donderdag 12 april

Media ukkie Dagen 201
10:00, Beesd, Bibliotheek. Bibliotheek Rivierenland organiseert gratis bijeenkomsten waarin ze laat zien hoe men digitale media kan combineren met een prentenboek. Tablets zijn aanwezig en aanmelden is niet nodig. Leeftijd 2-4 jaar. Voor meer informatie: www.bibliotheekrivierenland.nl.

De wei in
11:00, Beesd, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. De kudde Lakenvelders op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt de wei in. De kudde zal de wei in gaan bij het weiland op de hoek van de Biersteeg en Tweede Dreef (tegenover 't Klooster).

Kunstlezing
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Lezing door Lisette le Blanc over 'De Romantiek in het Noorden', een tentoonstelling in het Groninger Museum, die nog tot 6 mei te bezoeken is. Entree: 12,50 euro.

Kunstfilm in Stroomhuis
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Kunstfilm 'Shirley: Visions of Reality'. Regisseur Gustav Deutch wekt in deze film dertien schilderijen van de Amerikaanse topschilder Edward Hopper (1882-1967) tot leven. Dertien momentopnamen uit het leven van de fictieve actrice Shirley, tegen de achtergrond van het Amerika tussen 1931 en 1963. Entree: 10 euro.

Informatieavond artrose
19:30, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. Orthopedisch chirurgen van het Beatrixziekenhuis houden een voorlichtingsavond over artrose. Belangstellenden worden gevraagd zich van tevoren aan te melden via artroseavond@rivas.nl en daarbij aan te geven met hoeveel personen zij aanwezig zullen zijn.

vrijdag 13 april

Keramiek
14:00, Leerdam, Stadspodium GO. In Stadspodium GO een lezing over de stand van zaken op keramiekgebied door Piet Augustijn. Entree: 12,50 euro, inclusief koffie of thee. Reserveren: reserveringsknop, reserveren@go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

Finale poëziewedstrijd
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Finale van de 5e poëziewedstrijd, 'Bakens aan de Rivier'. Thema: 'Rivier en Vogelvlucht'. M.m.v. leerlingen van het Cambium College uit Zaltbommel. Jury: Angela van Opijnen, Ton Jansen, Ton den Boon en Chiel de Kruijf. Entree: 5 euro (met bibliotheekpas: 4 euro. jongeren tot 16 jaar gratis.

A Ciambra
20:30, Geldermalsen, De Pluk. Het Italiaanse krachtige drama 'A Ciambra' is te zien met voor de film om 20:00 uur een lezing van Peter Jorna. Hij is deskundige op het gebied van Roma en Sinti in Europa. Jorna gaat in op de film en maakt een vergelijking met eerdere verfilmingen over dit onderwerp. De film is te zien bij LingeFilm.

Bingo
20:00, Leerdam, Wijkpaviljoen Patrimonium. Buurtvereniging Groen van Prinstererstraat houdt een familiebingo in Wijkpaviljoen Patrimonium. De kosten bedragen 10 euro per boekje van tien rondes. Een eventueel extra boekje per persoon kost 5 euro. De zaal gaat open om 19:00 uur.

Quiz Night-Pub Quiz
20:30, Leerdam, Stadspodium Go. De pubquiz wordt in de foyer gespeeld en bestaat uit een aantal ronden. Met een team van 3 tot 6 personen probeer je de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Entree: 2,50 euro. Reserveren: Reserveringsknop, reserveren@go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

zaterdag 14 april

Vogelbeurs
9:00, Leerdam, verenigingsgebouw De Vogelvriend. Vogelvereniging De Vogelvriend uit Leerdam houdt haar maandelijkse vogelbeurs. Tijdens deze vogelbeurs zal een aantal vogelhandelaren aanwezig zijn. Ook is er een stand waar men vogelbenodigdheden kan kopen. De beurs wordt tussen 9:00 en 12:00 uur gehouden in het verenigingsgebouw van De Vogelvriend, P.M. van Gentstraat 23 in Leerdam. Meer informatie: 0345-618024, 0345-616036 of 06-41468514. Mailen kan ook: info@devogelvriendl16.nl.

Rommelschuur
9:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur op Overheicop 1 is open tot 12:00 uur. Er is een wisselend aanbod van tweedehandsspullen, van huishoudelijke artikelen, elektra, speelgoed, puzzels, lampen, kleding tot prullaria. De boekenschuur heeft heel veel boeken waaronder prachtige kinderboeken. De organisatie is in handen van de gereformeerde kerk

Verkoopdag
9:00, Leerdam, gebouw Maranatha. Jaarlijkse verkoopdag ten behoeve van de christelijk gereformeerde kerk in Leerdam.

