woensdag 21 maart

Bijeenkomst Maatschappij tot Nut van 't Algemeen
Herwijnen. Per abuis stond er vorige week een aankondiging van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen in Herwijnen in de krant. Dit was een fout van de redactie, de bijeenkomst heeft al plaatsgevonden op woensdag 21 februari. Er is dus geen bijeenkomst op deze woensdag 21 maart.

Voorleespret
14:30-15:00, Beesd, Bibliotheek Beesd. Een half uurtje dikke voorleespret in de speciale voorleeshoek. Kinderen kunnen met een vriendje of vriendinnetje naar de bieb komen om te luisteren naar een mooi verhaal. Aanmelden is niet nodig. Iedereen is vrij om te komen luisteren en aan te schuiven.

donderdag 22 maart

Problemen met wachtwoorden
19:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een informatieavond over wachtwoorden. Voor veel sites is het noodzakelijk om een naam en wachtwoord te verzinnen. Omdat de eisen aan deze wachtwoorden verschillen, is het onmogelijk om altijd hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Tijdens deze bijeenkomt leren de docenten van Seniorweb Leerdam om hiervoor een praktische oplossing in gebruik te nemen. Deelname kost 15 euro. Aanmelden is noodzakelijk via leerdam.seniorweb@outlook.com of 06-10858941.

Over Bhutan
19:30, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Op uitnodiging van natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden geeft Cees Gielis een dialezing over het koninkrijk Bhutan. Tijdens een tweetal reizen door het land hebben Cees en zijn vrouw Siska, naast het doen van onderzoek aan de vlinder fauna van het land, foto' s en film opnamen gemaakt van de mensen, hun cultuur, religie, het landschap, maar vooral ook van de dieren en planten. De toegang tot deze avond is gratis, er wel een verloting om uit kosten te komen. De zaal is open om 19:30 uur, de dialezing begint om 20:00 uur.

vrijdag 23 maart

Kledinginzameling
18:00-20:30, Leerdam, Pauluskerk. In de Pauluskerk vindt weer een kledinginzameling plaats Alle gebruikte kleding - in goede staat - is welkom. Maar ook linnengoed, handdoeken en dekens zijn welkom. Inleveren kan tussen 18:00 en 20:30 uur. De ingezamelde spullen gaan naar Servië. De ingang van de kerk is te vinden tegenover de Etos.

Bingo
19:00, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End te leerdam organiseert een prijzenbingoavond. De bingo begint om 19:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur. Er zijn tijdens deze bingoavond onder meer boodschappenmanden en vele andere mooie prijzen te winnen.

Voorjaarsbingo
19:00, Leerdam, kantine LRC Leerdam. Supportersvereniging Door Weer en Wind organiseert een bingoavond. Boekjes kosten 10 euro per stuk, een dubbel boekje is 15 euro. Er zijn tien ronden, inclusief twee rondes waarbij geldprijzen zijn te winnen. Bovendien is er een superronde waarbij extra grote geldprijzen – waaronder een hoofdprijs van 200 euro – zijn te winnen. De kantine is open vanaf 19:00 uur, de bingo begint om 20:00 uur.

Muziekspektakel
20:00, Gellicum, Vlietskant 13. Muziekvereniging Voorwaarts uit Rumpt voert samen met toneelvereniging De Spotvogels een muziekspektakel op met toneel, dans, zang en muziek. De muziekvereniging laat bekende muziek van de Efteling horen, na de pauze staat de opvoering in het teken van Schotse klanken. Er is ook een uitvoering op zaterdag 24 maart. De concerten vinden plaats in de concertzaal van Klaas de Bruin aan de Vlietskant 13 in Gellicum. Entree is 5 euro.

LingeFilm: 'Breathe'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is het regiedebuut van Andy Serkis te zien. Zijn film 'Breathe' vertelt het inspirerende verhaal van het ondernemende echtpaar Robin en Diana Cavendish. Ze komen plots oog in oog te staan met de eindigheid van het bestaan. Robin (Andrew Garfield) wordt op 28-jarige leeftijd getroffen door polio. Hij wordt opgenomen in het ziekenhuis en de doktoren geven hem nog maar een paar maanden te leven. Met hulp van Diana's tweelingbroer (Tom Hollander) en de vernieuwende ideeën van uitvinder Teddy Hall (Hugh Bonneville) vertrekken ze, in weerwil van het doktersadvies, uit het ziekenhuis om hun leven weer samen te leven zoals ze dat gedacht hadden: met lef en lust. Het opvoeden van hun jonge zoon, reizen door het land en het ondersteunen van andere poliopatiënten. Een hartverwarmend verhaal over waartoe de mens in staat is, verfilmd met humor en mededogen. Ook te zien op woensdag 28 maart.

