• Wethouder Griedo Bel temidden van de jonge onderzoekers
• Wethouder Griedo Bel temidden van de jonge onderzoekers Foto: Dick Aanen

Veel jongeren verwachten niet in de gemeente te blijven wonen

Jongeren vinden Lingewaal nogal saai

lingewaal • De jongeren waarderen hun kern met een gemiddelde cijfer van 6,64. Dat blijkt uit het onderzoek 'Laat je Horen', dat is uitgevoerd door negen jongeren uit Lingewaal.

Het eerste exemplaar werd vorige week dinsdagavond aangeboden aan de Lingewaalse wethouder Griedo Bel.

De jongeren in Lingewaal vinden dat er voor hen te weinig te doen is in de kern. Ze missen onder andere een hangplek met overkapping, een voetbalveldje, chillplekken, een bus die vaker dan één keer per uur rijdt, verschillende soorten winkels, een clubgebouw voor jongeren en activiteiten voor jongeren.

Eén van de jongere antwoordde: "Ik weet niet wat ik mis, het is hier gewoon saai." Opmerkelijk is dat éénderde van de jeugd van 13 tot 18 jaar buiten de eigen kern afspreekt om andere jongeren te ontmoeten. Vooral Leerdam blijkt een goed alternatief.

Overigens geven de jongeren aan dat ze zich in hun dorp of stadje wel veilig voelen. Bijna 84% van de jongeren voelt zich nooit tot zelden onveilig in het dorp.

Meer dan 58 procent van de jongeren geeft aan over tien jaar niet meer in de kern te wonen waar ze nu wonen, 33% weet het nog niet en nog geen 9 procent acht de kans redelijk groot tot groot dat ze hier nog wonen over tien jaar.

Welzijn West Betuwe

Het project 'Jongeren onderzoeken jongeren' is een initiatief van Welzijn West Betuwe. De deelnemers, tien jongeren in de leeftijd van 13 tot 18 jaar, hebben een interviewtraining gevolgd en gezamenlijk een vragenlijst samengesteld. Vervolgens hebben zij ieder tien andere jongeren tussen de 12 en 18 jaar geïnterviewd. Op het schoolplein, in de winkel, in de bus en in iedere kern. In totaal zijn er 98 jongeren geïnterviewd.

De methodiek 'Jongeren onderzoeken jongeren' heeft volgens Welzijn West Betuwe verschillende voordelen. "Jongeren spreken elkaars taal, jongeren weten elkaar te vinden, jongeren zijn opener naar elkaar." Nadeel is wel dat de jonge onderzoekers geen academisch geschoolde onderzoekers zijn, waardoor de betrouwbaarheid vanzelfsprekend minder wordt.

Schrikken

De jongeren hopen dat de politiek iets gaat doen met de uitkomsten van het onderzoek. "Het zou fijn zijn als ze zouden schrikken van de conclusies", zegt Lise Sleeuwenhoek, één van de jonge onderzoeksters. "Nu kunnen ze zien hoe erg het wel niet is."

Wethouder Griedo Bel: "De uitkomsten van het onderzoek geven ons een goed beeld van wat de jeugd van onze gemeente vindt. Uiteraard gaan we met deze uitkomsten aan de slag. Onder meer door te kijken hoe we jongeren beter kunnen betrekken bij besluitvorming in de kernen."