Open dag TC de Belt
12:00, Heukelum. TC de Belt houdt een open middag. Ervaar hoe leuk het is om (samen) te tennissen en zie met eigen ogen hoe prachtig het tennispark midden in het groen gelegen is. Vanaf 13:00 uur zijn er clinics en kan er een wedstrijdje gespeeld worden. Iedereen kan meedoen, jeugd en volwassenen. De wedstrijdjes zijn er voor mensen die niet eerder getennist hebben en voor ervaren spelers.

Hakathon
12:00, Herwijnen, Geofort. Het forten- en waterlinieseizoen officieel geopend met een 24-uurs Hackathon. In het Geofort bouwen wizzkids de Nieuwe Hollandse Waterlinie na in de digitale wereld van Minecraft. Generaal Kraijenhoff zal om 12:00 uur de eerste digitale steen leggen, ruim 200 jaar na start bouw van deze Waterlinie. De Hackathon is het startsein voor een weekend vol feestelijke activiteiten op de forten, vestingsteden en waterlinies op 14 en 15 april.

Veteranencafé
14:00-16:00, Leerdam, Het Dak. Veteranencafé Leerdam. Meer informatie bij H. van Zoelen, 0345-619827 of 06-30484023.

Voorjaarsconcert
19:30, Leerdam, Het Dak. Het Koninklijk Stedelijke muziekvereniging Kunstliefde en Vriendschap houdt een Voorjaarsconcert: een 'Night with the Royals', met Queen en The Beatles, maar natuurlijk mag de 'King of Rock-'n-roll, Elvis Presley, niet ontbreken.

Benefietconcert
19:30, Gorinchem, Grote kerk. Benefietconcert voor PDC de Herberg uitgevoerd door de koren 'Looft den Heer' uit Notter en Christelijk gemengd Drechtstedenkoor 'Praise Him' uit Dordrecht. De opbrengst van de collecte komt geheel ten goede aan Pastoraal Diaconaal Centrum de Herberg in Oosterbeek.

Voorjaarsconcert Soli Deo Gloria
19:30, Herwijnen, gereformeerde kerk. Deze avond treden op: Christelijk Gemengd Koor 'Soli Deo Gloria' onder leiding van dirigent Ruben Weverling en gospelkoor 'Sound of Joy' uit Werkendam onder leiding van dirigent Marcel van der Poel. Het thema van deze avond is: 'De reis van je leven'. Het concert begint om 19:30 uur, de entree is gratis.

Voorjaarsconcert
20:00, Vianen, De Stadshof. Onder leiding van dirigent Rene de Jong presenteert Harmonie orkest 'Excelsior' Vianen zich met een zeer gevarieerd programma. Ook een speciaal optreden van het nieuwe leerlingen orkest: zij spelen vier nummers uit Kids Play Disney. Het concert is gratis te bezoeken, er is een grote verloting met prachtige prijzen.

Voorjaarsbingo
20:00, Leerdam, Leerdam Sport. De activiteitencommissie van Leerdam Sport houdt een voorjaarsbingo met prachtige cadeauprijzen. Bingo begint om 20:00 uur, kantine open om 19:00 uur.

De Bloemenbuurt
20:00, Nieuwland, het Brandpunt. Toneelavond in het Brandpunt. Het kluchtige blijspel De Bloemenbuurt wordt op de planken gezet door Toneelvereniging vol moed. De zaal is open vanaf 19:30 uur. OEntree: 5 euro, reserveren via info@stichtingdorpshuis.nl of 0183-351561.

Tango Extremo
20:30, Leerdam, Stadspodium Go. Het programma van Tango Extremo 'MAESTROS' is een ode aan een aantal toonaangevende componisten van uiteenlopende pluimage, maar met elk hun eigen unieke muzikale schoonheid. Entree 15 euro, reserveren: Reserveringsknop, reserveren@go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

The Man (Mesteren)
20:00, Geldermalsen, De Pluk. The Man (Mesteren) wordt getoond in De Pluk. Deze Deense film gaat over de relatie tussen een beroemd kunstenaar en een onbekende zoon in de kunstwereld in Kopenhagen. De film is te zien bij LingeFilm.

zondag 15 april

Bloesemrit
11:00, Everdingen, Dorpshuis. Achttiende Bloesemrit van de Jawa/ Cz club vanuit Everdingen. Om 11:00 uur wordt er in twee groepen gestart met voorrijders vanuit het Dorpshuis Graaf Floris str. 2 in Everdingen, vanaf afslag A2 Everdingen-Leerdam, bordjes volgen. Wij rijden in een rustig tempo over de binnenwegen en dijken tussen de Lek en de Linge. In de pauze wordt een bezoek gebracht aan het Motor Museum in Hagestein. Lunch in het dorpshuis. Inschrijven vanaf 10:00 uur, deelname kost 5 euro.

