Stap en Trap doet diverse hotspots in de Alblasserwaard aan

alblasserwaard • Duizenden wandelaars en fietsers trekken traditiegetrouw met Hemelvaart door de Alblasserwaard. Al ruim twintig jaar wordt de wandeldriedaagse en fietsvierdaagse Stap en Trap georganiseerd.

Om bezoekers blijvend te enthousiasmeren voor het evenement, hebben dit jaar de rustpunten niet alleen de functie van controlepost. Ze zijn gecombineerd met hotspots uit de Alblasserwaard. Zoals molens, kaas- en wijnboerderijen. Daarmee wil de organisatie niet alleen meer bezoekers trekken, vertelt bestuurslid Theo van der Ham van het fiets- en wandelevenement. Ook wil ze de Alblasserwaard nog beter op de kaart zetten bij de deelnemers. "Iedereen weet hoe mooi de Veluwe is, maar hoe mooi de Alblasserwaard is weet niemand. Wij zijn niet toeristisch genoeg ingesteld."

Jaarlijks gaan er tussen de drie- en vierduizend wandelaars en fietsers van start. Een aantal van hen wandelt of fietst alle dagen, maar het grootste deel neemt één dag deel aan het event. "We willen mensen laten bewegen en laten zien hoe mooi het hier is. Mensen die hier niet wonen, weten niet hoe mooi het is. En de mensen die hier wel wonen, weten ook niet alle mooie weggetjes te vinden."

Beleving

De laatste jaren loopt het bezoekersaantal van het evenement terug. Daarom zijn de controleposten aangepast. Stap en Trap moet meer een beleving worden vertelt Van der Ham. "Vroeger hadden we alleen controleposten en er werden toch een heel aantal mooie dingen voorbij gewandeld of gefietst. Denk aan een mooie molen of een kaasmakerij. Die hebben we nu in de routes verwerkt, zodat het meer een beleving van de Alblasserwaard wordt."
Zo worden dit jaar onder andere theetuin Hannes Heerlijkheid in Giessenburg, museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam, De Burgemeester in Bleskensgraaf en Avonturenboerderij Molenwaard tijdens het evenement aangedaan. De eigenaren van de bedrijven waren meteen enthousiast om mee te doen.
Van der Ham: "Ze zijn enthousiaster dan ik verwacht had. Ik denk dat het komt omdat ze de meerwaarde van het evenement in zien. De wandelaars en fietsers komen niet alleen langs mijn winkel of bedrijf, maar zien ook hoe mooi het allemaal is. Ik denk dat het enthousiasmeert dat er wat gebeurt in de Waard. En dat ze op deze manier extra mensen getrokken worden."

"Ook voor onze deelnemers uit de regio is dat leuk. Er wordt bijvoorbeeld wijn gemaakt in de Alblasserwaard, maar er zijn maar weinig mensen die dat weten. Bij één van de wijnboeren gaan we langs."

Fietsers kunnen kiezen uit routes van 30, 40 of 60 kilometer. Voor wandelaars zijn er routes van 5, 10, 15, 25, 30 en 40 kilometer uitgezet. "Welke routes het meest in trek zijn hangt sterk van het weer af. Als het mooi weer is gaan mensen makkelijker 60 kilometer fietsen, dan als het slecht weer is. Dus we hopen op mooi weer." Stap en Trap vindt dit jaar plaats van 9 tot en met 12 mei. Meer informatie en inschrijven:


q www.stapentrap.nl