Onderzoek naar vrachtwagensluis tussen Spoorstraat en Meent

Schetsen Reilinghplein de inspraak in

leerdam • Inwoners van Leerdam kunnen tot 16 april hun stem uitbrengen op een van beide ontwerpen. De raad was enthousiast over het burgerinitiatief en de twee ontwerpen die dat opleverde. "Wat geweldig om in Leerdam te wonen", loofde Nico Gros van Fractie Gros de aanpak.

Wel waren er de nodige opmerkingen over de verdere invulling van het project. Zo hield Geuf Middelkoop van VHL Lokaal een pleidooi voor de komst van bankjes op het plein. CDA-er Teunis van Weverwijk vroeg B&W om niet alleen exposities te organiseren, maar ook met de informatie naar de inwoners toe te gaan om zo ook de jongeren en ouderen die minder goed ter been zijn te bereiken. "Ga met de video's naar verzorgingshuizen, verenigingen en scholen." Bovendien vond hij het een slecht idee om de linden op het plein te vervangen door wilgen en elzen. "Lindebomen leveren voedsel voor bijen en insecten en die zijn toch al bezig met een teruggang. Als je die linden vervangt, vergt het drie tot vier jaar voor andere bomen weer honing geven." Van Weverwijk kreeg steun van CU-woordvoerder Dijo van der Hek: "Redt de bijen." Wethouder Teus Meijdam beloofde binnen de financiële kaders te blijven en bij de uitwerking van de schetsen contact te houden met de bewoners. Hij benadrukte dat de concrete invulling van het plein nog niet vast staat. "Het zijn schetsen, we nemen alle suggesties mee." Wel liet hij weten dat er bewust is afgezien van de plaatsing van bankjes – er komen twee terrassen op het plein en bezoekers kunnen ook zitten op de randen van plantenbakken en waterpartijen. Nieuwe ontwikkelingen op deze locatie - bijvoorbeeld rond de ABN AMRO – moeten passen bij het nieuwe plein. "Dat wordt het uitgangspunt."

Hoewel de verhuizing van de Nettorama naar de Rabobank pas later op de agenda komt, ging de meeste aandacht van de raad donderdag toch uit naar de toekomstige bevoorrading van de supermarkt. Die vindt straks zes tot zeven keer per dag plaats via de Meent en dat zorgt voor veel onrust bij omwonenden. En bij de raadsleden. De vrachtwagens in de Meent zorgen vrijwel zeker voor overlast en onveilige situaties. "We maken ons daar grote zorgen over. Zo'n vrachtauto die achteruit naar de supermarkt rijdt, lijkt geen logische oplossing", vond PvdA-er Kemal Koyuncu. "De bevoorrading trekt een zware wissel op het verkeer", constateerde Van Weverwijk. "We maken ons grote zorgen", was ook SGP-er Henk Verrips er niet gerust op. VVD-er Mireille Horden was het duidelijkst: "De bevoorrading van de Nettorama is nu een drama en dat blijft straks zo. We komen van de regen in de drup. Jammer dat het college hiervoor kiest, dit is drie keer niks. Zes keer per dag worden fietsers en voetgangers in gevaar gebracht en de chauffeurs van die vrachtwagens komen in een onmogelijke positie." Vandaar dat ze een motie indiende waarin het college werd gevraagd om te kijken of het mogelijk is een sluis voor het vrachtvervoer aan te leggen tussen de Spoorstraat en de Meent. Hierdoor hoeven de vrachtwagens geen 'slinger' meer te maken om via de Emmalaan, de Oranje Nassaustraat en het Voogdplein naar de Meent te rijden. Door de aanleg van zo'n sluis blijft de onveilige situatie op de Meent weliswaar gehandhaafd, maar wordt het aantal knelpunten gereduceerd. De overige fracties gingen akkoord met deze motie en ook het college zag er wel heil in: wethouder Teus Meijdam beloofde de haalbaarheid van het voorstel te onderzoeken.

André Bijl