• Fort Nieuwe Steeg herbergt sinds vijf jaar een techniekmuseum.
• Fort Nieuwe Steeg herbergt sinds vijf jaar een techniekmuseum. Foto: Stichting Aquarius

GeoFort maakt kans op ton; internetstemmen bepalen winnaar

'Wij hebben dat geld het hardst nodig'

herwijnen • Fortvrouw Willemijn Simon van Leeuwen durft al hardop te dromen van winst. "Wij zijn de enige Gelderse genomineerde. Hier zijn de mensen trots op hun omgeving, ik denk dat ze daarom veel gemotiveerder zijn om te stemmen dan de achterban van het Maritiem Museum en Science Centre Delft, de andere genomineerden. Het is ook een mooie kans om te laten zien dat er buiten de Randstad ook fantastische initiatieven ontplooid worden."

Dat stemmen kan online tot 8 mei. Wie die moeite neemt, maakt zelf ook kans op een mooie prijs: een reis naar New York. Op 18 mei wordt de winnaar bekendgemaakt.

Musea konden zich zelf opgeven voor de verkiezing, die dit jaar het thema techniek heeft. Vervolgens kregen ze onaangekondigd bezoek van de vakjury. De juryleden loofden het GeoFort omdat het pubieksvriendelijk is, de activiteiten vernieuwend zijn en educatief sterk in elkaar zitten en omdat slim gebruik gemaakt wordt van de combinatie van het fort, de natuur en de omgeving. "Ook over GeoCraft was de jury erg te spreken", vertelt Simon van Leeuwen, directeur van het museum gericht op cartografie en navigatie. GeoFort heeft Nederland, inclusief ons forteiland, nagebouwd in het computerspel Minecraft. Deelnemers aan GeoCraft kunnen een stukje Nederland - bijvoorbeeld hun eigen huis - invullen. "Gamen is echt niet alleen tijdverspilling zoals sommige ouders denken", wil Simon van Leeuwen maar zeggen. "Minecraft is zeer nuttig voor het ontwikkelen van het ruimtelijk denken. Daar hebben kinderen later heel veel aan."

Een volgend initiatief dat hoog op de wensenlijst van het GeoFort staat is de Virtual Reality Experience. "Daar kunnen we mee aan de slag als we de museumprijs winnen." VR Experience is een spel om de geografische kennis van bezoekers te testen in een reis om de wereld. "We spelen nu af en toe al Magic Carpet, waarbij kinderen op een vliegend tapijt zitten met een 3D-bril op en we op het green screen beelden projecteren van bijvoorbeeld New York of Afrika. Na afloop moeten ze dan op de wereldbol aangeven waar ze denken dat ze geweest zijn", vertelt Simon van Leeuwen.

"De VR Experience is hier een uitbreiding op. Je kunt het met twintig mensen tegelijk spelen. Het doel is zo snel en zo veel mogelijk plekken te herkennen. De inhoud is aan te passen aan het publiek, met bijvoorbeeld plekken uit de gemeente Lingewaal als de spelers daar vandaan komen, of allerlei gemalen als er een groep van het waterschap komt."

Deze attractie blijft niet beperkt tot het GeoFort zelf. "De bedoeling is dat er een online tool bij komt voor het onderwijs. Met een kartonnen bord erbij waar de leerlingen hun eigen smartphone in stoppen, maken ze een virtual reality-bioscoop voor hun eigen klas. Dat aspect van 'zelf doen' en snappen hoe het werkt vinden we ook erg belangrijk."

GeoFort heeft immers tot doel om kinderen enthousiast te maken voor techniek. "Om dat doel verder vorm te geven hebben we ook echt uitbreiding van ons aanbod nodig. We hebben nu 10.000 leerlingen op bezoek gehad, maar dat hadden er wel 20.000 kunnen zijn. Het is jammer als we scholen moeten teleurstellen omdat we vol zitten."

Het museumfort kan die 100.000 euro dus goed gebruiken. "Wij hebben het geld het hardst nodig van de drie genomineerden", durft Simon van Leeuwen wel te stellen. "Voor het Maritiem Museum is zoiets een leuk extraatje, maar niet meer. Zij krijgen vijf miljoen euro subsidie per jaar, met zo'n 230.000 bezoekers. Wij hebben 100.000 bezoekers per jaar en helemaal geen exploitatiesubsidie."

'Museum van het jaar' worden maakt dat een beetje goed. "Het gaat ook om de erkenning. Wij zijn pas vijf jaar open voor het publiek en nu al genomineerd voor deze prestigieuze prijs. Als we winnen, zou dat een waanzinnige stap zijn."

q www.museumprijs.nl

Janneke Boogaard