• Bij de eerste bijeenkomst werd ook de service even geoefend.
• Bij de eerste bijeenkomst werd ook de service even geoefend. Foto: André Bijl

'Ik heb geleerd hoe belangrijk de warming-up is'

Tennis Fit met 'langzame' bal

haaften • In West Betuwe proberen de tennisverenigingen Haaften, Rhelico, Ophemert en Varik Heesselt, Welzijn West Betuwe en Fysiotherapie Haaften de leegloop tegen te gaan. Ruim een derde van de leden van de KNLTB is tussen de 45 en 64 jaar. Bij die groep van 205.000 personen is de uitstroom het grootst. Per jaar zeggen 21.000 leden van deze categorie hun lidmaatschap op. Bijna alle sporten hebben er mee te maken, legt tennistrainer Bert van der Wolf in het knusse clubgebouw van tv Haaften uit . "Mensen haken af. Ondermeer, omdat ze te maken krijgen met blessures."

Vandaar dat in West Betuwe wordt gestart met 'Tennis Fit', een programma van tennisbond KNLTB om ouderen zo lang mogelijk plezier in hun sport te laten houden. "Een van de mogelijkheden is om de regels aan te passen, maar dat is geen verplichting", legt Van der Wolf uit. "Ik sprak net een paar deelnemers die per se volgens de bestaande regels willen spelen. Dat mag natuurlijk. Daarnaast proberen we jullie via dit programma gezond te houden. Een aantal van jullie heeft al een brace om, zie ik." Stijn Brokx, combinatiefunctionaris van de gemeente Neerijnen, coördineert het project. "Tot nu toe doen er leden van vier tennisverenigingen uit deze regio mee. Bij hun eigen vereniging zijn er maar een paar senioren die steeds tegen elkaar spelen. Ook daardoor verliezen ze het plezier in het spel. Via Tennis Fit ontmoet je andere mensen en krijg je andere tegenstanders. We hebben nu 28 aanmeldingen en hopen dat meer verenigingen mee gaan doen." Brokx hoopt dat ook De Belt uit Heukelum en de Waalrackets uit Vuren aansluiten. Dan is het hoog tijd om een balletje te slaan. Maar dat blijkt een tikkeltje voorbarig, want deelname aan Tennis Fit houdt een stevige warming up in. "Wie begint daar anders ook mee", wil fysiotherapeute Irma Jägers weten. Niemand steekt de vinger op. Jägers is duidelijk: "We moeten de 'hart-long-machine' op gang brengen. En daarnaast is een goede warming-up belangrijk om blessures aan gewrichten en spieren te voorkomen." Een kwartier lang wordt er gelopen, gerekt en gestrekt dat het een lieve lust is. "Je voelt zo dat je leeft", zegt een 'cursist' en wist zich het zweet van het voorhoofd. "Als we dit achter de rug hebben, kan ik geen bal meer slaan", voorspelt haar vriendin. Dan komen de ballen te voorschijn. Maar ook dan is het eerst oefenen geblazen. De deelnemers krijgen te maken met dalende en stijgende ballen en leren 'in te draaien' om hun backhand in stelling te brengen. "Juist, dat is het goede moment om de bal te raken", roept Van der Wolf. Volgens coördinator Brokx is dit onderdeel een belangrijk element van Tennis Fit. "Bijna alle senioren beginnen direct aan een wedstrijd en nemen zelden meer les. Deelnemers krijgen bij ons van een ervaren trainer technische tips. Daar worden ze beter van en dat maakt het leuker om te spelen." Via spelvormen werken de deelnemers aan hun oog-handcoördinatie, leren de bal sturen en oefenen hun service. Met speciale ballen, legt trainer Van der Wolf uit. "Ze zijn iets zachter en gaan daardoor 25 procent langzamer. Maar: je hoeft je er niet voor te schamen. Het speelt gewoon lekkerder. Je krijgt langere en mooiere rally's. Daardoor ziet het spel er beter uit en je beweegt nog meer ook."

Klazien Noorlander (65) uit Varik heeft het prima naar haar zin. "Ik kreeg last van blessures, dus wilde dit eens uitproberen. Of ik hiermee doorga? Ik heb het nog best druk, maar ik vind dit wel erg leuk." Dat geldt ook voor Anne de Groot (70) uit Ophemert. "Ik heb tot mijn zestigste gehandbald en sta nu een paar keer per week op de tennisbaan. Mijn vrouw en ik zijn benieuwd wat het inhoudt. Ik vind het erg leerzaam. Dat rekken en strekken blijf ik zeker doen." Dan is het pauze. De koffie met appeltaart staat klaar. "En de slagroom heb ik ook al gezien", geniet een cursist bij voorbaat. "Dat hebben we wel verdiend." Vrijdag 20 april van 10:00-12:00 uur vindt de tweede bijeenkomst plaats bij tennisvereniging Rhelico in Rumpt.

André Bijl