• Vuren won bij Schelluinen voor de vierde keer op rij.
• Vuren won bij Schelluinen voor de vierde keer op rij. Foto: Jeroen de Bruin

Danny Muilenburg opvallende uitblinker onder de lat

Vierde winst op rij voor Vuren

schelluinen • Vuren bewees zichzelf zaterdag een uitstekende dienst door met 1-4 van Schelluinen te winnen. Na een 1-0 ruststand knokte de ploeg van Ron Vlot zich in de tweede helft naar drie punten.

In Schelluinen viel er zaterdag genoeg te zien. Allereerst was het natuurlijk 'gewoon' een belangrijke wedstrijd in de strijd tegen degradatie waar drie kostbare punten op het spel stonden. Zowel Schelluinen als Vuren moet al het hele seizoen hun blik naar onderen richten. Maar waar Schelluinen bezig is aan een matige serie, is Vuren de laatste weken juist op dreef. In Schelluinen won de ploeg voor de vierde keer op rij, terwijl het in het restant van de gestaakte wedstrijd bij Alblasserdam nog terugkwam van een 1-0 achterstand. De stand in de derde periode, waarin Vuren met twaalf punten uit vier wedstrijden de volle buit haalde, is het fraaie bewijs van Vurens goede vorm. Trainer Ron Vlot was uitermate tevreden. "Dit is voor ons prima. We hebben naar onze mogelijkheden gespeeld en verdiend gewonnen. Alleen het eerste kwartier was voor hun, daarna waren wij beter." Met liefst vier thuiswedstrijden op rij voor de boeg, hoopt Vlot dat Vuren snel veilig is. "Er zitten moeilijke wedstrijden bij, maar we moeten daarin voldoende punten kunnen pakken", weet Vlot.

Daarnaast was het de wedstrijd van de keepers. Bij beide ploegen viel de doelman al voor rust geblesseerd uit. Waar Schelluinen nog reserve-keeper Rowan Sanders op de bank had om vlak voor rust Daniel Goitom te vervangen, moest Vuren al na twintig minuten improviseren. Tim Ritmeester moest zich toen laten vervangen. Bij een door hem weg gebokste hoekschop kwam hij met zijn mond hard in aanraking met een tegenstander en moest naar het ziekenhuis. Omdat Vuren niet de luxe van een reservekeeper op de bank had, nam linksback Danny Muilenburg plaats onder de lat. Muilenburg vervulde zijn rol met verve en keepte alsof hij nog nooit anders gedaan had. "Voor Tim is dit natuurlijk niet leuk, maar voor mij wel mooi", zei Muilenburg, terwijl hij lachend beaamde dat hij zijn beste wedstrijd van het seizoen had gespeeld. "In de jeugd heb ik wel eens een wedstrijdje gekeept en ook op de training duik ik voor de lol wel eens een bal uit het doel, maar verder heb ik geen ervaring. Toen ik zag dat Tim vervangen moest worden, dacht ik al wel: 'daar gaan we'. Dat het zo goed zou gaan, had ik toen nog niet verwacht."

Schelluinen opende de wedstrijd nog wel goed. Na tien minuten kwam de ploeg op prachtige wijze aan de leiding. Johnny Wijnbelt was, toen nog linksback, Muilenburg te snel af en gaf voor op Damiën de Jong die met een fraai hakje achter zijn standbeen scoorde. Na de Vurense keeperswissel was Schelluinen echter de weg kwijt. Vuren kon voor de rust echter nog niet profiteren. Muilenburg werd pas vlak voor rust twee keer op de proef gesteld. Eerst ranselde hij een schot van Laurens van Lingen uit de hoek. Bij de daarop volgende corner was Muilenburg opnieuw attent.

Na rust werd Vuren langzaam maar zeker sterker. Ryan van Wijk miste eerst een gigantische kans, maar na een kwartier scoorde Ian van Wijk wel. Hij zette goed door en schoot van de rand van het strafschopgebied de gelijkmaker binnen. Vuren drukte door en onder leiding van aanvoerder Sjors Vonk en geïnspireerd door uitblinkers Bas en Luuk van der Vliet en de zeer nuttige Khalid Bendami, die bij een vermeende elleboogstoot in de eerst helft met geel weg kwam, knokte Vuren zich naar de winst. Vijf minuten na de 1-1 ging de bal op de stip toen Luuk van der Vliet neergelegd werd. Sjors Vonk schoot van elf meter raak.

Vlak voor tijd besliste Vonk met zijn tweede treffer de wedstrijd. Uit een vrije trap scoorde hij knap de 1-3. In de laatste seconde bepaalde invaller Michael Tahamata de eindstand op 1-4.
Schelluinen-trainer Philip den Haan was na afloop niet mild voor zijn ploeg. "Ik kan niet goed verklaren wat er vandaag gebeurde. Is het kwaliteit? Is het beleving? Het is in ieder geval niet nieuw. We lopen al weken zonder vertrouwen te voetballen. We kiezen steevast de verkeerde oplossingen."