Veel belangstelling voor expositie Reilinghplein

'Ik ben allang blij dat er wat gebeurt'

leerdam • Leerdammers konden in het voormalige pand van de ABN AMRO de twee varianten bekijken door een speciale bril en het plein 'beleven' in 3D. Ook konden ze de tegels en klinkers van de ontwerpen zien en voelen én bekijken welke bomen en planten er op het plein komen.

Wil van Iterson, bewoonster van het Kristallijn, is benieuwd naar de toekomstige verkeerssituatie op de Stationsweg. "Ik vind dat belangrijk. Het doorgaand verkeer – vooral de grote vrachwagens – maakt het daar druk. Door de veranderingen op het plein wordt dat beter. Bij beide ontwerpen geldt straks een 30-kilometer regime. Dan laten die vrachtwagenchauffeurs het wel uit hun hoofd om door de Stationsweg te rijden. Dus ik ben heel tevreden." Uiteindelijk kiest mevrouw Van Iterson voor de 'dorpse' variant. "Dat is wat groener, daar zie ik net wat meer bomen. Daar houd ik van. Die andere schets is wat zakelijker."

Richard van der Veen let op andere dingen. "Ik vind het leuk dat we onze mening mogen geven. Maar wat nou mijn voorkeur heeft? Ik let vooral op de functionaliteit van het plein. Wat kun je er straks mee?" En dat valt Van der Veen niet mee. "Van een centraal plein voor de hele gemeente verwacht ik dat je er feesten en bijeenkomsten kunt houden. Dat lukt niet zo best, daarvoor zie ik nog te veel obstakels, zoals die kubussen." Voor de Leerdammer springt geen van beide schetsen er echt uit. "Nou vooruit, de stedelijke variant vind ik het mooist."

Dat is ook de keuze van Saskia van Voorst die met zoon Roel een kijkje komt nemen. "Het ziet er prachtig uit, jammer dat die kubussen zo'n prominente plaats in blijven nemen. Een terrasje of een fontein op die plaats zou het een stuk gezelliger maken. Ik geef de voorkeur aan de stedelijke variant. Die vind ik wat rustiger en de tegels zijn mooier." Zoon Roel heeft zijn eigen motivatie om voor die schets te kiezen. "Op die tegels kun je lekker voetballen. Of ze met regen niet glad worden? Dat is juist mooi, dan kunnen we slidings maken."

Herry Brefeld kiest voor de dorpse schets en trekt daarmee de stand weer gelijk. "Dat past beter bij Leerdam. Ik vind die variant warmer, vriendelijker, knusser. Maar beide ontwerpen zijn mooi, als de meerderheid voor het andere plan kiest, heb ik daar vrede mee. Ik ben in ieder geval al blij dat er wat met het plein gebeurt. Veel mensen komen met de trein naar Leerdam. Het eerste wat ze zien, is zo'n tochtig gat. Goed dat dat gaat veranderen. Alleen jammer dat die kubussen blijven staan." Wethouder Teus Meijdam is dik tevreden over de massale opkomst van de inwoners. "Kosten noch moeiten zijn gespaard om de inwoners te informeren en mee te laten praten. Fijn dat zoveel mensen komen kijken, boven verwachting." Volgens Meijdam maken veel bezoekers van de gelegenheid gebruik om vragen te stellen. "Vooral over de bevoorrading van de Nettorama. Dat blijft lastig. Als mensen een betere oplossing weten: we houden ons aanbevolen." De expositie kan ook op 13 en 14 april nog worden bekeken. Stemmen kan tot 16 april.