Vogelexcursies in april en mei

schoonrewoerd • De Natuur en Vogelwacht de Vijfheerenlanden in Schoonrewoerd houdt dit jaar gedurende de maanden april en mei op de donderdagavonden vogelexcursies naar het gebied achter de Schaapskooi. De excursies duren gemiddeld anderhalf uur tot zonsondergang. Het is de bedoeling daarmee het nog enigszins onbekende natuurgebied en grotere bekendheid te geven. Deelname is gratis.

q www.natuurcentrum.nl


Pleinperikelen en gemeentefusie

leerdam • Editie Leerdam vervolgt vrijdagavond 6 april in Stadspodium GO haar politieke interviewreeks met fractievoorzitter Harry Wolting van de ChristenUnie en wethouder Teus Meijdam van Vijfheerenlanden Lokaal over de op handen zijnde gemeentefusie. Ook de perikelen rond het te vernieuwen Dokter Reilinghplein komen aan bod.

Vooruitlopend op de fusie tussen de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik, eind dit jaar, worden alle politieke leiders uit deze gemeenten uitgenodigd om in de local talkshow Editie Leerdam hun visie op de fusie uiteen te zetten. In de reeks komen ook de partijen aan bod waarop op 21 november voor het eerst gestemd kan worden, zoals D66 en GroenLinks. Komende vrijdag worden Harry Wolting (CU) en Teus Meijdam (VHL) aan de tand gevoeld.

Nu de plannen rond het toekomstige Dokter Reilinghplein steeds concreter vorm krijgen, worden de opties doorgenomen met de betrokken gemeenteambtenaar Gonnie van den Dungen. Andere onderwerpen en gasten zijn Tjoerd Zweije over zijn derde theatervoorstelling Erich und Du, begin mei in GO, Lity van Hoboken over de kunst en zin van het praten met honden, en het Gorcumse trio 'Ashes' met driestemmig gezongen popcovers. De gefilmde straatinterviews komen ditmaal uit Schoonrewoerd over de kwestie met de ooievaars. Kennisquiz en krantenkoppen zijn andere vaste items van Editie Leerdam, die vanaf 21:00 uur in het knusse theatertje van GO plaatsvindt. Foyer open vanaf 20:30 uur, de entree is gratis.


Gratis muziek maken

leerdam • Benieuwd of muziek maken iets is voor één van de kinderen? Vanaf zaterdagochtend 7 april kunnen jongens en meiden tussen 7 en 14 jaar de komende acht weken om 11:15 uur gratis kennismaken met muziek.

Voor alweer het twaalfde jaar organiseert muziekvereniging De Bazuin dit MusicKids project. "Tijdens het project kunnen ze ervaren hoe stoer slagwerk kan zijn en hoe cool een trompet", vertelt Roline den Hartog. Maar ook andere instrumenten komen aan bod. Samen met de verschillende muziekdocenten van de vereniging wordt toegewerkt naar een afsluitend mini-concert op zaterdagochtend 9 juni. Roline, in 2007 één van de initiatiefnemers van het MusicKids project bij De Bazuin, vertelt dat afgelopen najaar de honderdste MusicKid werd verwelkomd. "Dat was natuurlijk een klein feestje waard eind november. Maar we leunen niet achterover en investeren als vereniging vol in deze manier van kennismaken met muziek".

Inschrijven voor het project kan via jeugdzaken@debazuinleerdam.nl of zaterdagochtend 7 april om 11:00 uur in De Hoeksteen in Leerdam.