• Peter de Leeuw live en twintig jaar geleden op papier.
• Peter de Leeuw live en twintig jaar geleden op papier. Foto: Peter Verbeek

Stedelijk Museum ziet brood in Brood

vianen • Zelden zal het in het Stedelijk Museum Vianen bij de opening van een tentoonstelling zó druk zijn geweest als afgelopen zaterdagavond. Een glunderende voorzitter Klaas de Zwaan meldde dat het, na Rembrandt vorig jaar, met Herman Brood wéér is gelukt de werken van een Hollandse meester naar Vianen te halen.

"Het contrast had niet groter kunnen zijn: van het precieze realisme in zwart-wit naar de grote action paintings in felle kleuren." De Zwaan refereerde aan de Viaanse connectie met Brood. Bijna twintig jaar geleden maakte hij, tijdens Waterpalet '98, in een slordige vijf kwartier, met behulp van spuitbussen, verfrollers en acrylverf, naast tien portretten, ook een fors schilderij.

Tot en met 1 juli worden in het Stedelijk Museum in Vianen zeventig werken geëxposeerd van omvangrijke oeuvre van Herman Brood.

Peter de Leeuw, voormalige kroegbaas van de Hagesteinse Frio, was één van degenen die zich door Brood had laten tekenen. Hij was een fan van hem en had veel respect voor met name zijn muziek. De Leeuw was een van de leden van Stockbrood, de band die hij in 1987 had opgericht. "Ik hoorde van één van mijn stamgasten dat Brood naar Vianen zou komen, en daar wilde ik natuurlijk bij zijn. Toen hij mijn tekening af had, kon ik ter plekke 500 gulden aftikken bij zijn manager, en het portret meenemen. Ik heb het meteen in laten lijsten en sindsdien hangt het thuis aan de muur. Vier jaar geleden ben ik verhuisd naar Oostenrijk waar ik eigenaar ben van een goedlopend pension. Ik ben gebeld met de vraag of ik mijn portret beschikbaar wilde stellen. Nou, graag zelfs! Ik ben voor deze expositie speciaal naar Vianen gekomen, en komende zaterdag treed ik met Stockbrood op in de Holle Bolle Gijs in Schoonhoven."

Gerard de Groot, twintig jaar geleden mede-eigenaar van brasserie De Bruiloft, was de laatste van de tien die werd geportretteerd. De scherpte was er toen wel af bij Brood, die wel een torso tekende, en het hoofd op een tweede A3-tje vastlegde. Hij had kennelijk geen zin meer om kleuren te gebruiken en gaf De Groot een pakje viltstiften mee om het zelf te doen. "Daar ben ik maar niet aan begonnen", meldde De Groot.

Afiena van IJken, sinds enkele jaren conservator van het Stedelijk Museum Vianen, was supertrots, ook al vanwege het enthousiasme waar deze tentoonstelling mee is begroet. Natuurlijk zijn er vaker overzichtsexposities van Brood geweest, maar deze in Vianen is uniek. "De Herman Brood Experience in Zwolle bezit heel veel schilderijen en grafieken. Samen met enkele leden van de stichting hebben we een keuze gemaakt. Daarbij hebben we mede geselecteerd op thema's die hij vaak gebruikte: Ajax, racisme en vliegtuigen. Maar het bijzondere is dat het is gelukt om het grote schilderij 'Racismereet' en de tien losse portretten die Brood in 1998 op de Voorstraat heeft gemaakt allemaal hebben kunnen traceren. Het laatste is overigens pas kort voor de opening boven water gekomen! Via Ivo de Lange, vriend van Brood en eigenaar van de Herman Brood Experience, zijn contacten gelegd met zijn vrouw Xandra, die vereerd was dat zij deze expositie heeft mogen openen."