• Kinderen van het Eco-team ondertekenen de intentieverklaring.
• Kinderen van het Eco-team ondertekenen de intentieverklaring. Foto: Levien Vermeer

Brede School Asperen sluit zich aan bij Eco-schools

BSA koploper in duurzaamheid

asperen • Directeuren Ben Kennedie van obs De Zandheuvel en Erik de Man van cbs de Open Poort gaan binnenkort samenwerken in de nieuwe Brede School Asperen (BSA) op de huidige locatie van de Open Poort aan de Leerdamseweg.

Peuterspeelzaal Piggelmee van Stichting Kinderopvang Centraal Nederland (SKCN) krijgt er ook een plekje. Zo'n nieuw begin biedt nieuwe kansen, vandaar dat men zich aansloot bij Eco-schools. Kennedie legt uit: "Ton Bavinck, bestuursmanager bij Stichting Logos, gaf de aanzet om ons te verdiepen in het thema duurzaamheid, voor bijvoorbeeld een ander dan het traditionele schoolplein, met meer groen." Bavincks vrouw Ingrid Veldman werkt bij Natuur en Milieu Educatie (NME) in Culemborg, een bureau dat gecertificeerd is scholen te begeleiden tijdens het internationale, tweejarig Eco-schools programma. Enthousiast vertelt ze: "De NME is ambitieus en fungeert als maatschappelijk knooppunt." Haar collega Pauline Hoevenaars zegt dat de BSA de eerste school in de regio is die het duurzaamheidsprogramma gaat volgen. Ze geeft voorafgaand aan de ondertekening van de intentieverklaring op woensdag 11 april een presentatie voor leerkrachten, ouders en leerlingen.

Rafael de Bruijn en Elvie Vowles uit groep 7, met Indy van Roon en Isa van Zomeren uit groep 6 van De Zandheuvel, en Eva van Eck, Levi Hoppesteyn, Lisa van der Kamp en Juultje Springer uit groep 8 van de Open Poort, vormen samen het zogenaamde Eco-team. Vandaag zien ze elkaar voor het eerst, maar ze gaan meteen met elkaar in discussie. Isa oppert het idee van een glazen scheidingswand op het plein, om ruzie te voorkomen tussen de kinderen van de verschillende scholen. Rafael legt uit: "Als we bijvoorbeeld hutten bouwen in het Asperse bos bij het gemeentehuis, gebeurt er weleens iets, en dat gaat dan door op school." Maar de volwassenen zien het samenvoegen van de scholen nu juist als kans voor het samen spelen. Moeder Gerrie de Vor vindt: "Ouders moeten de kinderen bij brengen dat het niet gaat om 'wij' en 'zij' maar om 'samen'." Het Eco-team zal zich met hulp van leerkrachten en ouders eerst verdiepen in de thema's 'groen', 'gebouw en omgeving' en 'communicatie', met het oog op een groen schoolplein. De kinderen van De Zandheuvel hebben daarvoor al een moodboard gemaakt met wensen als: waterpomp, wiebelbrug, uitkijktoren en moestuin. Moeder Christien Meindertsma ziet ook nog mogelijkheden in het puin van de gesloopte oude school. "Door middel van een kleine excursie kunnen we de kinderen laten zien wat er allemaal in zo'n school zit en waarvoor materialen hergebruikt worden." Kennedie besluit: "Het besef van duurzaamheid bij kinderen onder de aandacht brengen is een mooie meerwaarde van de start in de nieuwe BSA."


Levien Vermeer