Meezingcafé
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Stadspodium GO organiseert een meezingcafé. Vanaf 20:30 uur kan er uit volle borst worden gezongen. Met gitaarbegeleiding van Donna Bastiaans. De avond begint om 20:30 uur, entree is 2,50 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl.

zaterdag 24 maart

Speelgoed- en kledingbeurs
09:30-11:30, Zijderveld, Kerkweg 9. Tweedehands kleding- en speelgoedbeurs. Verkoop van kinder- en tienerkleding (lente/zomer, vanaf maat 80), speelgoed en babyartikelen. Vijftig procent van de opbrengst is voor VBW-activiteiten in Zijderveld.

Concert
13:30, Leerdam, zorgcentrum Lingesteyn. Breath My Music verzorgt een muziekvoorstelling speciaal voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (nah) in zorgcentrum Lingesteyn. My Breath My Music is een gepassioneerde groep van zeven musici met nah die op heel speciaal aangepaste instrumenten een prachtig concert ten gehore geeft, met na de pauze een pianostuk door Frank Antens. Het optreden begint om 13:30 uur, om 16:00 uur staat er een hapje en een drankje klaar en is er gelegenheid om de artiesten te ontmoeten. Entree voor leden van Hersenletsel.nl is 12,50 euro, voor niet-leden is de entree 17,50 euro. Reserveren liefst voor zondag 18 februari bij Lies Bonsang via 06-15091924 of liesbonsang@kpnmail.nl.

Paasbingo
19:30, Rhenoy, dorpshuis De Betuwe Poort. Vereniging Dorpsbelangen Rhenoy (VDR) organiseert weer haar jaarlijkse paasbingo. De zaal is open om 19:30 uur, de bingo begint om 20:00 uur. Er zijn leuke prijzen te winnen, daarnaast is er natuurlijk weer een jackpot.

Bingo
19:30, Opijnen, hervormd centrum Maranatha. De bingocommissie organiseert de laatste bingo van dit winterseizoen. Er zijn verschillende prijzen te winnen, zoals levensmiddelenpakketten, vleesschotels, slagroomtaarten en dergelijke. Aan het eind van de avond wordt gespeeld om 125 euro. De opbrengst is bestemd voor de Nederlands hervormde kerk van Opijnen. De zaal gaat om 19:00 uur open, er staat een kop koffie klaar voor iedere bezoeker.

Cherrie & Friends
19:30, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End heeft de band Cherrie & Friends uitgenodigd om een optreden te geven. De band heeft een gevarieerd repertoire: van rock 'nd roll tot country en reggae. Entree is 5 euro. De zaal is open vanaf 19:30 uur, aanvang is 20:00 uur. Iedereen - jong of oud - welkom deze avond.

Themaconcert
19:30, Vuren, dorpshuis De Koels. Muziekvereniging Harp en Luit uit Vuren maakt tijdens haar jaarlijkse themaconcert een muzikale reis rond de wereld. Het thema dit jaar is dan ook: 'Around the world'. Het jeugdorkest en de brassband staan onder leiding van Maarten van der Kolk, ze nemen de bezoekers met muziek en beeld mee naar alle hoeken van deze aardbol. Als gast speelt Miranda van den Besselaar op altsaxofoon samen met het orkest. Ook slagwerkgroep StiX onder leiding van instructeur Tim Duijf neemt deel aan deze wereldreis. Als spetterende finale spelen de twee orkesten en de slagwerkgroep samen één stuk. Het optreden begint om 20:00 uur. De zaal is open om 19:30 uur en de toegang is gratis.

Uitvoering The Hohner Boys
20:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. Mondaccordeonvereniging The Hohner Boys geeft weer haar jaarlijkse uitvoering in dorpshuis De Lindehof in Spijk. Bezoekers worden getrakteerd op een gevarieerd muziekprogramma met zowel klassieke als meer modernere nummers. Daarnaast voeren enkele leden en gastspelers een blijspel op, met als titel 'Dat had je gedacht'. De avond begint om 20:00 uur, toegangsprijs is 5 euro.

LingeFilm: 'Star Wars'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm draait 'Star Wars: The Last Jedi', waarin de militante First Order meedogenloos jacht maakt op The Resistance, terwijl Rey Luke Skywalker de laatste Jedi heeft opgespoord om meer te leren over The Force. De voorstelling op zondag wordt vooraf opgeluisterd door een bezoek van de Dutch Garrison, de Nederlandse tak van de 501st Legion, de wereldwijde Star Wars-vereniging die zich richt op de kostuums van de 'bad guys'.

