• Jannick van Snippenberg: 'Soms is het gewoon vrouwen en kinderen eerst'.
• Jannick van Snippenberg: 'Soms is het gewoon vrouwen en kinderen eerst'. Foto: Jeroen de Bruin

Jannick van Snippenberg strijdt met Asperen om handhaving

'Het hoeft niet altijd mooi'

leerdam/asperen • Vanuit Leerdam-West is het niet zo ver naar het voetbalveld in Asperen. De dijk op, Lingebrug over en je bent er. Dat klinkt als een mooi fietstochtje. "Dat is inderdaad prima te fietsen. Dat heb ik dit seizoen denk ik drie keer gedaan", lacht Jannick van Snippenberg, verdediger van vv Asperen. Omdat zijn vriendin in het Belgische Gent studeert, is hij doordeweeks alleen thuis in Leerdam. Dat is druk genoeg. Naast zijn werk als projectleider bij bouwbedrijf Bakker in Arkel traint hij twee keer en gaat ook nog eens twee keer naar de sportschool, samen met zijn maatje Floris Kool. "Ik gun mezelf de tijd niet om dan rustig te gaan fietsen", zegt Van Snippenberg.

Afgelopen zaterdag in de wedstrijd van Asperen bij Ameide kon Van Snippenberg het wel rustig aan doen. Hij keek geschorst vanaf de kant toe. Alhoewel, rustig is het goede woord niet. "Nee, het is niks voor mij om langs de kant te staan", geeft hij toe. "In het begin gaat het wel, maar als het spannend wordt, ga ik maar even een rondje lopen." En spannend was het op Sportpark Meihoven, maar Asperen pakte dankzij een 2-3 overwinning drie heel belangrijke punten in de strijd om directe handhaving in de 3e klasse C. "Onze eerste helft was niet goed", vertelt Van Snippenberg. "Maar na rust deed de ploeg het veel beter. Bij ons is het heel simpel: wij moeten gewoon ons best doen. Dan kunnen we best aardig voetballen, maar doen we dat niet, dan komt er weinig van terecht." Van Snippenberg is één van de meer ervaren krachten bij Asperen. Hij is inmiddels bijna dertig en voetbalt al dertien jaar in de senioren. Hij debuteerde op zijn zestiende bij HSSC'61. Dat dit op bezoek bij Noordeloos was, weet hij nog wel. Hij kwam erin als voorstopper en 'Heicop' won met 1-2. Over de vraag wie de trainer toen was, moet hij langer nadenken. Na een tijdje weet hij zeker dat dat Ton Blom, toevallig ook zijn huidige trainer bij Asperen, was. Later blijkt echter dat het Wim Bender was die hem liet debuteren. Maar goed, die tijd is geweest. Zo'n 3,5 jaar geleden maakte Van Snippenberg de stap van de toenmalige vierdeklasser HSSC'61 naar derdeklasser Asperen, de club waar ook vader Hans in het verleden speelde.

Handhaving

Na een eerste halfjaar met weinig speelminuten, kwam Van Snippenberg na de winterstop in de ploeg om daarna zijn basisplaats niet meer weg te geven. Onder Richard Smaal nog op zijn vertrouwde positie op het middenveld. Later onder Ton Blom verhuisde hij een linie naar achteren. "Dat was wel weer even wennen", geeft Van Snippenberg toe. "Je kunt niet altijd zomaar naar voren lopen. Gelukkig heb ik Marcel van Hemert naast me, die is positioneel heel sterk." In de derde klasse was het voor Asperen altijd oppassen voor de rode streep. Na de promotie handhaafde Asperen zich eerst rechtstreeks. Het jaar erna overleefde de ploeg de nacompetitie. Vorig seizoen zorgde een knappe eindsprint er voor dat Asperen nog vijfde werd en de nacompetitie om promotie op slechts twee punten mis liep. Die lijn kon dit jaar echter niet doorgetrokken worden en dus moet Asperen nog volop aan de bak om derdeklasser te blijven. De ervaring van de laatste seizoenen komt daarbij wel van pas. "Als het echt moet, kunnen we het wel", zegt Van Snippenberg. "Maar als het niet moet maar mag, dan merk je dat het wat nonchalant wordt. 'Het komt wel.' Maar dan komt het bij ons niet. We hebben niet de klasse om vanuit het niets een wedstrijd te beslissen. We moeten het echt met z'n allen doen. De Dordtse ploegen in deze klasse hebben individueel meer kwaliteit dan wij, maar met een flinke dosis inzet kunnen wij best veel compenseren. En dan kunnen we ook best aardig voetballen."

Er liggen voor Asperen nog voldoende kansen om zich veilig te spelen. Met wedstrijden tegen concurrenten als Schelluinen, ZBC'97 en Vuren heeft de ploeg alles nog in eigen hand. Maar eerst wacht zaterdag subtopper Groote Lindt. In de uitwedstrijd verraste Asperen door met 1-3 te winnen. "Dat was op een slecht veld en dat was voor ons gunstig", beseft Van Snippenberg. "Je zou zeggen dat wij op ons eigen kunstgras in het voordeel zijn, omdat we dat gewend zijn. Ik denk echter dat Groote Lindt daar ook goed op uit de voeten kan, dus moeten we gewoon weer vol aan de bak." Vol aan de bak. Dat zal ook het recept moeten zijn voor de rest van het seizoen. "We moeten beseffen dat het echt niet altijd mooi hoeft. Soms is het gewoon 'vrouwen en kinderen eerst'."

Veilig

Jannick van Snippenberg hoopt dat het seizoen er snel op zit. "Ik ben dit seizoen eigenlijk niet echt fit geweest. Na een blessure ben ik door personele problemen te vroeg weer begonnen. Het is dus zaak dat we ons zo snel mogelijk veilig spelen. Dan kunnen we lekker nacompetitie gaan kijken bij andere clubs."

Toch mag Asperen nog niet te ver vooruit kijken. "We kunnen het ons nog niet veroorloven al met komend seizoen bezig te zijn."

Maarten van Hoogevest