Raad verzet zich tegen verhuizing 'kampers' Herwijnen

Raad tegen voorstel woonwagenlocatie

asperen • Het college wilde het met dit voorstel mogelijk maken om naast het bestaande woonwagenkamp in Heukelum twee woonwagenstandplaatsen te realiseren in plaats van twee vrijstaande woningen. Dat moest het mogelijk maken om de woonwagenlocatie aan De Strobbel in Herwijnen te verhuizen naar Heukelum. De standplaatsen in Herwijnen-Oost moeten plaats maken voor woningbouw. Inwoners van Heukelum voelden weinig voor de plannen van het college. Er werden 24 zienswijzen ingediend, eerder tekenden 194 inwoners een petitie.

Donderdag verzetten drie insprekers zich tegen het voorstel. "Waarom heeft de gemeente nooit de moed gehad om met ons te praten", vroeg mevrouw Blommers zich namens haar familie af. Ze vond het vreemd dat er plaats wordt gemaakt voor inwoners van een ander dorp, terwijl leden van de familie Blommers ook graag op deze locatie wonen. "Dat is meten met twee maten." De woordvoerster van de Heukelumse woonwagenbewoners wees erop dat er in het dorp nooit 'trammelant' is geweest. "De inwoners weten wat ze aan ons hebben, er is nooit ruzie, we ruimen altijd alles netjes op." Volgens haar zou daar met de komst van de bewoners van De Strobbel wel eens verandering in kunnen komen. "De rust kan verstoord worden, je kunt twee verschillende families van woonwagenbewoners niet zo maar naast elkaar zetten. Dat gaat gewoon niet." Kas Blommers wees de raad op de inbreng van de bevolking. "Jullie zijn toch ook gekozen door de bewoners van Heukelum. Kijk naar de handtekeningenactie, de mensen zijn tegen. Waarom gaat de gemeente dan gewoon door met die plannen? Dat voelt niet goed."

Bewoonster Aafke Middelbeek had de gespreksverslagen van de gemeente met de bewoner van De Strobbel in dit 'hoofdpijndossier' bestudeerd en wees op de vele eisen en voorwaarden die de inwoner van Herwijnen stelde. "Uit die verslagen stijgt een geur van omkoping en chantage op."

De fracties waren gauw 'klaar' met het agendapunt. "Dit voorstel geeft geen blijk van een goede ruimtelijke ordening en evenmin van een goede afweging van alle belangen. Bovendien bestaat er grote maatschappelijke weerstand tegen dit voorstel. We vinden het niet verantwoord om hiermee akkoord te gaan", vond CU-voorman Fred Temminck. CDA-er Ad van Krieken was het daar roerend mee eens en dat gold ook voor PvdA-woordvoerder William Viveen. "Afwijzing van het bestemmingsplan kan vervelende gevolgen hebben", wees hij op de mogelijkheid van een schadeclaim. "Maar als we akkoord gaan, verruilen we het ene probleem voor het andere. Er is voor het voorstel geen draagvlak in Heukelum en dat geldt ook voor onze fractie. College ga op zoek naar een andere oplossing, denk 'out of the box' en betrek ons bij de verdere plannen." Ook de VVD stemde tegen. "We begrijpen dat dit problemen kan opleveren voor de uitbreiding van Herwijnen Oost, maar dit voorstel is gewoon niet goed", vond fractieleider Gert Jan van Ochten. SGP-voorman Gian Bareman wees op de bijdrage van de insprekers en stelde vast: "Het kan gewoon niet op deze manier, we moeten een andere oplossing zoeken."

De conclusie van waarnemend raadsvoorzitter Winfried Flapper – burgemeester Loes van Ruijven was door ziekte afwezig – dat het voorstel dus met algemene stemmen was verworpen, zorgde voor een juichstemming op de volle publieke tribune.

André Bijl