Speeddaten met politici

regio • Maatschappijkunde leerlingen en leerlingen van de debatklas van de Lingeborgh gaan deze woensdag speeddaten met raadsleden. De raadsleden gaan naar de school toe. Jongeren worden op deze manier bij de politiek betrokken en politieke jongerenparticipatie wordt bevorderd.

De leerlingen van de Lingeborgh bereiden zich tijdens de lessen maatschappijkunde voor op de speeddate. Zij bepalen de onderwerpen en geven sturing aan de gesprekken. De gespreksonderwerpen gaan over beleving en ervaringen van leerlingen. De drie hoofdvragen hiervoor zijn: Waar ben je als jongere trots op in gemeente Geldermalsen?; Wat is belangrijk voor jou als jongere? en Wat kan er beter in Geldermalsen?
Raadsleden zijn benieuwd naar de input van jongeren. De gemeenteraad staat midden in de samenleving en wil het gesprek aangaan met inwoners en andere betrokkenen. Hoe zien de leerlingen van de Lingeborgh gemeente Geldermalsen en wat vinden zij belangrijk? En wat denken ze van de toekomstige gemeente West Betuwe? De raadsleden hopen dat deze speeddate bijdraagt aan nieuwe inzichten en informatie.


Noachschool helpt mee op 4 mei

schoonrewoerd • Ieder jaar wordt een andere basisschool in de gemeente Leerdam benaderd om mee te helpen met de voorbereidingen voor de dodenherdenking. Dit jaar is dat de Noachschool uit Schoonrewoerd. Deze woensdag geeft burgemeester Bruinsma een gastles aan de leerlingen van groep 8 van deze school. Tijdens deze les zal de burgemeester de leerlingen vragen over wat zij verstaan onder vrijheid en praat met hen over de herdenking.

Een week later, op maandag 16 april, gaat wethouder Teus Meijdam om 10:00 uur samen met leerlingen van deze basisschool het monument en het plantsoen en grond rondom het monument aan de Stationsweg schoonmaken. Vrijdag 4 mei helpen de leerlingen dan bij het oplaten van duiven, het aansteken van de Fioolefakkel en leggen zij een krans bij het monument aan de Stationsweg. Vervolgens dragen zij de fakkel over aan leerlingen van de Sterrenkijker in Leerdam.


Media ukkie dagen

beesd • Hoe kan men kinderen mediawijs gedrag aanleren? Wat kan een peuter en kleuter nu al leren in de omgang met media? Bibliotheek Rivierenland houdt gratis bijeenkomsten waarin ze laat zien hoe men digitale media kan combineren met een prentenboek. Leuk, gezellig én leerzaam voor ouders met hun peuters. Op donderdag 12 april is er vanaf 10:00 uur een bijeenkomst in de bibliotheek in Beesd.

De allerkleinsten weten hun weg in de digitale wereld razendsnel te vinden. Peuters en kleuters swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps. Maar, mediavaardig maakt nog niet mediawijs. De Media Ukkie Dagen 2018 staan in het teken van mediawijsheid bij jonge kinderen. Bibliotheek Rivierenland nodigt ouders en/ of verzorgers van peuters uit voor de gratis bijeenkomst Samen stAPPen met Gonnie. Spelenderwijs krijgt men te zien hoe ze, samen met hun peuter, digitale media kunnen combineren met een prentenboek. Centraal staan de boeken van Gansje Gonnie. Er wordt voorgelezen en samen met de kleintjes worden apps bekeken. Tablets zijn aanwezig en aanmelden is niet nodig.