Resultaten onderzoek Beesd

beesd • Van 4 december 2017 tot ongeveer 2 januari 2018 heeft Bevolkingsonderzoek Oost het bevolkingsonderzoek borstkanker uitgevoerd in Beesd. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen. 79,8 procent van deze vrouwen heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek. Met het onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium worden ontdekt. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstbesparende operatie mogelijk.

Van de in Beesd onderzochte vrouwen werd 2,16 procent doorverwezen voor nader onderzoek, omdat er een verdachte afwijking is gevonden. Pas na verder onderzoek wordt duidelijk of het om een goedaardige of kwaadaardige afwijking gaat.

q www.bevolkingsonderzoekoost.nl


Filmpje met uitleg

regio • De Graaf Reinaldalliantie geeft met een kort filmpje uitleg over de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), die momenteel ter inzage ligt tot 19 april. De NRD geeft aan welke maatregelen en effecten op het milieu en omgeving de alliantie gaat onderzoeken. Deze notitie is het uitgangspunt voor het opstellen van het milieueffectrapport.

De Graaf Reinaldalliantie wil de NRD voor bewoners, bedrijven en belangstellenden toegankelijker maken. Daarom is deze notitie digitaal en interactief beschikbaar. Op papier telt de NRD meer dan honderd pagina's op A3-formaat. Dan is het lastig om op een dijktraject in te zoomen. Met de digitale interactieve NRD is dat met een paar muisklikken opgelost: bezoekers klikken eenvoudig op de plek waar zij wonen en zien wat de situatie is en wat de plannen zijn. Met een kort filmpje geeft de alliantie uitleg over de NRD. Twee omgevingsmanagers van het project leggen uit waarom de NRD belangrijk is en geven voorbeelden wanneer bewoners wel en wanneer niet zienswijzen moeten indienen.

Voor het dijktraject Gorinchem - Waardenburg zijn verbetermaatregelen nodig om nu én in de toekomst aan de veiligheidsnormen te voldoen. Het gaat om het versterken van 23 kilometer dijk, vanaf de Dalemsewal in Gorinchem tot de kruising met de A2 bij Waardenburg aan de noordzijde van de Waal.

q www.gralliantie.nl


Ruim 1675 euro voor Reumafonds

beesd/ rhenoy • Het Reumafonds bedankt alle collectanten en bewoners in Beesd en Rhenoy voor hun grote inzet en bijdrage aan de landelijke collecteweek. Tijdens de collecte van 19 tot en met 24 maart is in Beesd 1323,42 euro en in Rhenoy 361,51 euro opgehaald.