CoverUp Y.C.: echt bedrijf

lexmond • Yfke Donders (17) uit Lexmond en Christine Dethmers (18) uit Vianen begonnen hun bedrijf als een project voor school. In no time groeide CoverUp Y.C. uit tot een echt bedrijf. Op 10 april mochten ze aanwezig zijn op de Fenexpo.

CoverUp Y.C. is opgericht in 2016 en werd vorig jaar uitgeroepen tot de National Junior Company of the year. De jury prees de ondernemingslust van Christine en Yfke. Christine: "Ze vonden dat ons bedrijf compleet was, met een eigen website, activiteiten op social media en een kloppende boekhouding. Ook vonden ze het erg leuk dat we zelf een product hadden laten ontwerpen en produceren."

De studentes zitten in het zesde jaar van het vwo, op het Calscollege in Nieuwegein. Ze kozen het profiel management & organisatie, met als extra vak 'jong ondernemen'. Yfke legt uit: "Je bedrijf stopt als het schooljaar is afgelopen, je zet het op voor je profielwerkstuk. We zijn doorgegaan met een eigen KvK-nummer, hebben aandeelhouders geworven. We verkopen een hoes die te gebruiken is voor het afdekken van onder andere een fietskrat, fietsrekje en rugzak." Na wat rondvragen vonden ze een producent in Hongkong: Vain Sun. Yfke: "Hij vond het leuk dat wij jonge enthousiaste ondernemers zijn. Zelf maakten we een schets die we naar een industrieel vormgever stuurden. Ons kapitaal was nog geen 500 euro. We hebben de ontwerper drie aandelen cadeau gedaan."