• Op Het Achterhuis worden volop lammetjes geboren.
• Op Het Achterhuis worden volop lammetjes geboren. Foto: Aangeleverd

'Achterhuis' toegankelijk voor blinden

leerdam • Bezoekboerderij Het Achterhuis aan het Hoogeind 20a in Leerdam is druk bezig om de boerderij ook voor blinden toegankelijk te maken.

Op de boerderij kunnen bezoekers van allerlei leeftijden terecht voor een gezellig uitje. "We zijn er voor jong en oud, van peuters tot hoogbejaarden. We hebben ooit iemand van 102 jaar op bezoek gehad", vertelt José Zijderveld enthousiast. Inmiddels is de Bezoekboerderij negentien jaar actief en heeft men zo'n 96.000 bezoekers ontvangen. "We hopen dit jaar de 100.000 te halen. Ook dit voorjaar is er weer van alles te beleven. Er worden lammetjes geboren, er zijn kalfjes, hangbuikzwijntjes, pony's, cavia's en ga zo maar door; het is hier een gezellige beestenboel." Om bij de bezoeken en feestjes iedereen zo goed mogelijk te ontvangen, is men nu druk bezig met programma's voor blinden en slechtzienden. Dat betekent dat de speurtochten en (foto)puzzeltochten en spelletjes zoveel mogelijk worden aangepast en er ook gekeken wordt hoe men de voorzieningen aan kan laten sluiten bij deze doelgroep. "Van de Rotary Leerdam kregen we een gift die we hiervoor gebruiken en via een oproep op Facebook kwamen we gratis in het bezit van een braille typemachine. Inmiddels hebben we de dierenspeurtocht voor kinderen al omgezet in braille. Dat vergt veel tijd, want je moet het letter voor letter doen." Ook het Boer-Opoly spel is inmiddels voor een deel in braille beschikbaar. "Het is een begin", zegt José Zijderveld. "We ontdekken nu wat wel en wat niet mogelijk is. We doen er alles aan om de dingen zo aan te passen dat blinden en slechtzienden zo goed mogelijk mee kunnen doen."

Zo wordt gekeken of de looppaden aangepast kunnen worden, terwijl ook overwogen wordt om de hokken lager te maken, zodat blinden de dieren kunnen aanraken. "Het gevaar is dan weer dat de dieren ontsnappen, zo proberen we gaandeweg uit te pluizen wat wel of niet mogelijk is." Bovendien stuit de familie Zijderveld op het probleem dat kinderen of volwassenen die blind geboren zijn zich moeilijk kunnen voorstellen hoe de dieren eruit zien. "Dan kun je bij een speurtocht of een opdracht wel in braille opschrijven dat hier een geit staat, maar dat zegt dan nog niet zoveel. We zoeken nu naar manieren om de bezoekers – bijvoorbeeld door de dieren aan te raken – toch te laten ervaren hoe zo'n beest er uit ziet." Onlangs kwam de familie in contact met een blinde vrouw die meehielp om Het Achterhuis zo toegankelijk mogelijk te maken. "Ze maakte een rondje over de boerderij, vertelde waar we op moesten letten, wees ons op spelletjes die geschikt zijn en hielp ons om de kaartjes, speurtochten en opdrachten in braille te typen. Ze heeft ons daar enorm mee geholpen. Eerder maakten we onze bezoekboerderij al zoveel mogelijk toegankelijk voor gehandicapten, we willen dat ook blinden en slechtzienden kunnen genieten van hun bezoek aan Het Achterhuis."