Provincie bij Statiegeldalliantie

regio • De provincie Zuid-Holland gaat zich aansluiten bij de Statiegeldalliantie. De alliantie zet druk op de Rijksoverheid om het systeem voor statiegeld landelijk snel uit te breiden naar kleine pet-flesjes en blikjes. Dit moet leiden tot minder zwerfafval, minder dierenleed en meer duurzaamheid. "Veel mensen storen zich aan zwerfafval", aldus initiatiefnemer Lies van Aelst van de SP. "Daarbij kost het bakken met geld om het steeds weer op te ruimen en veroorzaakt het veel dierenleed. Bijvoorbeeld wanneer koeien het inslikken en als het in de plastic-soep in zeeën en oceanen belandt."

Behalve de SP ondertekenden ook GroenLinks, CDA, SGP en ChristenUnie, de PvdD, D66, 50PLUS, de groep Verkoelen en de PvdA de SP-motie voor aansluiting bij de Statiegeldalliantie. De VVD ondertekende de motie niet, maar steunde het voorstel wel. De PVV stemde als enige tegen. Zuid-Holland is de vierde provincie die aansluit bij de Statiegeldalliantie. De provincies Limburg, Noord-Brabant en Overijssel en bijna negentig gemeenten gingen Zuid-Holland al voor. In totaal doen al meer dan 550 Nederlandse en Vlaamse overheden en organisaties mee.


Meer leden voor Bibliotheek AanZet

leerdam • Steeds meer mensen weten de weg naar de bibliotheek te vinden: voor de vele activiteiten, cursussen of een fijne studie- of werkplek. De Bibliotheek AanZet in Leerdam werkt hard aan de bibliotheek van de toekomst. En dat spreekt mensen aan. Het ledenaantal in Leerdam steeg met vijf procent. Ankie Kesseler, directeur-bestuurder van de Bibliotheek AanZet: "Het zijn weer mooie cijfers, waar ik echt blij van word. Het hele jaar wordt er door de medewerkers en vrijwilligers hard gewerkt en veel gedaan. En soms vergeten we even stil te staan en terug te kijken. We merken dat mensen waarderen wat we doen en te bieden hebben: informatie, inspiratie en vaardigheden, voor iedereen."

Bibliotheek AanZet verzorgt de bibliotheekdienstverlening voor 15 gemeenten in Zuid-Holland. Met 33 grote en kleine vestigingen en in samenwerking met het onderwijs is er altijd een bibliotheek in de buurt. Het aantal jeugdleden steeg met zweven procent en het aantal volwassenen dat lid werd steeg met één procent. Totaal steeg het aantal leden met vijf procent. Eind 2017 waren 108.877 mensen lid van de Bibliotheek AanZet. De grote verscheidenheid aan activiteiten in de verschillende vestigingen trokken zo'n 20.000 geregistreerde deelnemers.

De Bibliotheek AanZet biedt de juiste informatie, inspiratie en vaardigheden voor iedereen.

q www.debibliotheekaanzet.nl