Primeur voor regio Rivierenland

regio • De samenwerkende gemeenten van Regio Rivierenland startten enige tijd geleden een project om snel internet in het gehele buitengebied van de regio te waarborgen.

Op circa 12.000 adressen konden marktpartijen desgevraagd geen snel internet garanderen. Daarom onderzocht Regio Rivierenland namens de gemeenten of zij zelf een (glasvezel) breedbandnetwerk aan zouden kunnen leggen. Een belangrijke voorwaarde om als overheid een breedbandnetwerk te mogen aanleggen, is goedkeuring van de Europese Commissie (EC). Om deze te verkrijgen, werd een notificatietraject gestart en een formele melding ingediend. Het resultaat van al deze inspanningen is nu bekend: Regio Rivierenland is de eerste Nederlandse regio die toestemming heeft gekregen van de EC om een (glasvezel) breedbandnetwerk aan te leggen.

Regio Rivierenland is zeer trots op deze primeur. Het overheidsmodel heeft voor inwoners de voordelen dat zij voor de aanleg van hun aansluiting niet hoeven te betalen, zij tegen vergelijkbare prijzen als in de kernen diensten kunnen afnemen en zij ook geen maandelijkse buitengebiedstoeslag hoeven te betalen. Burgers zijn ook niet verplicht om diensten af te nemen. Bovendien is het netwerk open, zodat alle aanbieders welkom zijn en inwoners zodoende zoveel mogelijk keuzevrijheid hebben. In dit proces is het laatste woord aan de gemeenteraden binnen de regio. Zij zullen een definitief besluit nemen over de oprichting van een gezamenlijke uitvoeringsorganisatie (gemeenschappelijke regeling) voor de aanleg en het beheer van het netwerk. De uitslag van hun besluitvorming wordt na de zomer verwacht. Besluiten de gemeenteraden positief, dan wil Regio Rivierenland vóór 2020 alle 12.000 adressen in het buitengebied hebben aangesloten op een (glasvezel)breedbandnetwerk.