Werken aan glasvezel in buitengebied

vijfheerenlanden • In de buitengebieden van Leerdam, Vianen en Zederik wordt het tweede kwartaal een interessepeiling uitgevoerd naar de behoefte aan snel internet via glasvezel.

Het is voor de gemeenten die vanaf 1 januari 2019 de gemeente Vijfheerenlanden gaan vormen de eerste praktische stap om de buitengebieden te voorzien van glasvezel. Het college liet dit weten via de beantwoording van vragen van VHL Lokaal Zederik, woensdag tijdens de informatievergadering.

Marktpartijen

De colleges stellen voor om de verbetering van de digitale bereikbaarheid in de kernen en bedrijventerreinen over te laten aan marktpartijen als KPN en Ziggo en als gemeenten zich te richten op het buitengebied. Een interessepeiling in het tweede kwartaal is de eerste stap.

In het derde kwartaal kunnen dan in de regio bekende marktpartijen een aanbieding doen. 'Selecteer vervolgens één van deze partijen en laat die de aanleg voor eigen rekening uitvoeren.' Dit zou dan in het vierde kwartaal van 2018 plaats kunnen vinden. 'Op basis van dit advies wordt binnenkort een college- en raadsvoorstel opgesteld en in procedure gebracht.'