Basisscholen in Leerdam starten met zomerschool

Naar school in de zomervakantie

leerdam • Leerlingen van De Hobbitstee, de twee locaties van De Sterrekijker, De Wilgenhoek/Het Kristal, Het Mozaïek en de Floris Radewijnszschool kunnen één of twee weken naar De Hobbitstee komen. De ochtenden staan in het teken van vakken als rekenen en taal, 's middags is er ruimte voor creatieve activiteiten, sport en een excursie.

"Tot nu toe konden kinderen uit Leerdam terecht op de zomerschool in Gorinchem, bij Expertise Centrum Rotonde. Daar werd best veel gebruik van gemaakt door Leerdamse kinderen, vandaar dat we het nu in samenwerking met EC Rotonde ook hier gaan aanbieden", zegt Cornélie Bogerd, locatieleider van De Hobbitstee. De openbare basisscholen in Leerdam en de katholieke Floris Radewijnsz maken deel uit van dit samenwerkingsverband.

De zomerschool is bedoeld om de 'zomerdip' in het leerproces te voorkomen. Zes weken vakantie is voor sommige kinderen te lang om hun kennis op peil te houden.

Er zijn in Leerdam vijftien plaatsen gedurende twee weken. "We hopen dat dat aanbod ongeveer overeenkomt met de vraag. In overleg kijken we of kinderen één of twee weken deelnemen. De aanmelding loopt via de scholen", legt Bogerd uit.

Subsidie

Kinderen met een leerachterstand of een andere moedertaal dan het Nederlands krijgen voorrang, voor hen zijn de plaatsen gesubsidieerd. Is er daarna nog ruimte over, dan kunnen ook andere kinderen terecht. Hun ouders betalen een eigen bijdrage. "Het gaat om kinderen die na de zomervakantie in de groepen 5 tot en met 8 zitten", voegt de locatieleider toe.

's Ochtends staat serieuze kost op de planning, met vakken als technisch en begrijpend lezen, woordenschat en contextrekenen. Tussen de middag is er het lunchcafé: de kinderen koken en eten met elkaar, uiteraard onder begeleiding. In de middag is er ruimte voor doe-activiteiten als sport, cultuur, dans, muziek en rap.

Er is één docent, één onderwijsassistent en één student aanwezig tijdens het ochtendprogramma; voor de ontspannende programmaonderdelen worden weer andere professionals ingeschakeld. "De kinderen gaan onder andere een krant maken over wat er zoal te doen en te ontdekken is in Leerdam", vertelt Bogerd enthousiast.

De zomerschool is in het voortgezet onderwijs al meer ingeburgerd dan in het basisonderwijs, maar kent daar ook critici. Zo zou de zomerschool niet de juiste doelgroep bereiken doordat er hoge eigen bijdragen worden gevraagd en vinden sommige mensen het overdreven dat kinderen ook in hun vakantie nog door moeten leren.

Die kritiek kent Bogerd uiteraard. "Wij denken de kinderen die dit het hardst nodig hebben wél te bereiken, en door een ontzettend leuk programma aan te bieden voorkomen we dat het twee lange, saaie weken worden."

Janneke Boogaard