• Degradatie is voor Leerdam Sport bijna onafwendbaar na de derbynederlaag tegen Vuren. Foto: Rick den Besten

Leerdam Sport vaster op laatste plaats na 1-3 nederlaag

Vuren slaat belangrijke slag

leerdam • Vuren drukte Leerdam Sport daarmee nog vaster op de laatste plaats. De overwinning kwam overigens pas laat tot stand. Rechtstreekse degradatie kan Leerdam Sport met nog steeds tien punten achterstand op DFC nu nog heel moeilijk ontlopen.

Aanvankelijk beheersten penalty's de wedstrijd. Na een Vurense strafschop na een half uur maakte Leerdam Sport ruim een kwartier na de pauze ook uit een penalty gelijk. Lang leek het in de tweede helft bij die 1-1 stand te blijven. Zelfs toen de thuisclub een kwartier voor tijd met negen man verder moest, omdat Jordanis Moschatsis en Eloys Tapirima uit het veld werden gestuurd. Pas een nieuwe strafschop brak voor Vuren in de 85e minuut met 1-2 de ban. Even later staakte scheidsrechter Ernst Beumer uit Dongen na commentaar vanuit de Leerdamse dug-out de partij. Na een oponthoud van tien minuten werd er gelukkig toch verder gevoetbald. Met 1-3 forceerde Vuren meteen de beslissing.

Vuren-trainer Ron Vlot koesterde de winst: "Dit zijn kostbare punten. We wilden vandaag minimaal een gelijkspel om directe degradatie ver van ons te houden, maar we hielden Leerdam Sport voor rust veel te lang in leven. Daar was ik in de pauze ontevreden over. Sommigen bleven vanmiddag onder de maat. Na de 1-1 van Leerdam Sport kon er in de tweede helft zelfs nog van alles gebeuren. We missen ervaring en speelden te druistig. Gelukkig wonnen we toch en gaan we proberen ook de nacompetitie nog te ontlopen. Dat is nu ons doel." Leerdam Sport-trainer Gerrie Schaap had na afloop weinig behoefte om commentaar te geven: "We moeten de scherven oprapen en gewoon doorgaan. Een scheidsrechter moet je gewoon accepteren en dat doe ik ook." Sommige van zijn spelers hadden daar in de wedstrijd wat meer moeite mee en dat kostte de nodige kaarten.

Het mooie weer kon Leerdam Sport en Vuren blijkbaar niet inspireren. Vooral Leerdam Sport heeft het dit seizoen moeilijk. De beste spitsen zijn vaak niet beschikbaar. Marko Luksen viel een week geleden in Streefkerk weer geblesseerd uit en ook Ray Kant trof zaterdag al vroeg dit lot. Al na twaalf minuten moest hij zich geblesseerd door Miguel Tapirima laten vervangen. Vuren was toen al tweemaal gevaarlijk geweest. Eerst via een vrije trap van Sjors Vonk en daarna via Bart Muilenburg na een voorzet van Luuk van der Vliet. Routinier Bart Muilenburg was net als in de thuismatch tegen Leerdam Sport bij Vuren opgeroepen vanwege personele problemen, omdat Ryan van Wijk schoolverplichtingen had en Maarten Wilschut ziek was. Na een kwartier bleef een Vurense overtreding tegen Jordanis Moschatsis onbestraft en zo kreeg Luuk van der Vliet een kans, maar zijn schot was te slap om keeper Ridvan Elmaci te verrassen. Ook een vrije trap van Bart Muilenburg verdween via de buitenkant van de paal in het zijnet. Leerdam Sport stelde er alleen een actie van Rafaël Harmusial tegenover.

Uit een strafschop nam Vuren na een half uur toch de leiding. Een Leerdamse overtreding tegen Bas van der Vliet werd met een penalty bestraft. Vanaf de stip schoot aanvoerder Sjors Vonk raak: 0-1. In het slotkwartier voor rust kregen drie Leerdammers een gele kaart: Jordanis Moschatsis, Olten Boerleider en Omer Faruk Duman. De gele kaart van Moschatsis was wegens commentaar, maar de andere twee kaarten vielen vanwege overtredingen op Luuk van der Vliet en Danny Muilenburg. Vooral Duman kwam met zijn gele kaart nog goed weg. Leerdam Sport bleek ondanks enkele vrije trappen niet bij machte om veel gevaar te stichten. Na de hervatting kreeg Leerdam Sport wel een mooie kans op de gelijkmaker. Vurens keeper Tim Ritmeester liet de bal na een schot van Eloys Tapirima los, maar invaller Miguel Tapirima faalde in de afwerking. Even later werd het in de 62e minuut toch gelijk. Na een voorzet van Youssef Boudou werd Rafaël Harmusial omver geduwd en dat betekende een penalty. Wouter Jetses benutte die strafschop koel: 1-1. Leerdam Sport rook zijn eerste zege en werd via Harmusial en Miguel Tapirima nogmaals gevaarlijk. In de 76e minuut werd het spelbeeld echter plots ingrijpend veranderd toen Jordanis Moschatsis commentaar op een arbitrale beslissing met zijn tweede gele kaart moest bekopen. De onheuse reactie van Eloys Tapirima tegen de scheidsrechter leidde ook nog tot een rode kaart.

Zo stond Leerdam Sport ineens met negen man. Bijna tien minuten lang wist Vuren zich echter geen raad met de numerieke meerderheid. Totdat arbiter Beumer hands van Leerdam Sport constateerde na een van dichtbij gelost schot van Bas van der Vliet. Weer gaf de scheidsrechter een penalty, die in de 85e minuut opnieuw door Sjors Vonk werd benut: 1-2. Commentaar vanuit de Leerdamse dug-out was voor arbiter Beumer snel na de aftrap aanleiding om de wedstrijd (tijdelijk) te staken.

Het restant werd na een afkoelingsperiode wel normaal afgewerkt. Net terug op het veld besliste Bart Muilenburg met 1-3 meteen de partij.