• Tentoonstelling 33 foto's Hollandse Waterlinie.
• Tentoonstelling 33 foto's Hollandse Waterlinie. Foto: Huub van Beurden

33 Luchtfoto's Hollandse Waterlinie

regio • De openlucht fototentoonstelling 'Forten van Boven' op Werk aan het Spoel in Culemborg is zondag 15 april geopend. De werken zijn tot half juni te zien op het buitenterrein van het noordelijk deel van Werk aan het Spoel.

Samensteller van de fototentoonstelling is kunsthistoricus Chris Will uit Everdingen. Hij heeft als specialisatie militaire architectuur. Sinds 2008 werkt hij voor het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie, dat zich bezighoudt met behoud en herontwikkeling van de waterlinieforten en het post-militaire landschap. Will was onder andere betrokken bij de restauratie van het Werk aan het Spoel, de totstandkoming van het Waterliniemuseum Fort bij Vechten bij Bunnik en de samenstelling van de tentoonstelling Forten van Boven.

De tentoonstelling 'Forten van Boven' bestaat uit een verzameling van 33 luchtfoto's van onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De reizende tentoonstelling is samengesteld ter viering van de nominatie van de Waterlinie, op de werelderfgoed lijst van UNESCO die waarschijnlijk in 2020 realiteit wordt. Het verrassende perspectief van bovenaf toont een uniek door de mens ingericht landschap met veel water. En verdedigingswerken in dat oeroude polderlandschap, worden vanaf hoogte pas goed zichtbaar en inzichtelijk. Met een vogelvluchtperspectief op de waterrijke Hollandse polders of loodrecht van boven kan je je met enige verbeelding ook de onderwaterzettingen van een waterlinie voorstellen. Over een afstand van 85 km konden in de Nieuwe Hollandse Waterlinie (1815-1940) van Muiden tot Werkendam, polders tot kniehoogte onder water gezet in een strook van 3 tot 5 km breed.