Angst voor overlast, onveiligheid en parkeerproblemen

Actie tegen Nettorama op Reilinghplein

leerdam • De bewoners van de Meent zijn bang voor geluidsoverlast, onveilige verkeerssituaties, parkeerproblemen en de waardedaling van hun huizen. De initiatiefnemers voorspellen dat de komst van de 'Netto' – met een oppervlakte van 1100 vierkante meter - grote en blijvende overlast zal veroorzaken. "Denk aan het permanente geluid van koel- en vriesinstallaties en de airconditioning. Voor de directe omwonenden en degenen die boven de supermarkt komen te wonen, betekent dit een aanhoudend zwaar geruis of gebrom." Bovendien zijn de bewoners bang dat het laden en lossen van zes of zeven vrachtwagens per dag leidt tot geluidsoverlast en onveilige verkeerssituaties. "De bevoorrading begint vroeg en gaat door tot laat in de middag." De 'actievoerders' stellen verder vast dat de Meent niet is berekend op zwaar vrachtverkeer. "De straat is te smal, voor fietsers nu al bijna gevaarlijk." Daarnaast voorspellen ze dat de trillingen - veroorzaakt door de zware opleggers - schade veroorzaken aan boomwortels, het wegdek, woonhuizen en kantoren. "De huizen zullen in waarde dalen."

En er zijn meer zorgen: "Bij het indraaien van de vrachtauto's – met een lengte van vijftien meter - ontstaat minutenlang oponthoud en meermalen per dag een ronduit gevaarlijke verkeerssituatie", aldus de bewoners die nog een handvol andere problemen opsommen, waaronder de parkeerdruk in het gebied. "Voor de huidige bewoners rond het plein is parkeren nu al problematisch, voor bezoekers helemaal. Denk aan het personeel en de toekomstige klanten van de Nettorama. Waar kunnen zij terecht?" De conclusie: "Wij juichen toe dat er pogingen worden ondernomen om het Dokter Reilinghplein wat levendiger te maken, maar voor de vestiging van een grote supermarkt is de locatie domweg te klein." De bewoners zijn bang dat veel betrokkenen en inwoners zich onvoldoende realiseren dat de komst van de supermarkt grote en blijvende gevolgen heeft voor het plein. De 'actievoerders' constateren dat bij de recente presentatie van de herinrichting van het Dokter Reilinghplein belanghebbenden slechts konden kiezen tussen twee mogelijke varianten, waarbij in beide opties de Nettorama was opgenomen. "Over het belangrijkste onderdeel mag men blijkbaar niet kiezen. Een voorbeeld van schijndemocratie." Vanwege al deze argumenten startten de bewoners een petitie die ze 'de gemeente' op korte termijn willen overhandigen. Onlangs bleek de gemeenteraad zich met name zorgen te maken over de bevoorrading van de supermarkt. Op voorstel van de VVD werd een motie aangenomen waarin het college wordt gevraagd om te kijken of het mogelijk is een sluis voor het vrachtvervoer aan te leggen tussen de Spoorstraat en de Meent. Door de aanleg van zo'n sluis blijft de onveilige situatie op de Meent weliswaar gehandhaafd, maar wordt het aantal knelpunten gereduceerd. Wethouder Teus Meijdam - die de bevoorrading eveneens een 'lastige kwestie' vindt - beloofde de haalbaarheid van het voorstel te onderzoeken.

Inmiddels is de petitie ondertekend door tientallen Leerdammers, vertelt Hein van Koelen, een van de initiatiefnemers. Koelen heeft begrip voor de reacties op onder meer Facebook van aanhangers van de komst van de Nettorama. "Maar toch vinden wij dat er niet goed is nagedacht over zaken als parkeren en bevoorrading." De initiatiefnemers bieden tijdens de eerstvolgende raadsvergadering op 19 april hun petitie aan, ook maken ze dan gebruik van het inspreekrecht.

André Bijl