Voet-/ fietsveer weer in de vaart

enspijk • Het seizoen gaat weer van start: vanaf het Paasweekend, vrijdag 30 maart, gaat het voet-/fietsveer over de Linge tussen Enspijk en landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt weer varen. Tot en met zondag 30 september zetten de veerbazen de wandelaars en fietsers graag over tijdens hun wandeling of fietstocht. Het pontje vaart iedere dag van 9:30 uur tot 17:30 uur. Het veer vaart echter niet op dagen waarop zeventig procent of meer regen is voorspeld. Bij de verschillende toeristische informatiepunten zijn, naast informatie, wandel- en fietsroutekaarten te verkrijgen.

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is een eeuwenoud familielandgoed van 900 hectare in de Betuwe. Naast Pannenkoekenhuis De Stapelbakker en Brasserie Marie zijn er locaties voor zakelijke bijeenkomsten, workshops, bruiloften en, grote, partijen. Ook produceert Heerlijkheid Mariënwaerdt een eigen serie landgoedproducten, die behalve in de Landgoedwinkel worden verkocht aan ruim 300 winkels in binnen- en buitenland. Bijna honderdduizend gasten per jaar krijgen een gastvrij onthaal dankzij meer dan honderd enthousiaste medewerkers.

q www.marienwaerdt.nl


Collecte gehandicaptensport

vuren • Gehandicapten zijn meer geld kwijt om te kunnen sporten dan andere sporters. Daarbij kan worden gedacht aan hulpmiddelen, aanpassingen in sportaccommodaties en extra begeleiding bij sportevenementen. Daarom collecteren veel vrijwilligers in de landelijke collecteweek, die dit jaar wordt gehouden van 2 tot en met 7 april. Ook in Vuren en omgeving wordt door een vaste groep enthousiaste vrijwilligers, gecoördineerd door J. Tuiten-Heida, gecollecteerd voor dit doel. Deze groep draagt al jaren het belang van dit belangrijke werk een warm hart toe.


Zeventig jaar mondharmonica

spijk • De 70 jarige Spijkse muziekvereniging The Hohner Boys gag zaterdag in een bomvolle zaal van dorpshuis De Lindehof in Spijk haar jaarlijkse uitvoering. Bijzondere aandacht voorafgaand aan het muzikale gedeelte ging uit naar de jubilarissen en 'lustrummers' waarbij het oudste nog praktiserend (ere)lid Alie Bronkhorst al vanaf de oprichting in 1948 musiceert en nu dus als 86-jarige zeventig jaar lid is. Ze kom nog elke week repeteren. Hulde en bloemen voor haar en de acht andere jubilarissen, die variërend van twintig tot en met zestig 60 jaar lid zijn van de vereniging.
Het programma dat de Hohner Boys neerzetten bracht onder andere een klassiek muziekgedeelte, zoals het voor mondaccordeon-spelers moeilijke stuk 'Da 'Le Nozze di Figaro' van Mozart. Daarnaast werd ook populaire muziek van onder andere Corry Konings en George Baker gespeeld, die door de zaal uit volle borst werden meegezongen.
Dat het steeds weer lukt om dergelijke moeilijke muziek ten gehore te brengen, waarbij het publiek zich telkens verbaast over de muzikale kwaliteit ervan, is zeker te danken aan dirigent Wim de Joode. Hij maakt alle muziek geschikt voor het basis-instrument 'de mondharmonica' en met veel geduld en toewijding leidt hij al meer dan 25 jaar de repetities.
Speciale aandacht was er deze avond voor de in de loop van de afgelopen 70 jaren voorgekomen anekdotes en wetenswaardigheden.