• Henk de Bruyne is blij met de fusie.
• Henk de Bruyne is blij met de fusie. Foto: Peter Verbeek

Lekstroom vitale club door fusie

vianen • Drie jaar geleden fuseerden de schaakverenigingen Nieuwegein en Vianen. Het bracht nieuw leven voor twee zieltogende clubs.

De fusieclub zag zijn ledental verdubbelen en heeft een jeugdafdeling op poten gezet. Vianen, uit 1933, had in competitieverband nog een achttal en een viertal. De club had problemen met haar locatie - zalencentrum Het Klooster - dat meer gericht was op commerciële doelen. Daar kwam bij dat de club door de vergrijzing niet veel leden meer had. "ASV Nieuwegein, uit 1972, heeft nog net het 40-jarig jubileum gevierd", vertelt Henk de Bruyne. "Ook wij hadden nog een acht- en een viertal en omstreeks 25 leden. Er was een jeugdafdeling maar toen degene die deze groep begeleidde verhuisde, voelde niemand zich geroepen daar tijd in te steken." Voorzitter De Bruyne had al eens een balletje opgegooid bij verenigingen uit omliggende plaatsen om tot een fusie te komen. Nog geen half jaar later kreeg hij een mailtje van Jan Jansen, voorzitter van Vianen, die toenadering zocht. Vianen kreeg de keuze van de speelavond, terwijl Nieuwegein mocht beslissen over de locatie. "In 2015 werd fusieclub Lekstroom opgericht."

Er werden drie speerpunten geformuleerd: opstarten jeugdafdeling, sterker worden in de breedte en werken aan publiciteit. "Sindsdien zijn we van iets meer dan dertig leden gegroeid naar ruim zestig. Sinds vorig jaar hebben we een bescheiden jeugdafdeling, terwijl we schaaklessen op basisscholen verzorgen en ook het schoolschaaktoernooi weer op de kalender staat. Als beide clubs zelfstandig waren gebleven, hadden we nu waarschijnlijk niet meer bestaan. De fusie heeft ons goed gedaan!"