• René en Jacqueline zijn blij met de nieuwe opzet.
• René en Jacqueline zijn blij met de nieuwe opzet. Foto: Peter Verbeek

Fashion & Food centraal in centrum

leerdam • Een bruisend centrum waar inwoners, toeristen en dagjesmensen graag willen zijn, is de droom van elke ondernemer. De LOV speelt daar op in door een aantal keren per jaar iets te organiseren waar mensen op af komen. Komend weekend staan de thema's fashion en food centraal.

"Fashion doen we nu voor de vijfde keer", meldt Jacqueline Wolthuis. Als grafisch vormgever met een eigen communicatiebureau en als secretaris van de Leerdamse Ondernemersvereniging denkt ze mee over de invulling van het mode-event Red Carpet Day. "Door de hoofdstraten van de binnenstad lag een grote rode loper. Daarop presenteerden mannequins nieuwe voorjaars- en zomercollecties, en via geluidsboxen was de muziek van een dj door de hele binnenstad te horen", vertelt Jacqueline. De eerste drie keren werd dat door alle betrokkenen breed gedragen, maar vorig jaar vonden zowel de ondernemers als het publiek het niet meer zo bijzonder. Daarom is nu gekozen voor een andere opzet. "Komende zaterdag werken we vanuit één centraal punt: een groot podium op het Kerkplein. Vanaf 13:00 uur krijgen twaalf modezaken een half uur 'showtime', en tussen de bedrijven door worden demonstraties verzorgd door kappers en visagisten. Inge Ipenburg (Martine Hafkamp uit GTST) presenteert de fashionshows en praat het programma aan elkaar. Voor de jeugd is er, zowel zaterdag als zondag van 12:00 tot 17:00 uur, in het voormalige pand van Soho in de Kerkstraat, een pop-up store van Ghelle. De Leerdamse eigenaar Dahir Yusuf heeft pop-up stores in Parijs en Londen en verkoopt het trendy merk voornamelijk via Instagram. Hij vond het leuk om mee te doen."

Onder de noemer Proef Leerdam was er vorig jaar ook aandacht voor food. Leerdamse restaurants en foodgerichte zaken zouden daar op koopzondag aan meewerken. De animo was echter niet groot en uiteindelijk draaide alles om zes foodtrucks die gelukkig wél aanwezig waren. "Verspreid in de Kerkstraat en aan de Vlietskant staan er nu elf foodtrucks, allemaal met andere snacks en gerechtjes. In de Fonteinstraat staan tal van kraampjes van lokale organisaties en ondernemers, terwijl vanuit de winkels onder andere ijs, broodjes, chocolaatjes, gebak en brownies worden verkocht", vertelt René Middag, van Koffie in de Bakkerij. "De hele middag verzorgen vijf sing- en songwriters live muziek op diverse locaties in het centrum. Voor de kinderen zijn er verschillende spelletjes te doen. De weersvoorspellingen zijn goed, en met alle terrassen open zal het ongetwijfeld een gezellige drukte worden."