• Vorig jaar was het gezellig druk op het plein.
• Vorig jaar was het gezellig druk op het plein. Foto: aangeleverd

Donderdag Hollandse avond, vrijdag regionaal talent

Twee dagen feest op plein bij De Knijp

leerdam • Een podium, licht, geluid, bar, toiletunit, muntautomaten. En dan niet een beetje houtje touwtje, maar professioneel opgezet. Voor de deur van eetcafé De Knijp laat eigenaar Julius van Grinsven net als vorig jaar een mini-evenemententerrein inrichten. En als je het dan toch zo groots aanpakt, is het eigenlijk zonde om dat voor één dagje te doen. Dus begint het Koningsfeest op het Dr. C. Voogdplein dit jaar al de avond voor Koningsdag.

Op donderdag 26 april vanaf 19:00 uur klinkt het Hollandse lied over het plein, en trouwens ook anderstalige muziek gemaakt door Nederlandse artiesten. Een coverband speelt De Dijk, Doe Maar en alle andere lekkere meezingers.

Hoogtepunt van de avond belooft het optreden van Dean Saunders te worden. Oké, hij is geboren in Engeland, maar werd omarmd door ons Hollanders nadat hij in 2011 doorbrak met 'You and I both', het nummer waarmee hij Popstars had gewonnen. Al jaren zingt hij in het Nederlands.

Vrijdag gaat het mini-muziekfestival om 16:00 uur verder met het eerste grote optreden van de band van Popschool Leerdam. Ook de band Nu Nog Gratis zit vol met beginnend regionaal talent. Een stuk bekender is Jackman's Blue, die al heel wat keren in The Old Triangle te horen was en ook in Lucullus, de voorganger van De Knijp. Leuk detail: Julius van Grinsven zelf is de drummer van deze rockcoverband. Verder zal de swingende all-round coverband De Directie uit Asperen het podium betreden.

De toegang is gratis, al lijkt dat misschien anders doordat het terrein wordt afgezet met hekken. "Dat is puur voor de veiligheid, de eisen zijn streng", legt Van Grinsven uit. Het publiek waar hij op mikt is de doelgroep die het eetcafé graag bezoekt, veelal 25-plussers. Met de omwonenden wordt ook rekening gehouden. Het feest stopt beide avonden om twaalf uur, en de speakers worden zo opgesteld dat het geluid zoveel mogelijk op het plein blijft.

Dat het gezellig wordt, daar twijfelt niemand aan. "We hopen voort te borduren op de editie van vorig jaar", zegt de muzikale horecaman. Hij ontving toen veel enthousiaste reacties. "De evaluatie met de gemeente was ook heel positief. Ik zie dat maar als een soort nulmeting. We hopen natuurlijk dat er dit jaar nog meer mensen komen. Als iedereen die er vorig jaar was tien andere mensen enthousiast maakt, komt dat wel goed!"

Iets warmer weer dan vorig jaar zou veel schelen. "Dat is het enige waar we geen invloed op hebben. Voor alle zekerheid heb ik een stuk of vijftig oranje paraplu's ingeslagen, dan weten we in elk geval zeker dat we het Koningsdag-sfeertje kunnen vasthouden, maar hopelijk kunnen die in de kast blijven!"

Meer informatie staat op de Facebookpagina van De Knijp.