Maritime Industry voor jonge generatie

gorinchem • Vakbeurs Maritime Industry zet zich dit jaar verder in om de jonge generatie bij het event op 29, 30 en 31 mei te betrekken. Om deze doelstelling te realiseren, werkt de organisatie samen met Koninklijke BLN-Schuttevaer. Gezamenlijk gaan ze op elke beursdag een zogeheten kopstootquiz organiseren en vindt er op de laatste beursdag een borrel plaats in de binnentuin van Maritime Industry, georganiseerd door JongBLN. Daarnaast is er dit jaar weer een Career Event, waar studenten en young professionals de mogelijkheid krijgen om in gesprek te gaan met verschillende bedrijven uit de maritieme sector. Nieuw dit jaar is het Experience Center, waar virtual reality en binnenvaartsimulatoren centraal staan. "Uit de bezoekersstatistieken blijkt dat steeds meer jong volwassenen de weg naar Maritime Industry weten te vinden, mede door nieuwe initiatieven als het Career Event. We willen deze stijgende lijn doortrekken en daarom organiseren we dit jaar nog meer activiteiten die hen aanspreken", zegt Babette Fokens namens Maritime Industry.

q www.maritime-industry.nl


De Pluk kleurt oranje in april

geldermalsen • De Pluk in Geldermalsen staat op 26 april opnieuw in het teken van het WK'78. Film & Forum en Bibliotheek Rivierenland brengen een programma, waarbij muziek, beeld en woord een alliantie aangaan. Voor de muziek is bandoneonist Santiago Cimadevilla verantwoordelijk. Daarnaast zijn er nooit eerder vertoonde beelden te zien van documentairemaker Wim van der Aar die een heel archief heeft opgebouwd van amateurfilms, gebruikt voor onder andere 'Andere Tijden Sport'. De avond is een eerbetoon aan de in 2015 overleden voetballer Dick Nanninga, de man die in de finale tegen Argentinië de gelijkmaker scoorde. Auteur Jeroen Siebelink completeert het trio dat in een mooie avond voor de voetballiefhebber zal verzorgen.

Het programma heeft de titel gekregen: 'Ik kop die kogel wel terug.' Het is een uitspraak van Dick Nanninga, ontlokt door een journalist bij het vertrek van het Nederlands Elftal naar Argentinië op Schiphol. Of de voetballer wel besefte dat het daar gevaarlijk was? 'En als er nu geschoten wordt?', wilde de verslaggever weten. Vervolgens deed Nanninga de uitspraak die zijn karakter zo typeerde.

Kaarten zijn te verkrijgen via de website van bibliotheek Rivierenland Geldermalsen en kosten 15 euro, inclusief drankje. De opbrengst van dit voetbalprogramma gaat naar HIJOS, een mensenrechtenorganisatie die de belangen behartigt van de nabestaanden van het Videla-regime.


Vogelexcursie

regio • De Natuur en Vogelwacht 'De Vijfheerenlanden' houdt zondag 8 april een vogelexcursie in de Zouwe, een bekend vogelgebied tussen Meerkerk en Ameide. De net uit het zuiden aangekomen rietvogels zoals de de rietzanger, rietgors, blauwborst, purperreiger en kiekendief worden hopelijk gespot. Bij het kijkscherm zijn diverse soorten eenden te bekijken. Onder leiding van Jules Klees, 0345-351499 of fam-klees@hetnet.nl. Vertrek om 8.00 uur vanuit Vianen, vanaf de parkeerplaats Benedictushof 132; om 8:00 uur vanaf de parkeerplaats bij Station Leerdam of 8:15 uur vanaf het tunneltje onder de A27 aan het eind van de Driemolensweg bij de oude Zederik.