Frühling mit Blasmusik
14:00-16:30, Beesd, De Dorpskring. Egerländerkapel De Lingemuzikanten organiseert een gezellige muzikale middag, met gastoptreden van Blech Bizarr. De toegang is gratis.

Rivierenland Klassiek
14:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Anastasiia Kurilko op piano, Danielle Daoukayeva op viool en Alexis Bove op cello. Zij spelen muziek van Beethoven, Sjostakovitsj, Schubert en Rachmaninoff. Entree: 10 euro.
www.stroomhuisneerijnen.nl

The Man (Mesteren)
15:00, Geldermalsen, De Pluk. The Man (Mesteren) wordt getoond in De Pluk. Deze Deense film gaat over de relatie tussen een beroemd kunstenaar en een onbekende zoon in de kunstwereld in Kopenhagen. De film is te zien bij LingeFilm.

maandag 16 april

BOP
10:15, Asperen, Dorpshuis EMM. De Buurt Ontmoetings Plek (BOP) is open van 10:15 tot 11:45 uur in Dorpshuis EMM aan de Van Langerakstraat 6 in Asperen.

dinsdag 17 april

Inloop Vuren
10:00, Vuren, De Koels. Inloop Vuren krijgt bezoek van de bekende plaatsgenoot Siemon Venema. Hij houdt deze morgen voor de bezoekers een interessante lezing met als titel 'Geheimen van gevelstenen'.

Open eettafel Herwijnen
11:45 uur, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen u uit voor een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het driegangen menu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 13 april bij Jolisa van Zanten, 0418-582033.

Open repetitie
19:30, Geldermalsen, Jan Harmenshof. Op zoek naar een (nieuwe) uitdaging? Hou je van a-capella zang en ben je benieuwd naar de Barbershopstijl? Kom dan naar de open repetitie van The New Harvest Singers. Vanaf april starten zij onder leiding van dirigent Sjoerd Jansen met nieuwe songs van onder andere Caro Emerald en Queen. Aanmelden graag per mail: info@thenewharvestsingers.nl.

Geen heden zonder verleden
20:00, Vuren, De Koels. Streekgenoten Gerrit Sterrenberg en Jaap de Kock brengen een bezoek aan de historische vereniging 'De Heerlijkheid Vuren'. Zij verzorgen op hun eigen authentieke wijze een presentatie met als titel 'Geen heden zonder verleden'.

woensdag 18 april

Bloesemfietstocht
10:00, Tricht, Fruitbedrijf De Hoenderik. Fietstocht van Tricht via landgoed Mariënwaerdt naar landgoed Waardenburg en Neerijnen. Wandeling door het parkbos en weer terug naar Tricht. Zelf lunch meenemen of (op eigen kosten) lunchen bij Het Stroomhuis. Deelname kost: 5 euro. Meer informatie bij Bert Idsingh: 06-25073821 of Bert Vos: 06-19717255. Reserveren is noodzakelijk en kan via: www.glk.nl/evenementen

Voorleespret in de bieb
14:30, Bibliotheek. Half uurtje dikke voorleespret in de speciale voorleeshoek.

Broodmaaltijd
17:00, Leerdam, wijkvereniging West- End. Broodmaaltijd gehouden door de vrijwilligers van wijkvereniging West–End. De maaltijd begint om 17:00 uur en kost 4,50 euro voor leden en 5 euro voor niet leden. Opgeven tot en met 16 april bij Gerda v.d. Wielen, 0345-616031; Rika Holtjer, 0345-615882. Of per e-mail info@wijkverenigingwestend.nl.

Interkerkelijke bejaardenzorg
19:30, Leerdam, gebouw Maranatha. Laatste avond van dit seizoen voor Interkerkelijke Bejaardenzorg. Voor de pauze verzorgt dominee M.B. Heijting de meditatie. Erna zal T. Verweij alles vertellen over ouderen en veiligheid.