Dementie en thuis wonen, tips en trics'. Mevrouw A. Verhoef, Geriatrie verpleegkundige/ casemanager dementie, is als gastspreker aanwezig op deze avond. Om de zorg voor uw naaste met dementie goed vol te houden is elke vorm van ondersteuning welkom. Een nieuwe strategie, handige hulpmiddelen of aanpassingen in huis kunnen een behoorlijk verschil maken. Vaak zijn er maar kleine veranderingen of handigheidjes voor nodig om te zorgen dat uw naaste zichzelf niet bezeert, meer overzicht houdt en bepaalde dingen (weer) zelf kan (blijven) doen. Soms zijn meer ingrijpende aanpassingen nodig die ervoor zorgen dat u op afstand toezicht kunt houden. Maar welke mogelijkheden zijn er precies? En hoe worden deze bekostigd? Voor informatie kunt u contact opnemen met Francien Boonstra, adviseur van het Steunpunt Mantelzorg, Stichting SamenDoen, 0345-637363 of www.samendoen.expert.

Making of 'Indische koffer vol recepten'
20:00, Bibliotheek Rivierenland. Pascale van Onselen uit Meteren heeft een Indische koffer vol recepten geschreven, een luxueus kookboek met verhalen, recepten en foto's. Ze vertelt hoe het kookboek tot stand is gekomen. Kosten 5 euro.

woensdag 25 april

Jonge dieren dag
13:30, Leerdam, Hoogeind 20 A. VakantieVerrassingsMiddag op de boerderij van de familie Zijderveld, rond het thema 'Jonge dieren dag'. De middag kost 8 euro en wordt verzorgd met lekkere hapjes en drankjes. Voor jonge kinderen wordt het programma aangepast naar hun leeftijd. Je mag oud brood meenemen om de dieren te voeren. Trek altijd makkelijke kleding aan en oude schoenen. Wel graag van te voren opgeven, dat kan tot en met 25 april 12:00 uur via 0345-619887 of info@bezoekboerderij.nl.

Contactavond
20:00, Gorinchem, recreatiezaal Boogflat. De MS Vereniging Nederland, rayon Gorinchem, nodigt leden en belangstellenden uit voor de contactavond in de recreatiezaal van de Boogflat, Pijlstraat-portiek 2 in Gorinchem. Spreker van deze avond is J. Sterk-Eikelenboom, neurologieverpleegkundige op de polikliniek neurologie van Beatrixziekenhuis. Zij is onder meer gespecialiseerd in de begeleiding van patiënten die Multiple Sclerose (MS) hebben. Aanmelden kan bij H. de Jong, 06-13232079 of L. Arkesteijn, 06-29207691.