Wolfgang Maiwald Trio
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Het Wolfgang Maiwald Trio geeft een optreden in Leerdam, Wolfgang Maiwald is een eigentijdse jazzpianist met een origineel geluid. Zijn composities kenmerken zich door pakkende en verhalende melodieën. De lyrische improvisaties zijn geïnspireerd door grote namen als Bill Evans, Keith Jarrett en Herbie Hancock maar ook hedendaagse pianisten als Brad Mehldau en Esbjørn Svensson. Entree is 10 euro, het optreden begint om 20:30 uur. Reserveren via reserveren@go-leerdam.nl.

zondag 25 maart

Stinzenplantenexcursie
09:00, Neerijnen, Kasteel Neerijnen. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een stinzenplantenexcursie bij Kasteel Neerijnen, met daarna een rondwandeling in de uiterwaarden. De excursie staat onder leiding van Jules Klees, hij is te bereiken via 0345-351499 of fam-klees@hetnet.nl. Deelnemers kunnen om 09:00 uur gezamenlijk vertrekken uit Vianen, vanaf de parkeerplaats Benedictushof 132. Ook vanuit Leerdam vertrekt een groep, voor meer informatie hierover: 06-40339872.

Palmpasen
10:00, Beesd, St. Pieterskerk. De dienst van de protestantse gemeente in Beesd staat in het teken van palmpasen. Gastvoorganger is dominee en dichter Hans Bouma uit Kampen. Hij was werkzaam als gemeentepredikant, werkte bij uitgeverij Kok in Kampen, schreef talloze gedichtenbundels. Deze zondag vertelt hij in de dienst het verhaal van Judas. Thema is 'De mond van een vriend'. Vanzelfsprekend maken de kinderen van de kindernevendienst deze zondag weer mooie palmpasenstokken. De dienst begint om 10:00 uur.

dinsdag 27 maart

Dorpsontmoetingspunt (Dop)
09:30, Deil, dorpshuis 't Duifhuis. Bij het Dorpsontmoetingspunt (Dop) in Deil is Paula van de Water uit Acquoy te gast. Verhalen vertellen is haar grote hobby, dit blijft ze doen, ook al is ze sinds twee jaar helemaal blind. Inloop vanaf 09:30 uur.

Lezing over Kamp Neerijnen
20:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Amateurhistoricus Cor van Heukelum geeft lezing over Kamp Neerijnen. Dit kamp was in de oorlog door de nazi's opgezet om er een concentratiekamp in te richten. Zover kwam het gelukkig niet. De Duitsers vertrokken als gevolg van de oprukkende geallieerden. Daarna kreeg het allerlei bestemmingen. Entree: 5 euro.
www.stroomhuisneerijnen.nl

woensdag 28 maart

Voorleespret in de bieb
14:30, Beesd, Bibliotheek Beesd. Voorleeshalfuurtje in de bibliotheek. Kinderen kunnen met een vriendje of vriendinnetje komen om te luisteren naar een mooi verhaal. Aanmelden is niet nodig.

Duurzame paasbrunch
19:00, Geldermalsen, duurzaamheidscentrum De Knop. In samenwerking met de koks van het sociaal restaurant HartenInn in Geldermalsen kunnen deelnemers een workshop over het maken van een duurzame paasbrunch volgen. De workshop start om 19:00 uur in De Knop en duurt tot ongeveer 22:00 uur. Het sociaal restaurant HartenInn stelt haar keuken naast De Knop beschikbaar en de medewerkers helpen bij de workshop. De deelnemers bereiden tijdens de workshop een volledige paasbrunch voor, geheel met duurzame producten gemaakt. Er worden zeven gerechten gemaakt. Er kunnen twaalf personen deelnemen aan de workshop. Deelname is gratis. Aanmelden is verplicht en kan tot vrijdag 23 maart via daan@11duurzaam.nl.

'Passie en Pasen in poëzie'
19:30, Leerdam, gebouw Maranatha. Bijeenkomst van de interkerkelijke bejaardenzorg, deze keer verzorgt Hans Mouthaan een meditatie. Met een voordracht met als titel 'Passie en Pasen in poëzie'. En een paasverhaal. Verder is er samenzang. Iedereen boven de 60 jaar is welkom.

donderdag 29 maart

Paaslunch
11:30, Opijnen, Maranatha. De Zonnebloem, afdeling gemeente Neerijnen, organiseert een paaslunch in gebouw Maranatha in Opijnen. De aanvang is 11:30 uur. Opgeven kan bij Marjan van der Dennen via 0418-591584 (zelf voor vervoer zorgen).

vrijdag 30 maart

Virtuele wereldreis
11:00-15:00, Herwijnen, GeoFort. Bezoekers kunnen in GeoFort in Herwijnen een bijzondere, virtuele reis maken op een magisch vloerkleed. Met hulp van een vr-bril is het net alsof je zweeft, alle uithoeken van de planeet zijn zo te bezoeken. Als aandenken wordt er ook nog een foto gemaakt. De activiteit is van 11:00 tot 15:00 uur, adviesleeftijd: vanaf 6 jaar.

zaterdag 31 maart

Vroege vogelexcursie
7:17, Neerijnen, Het Stroomhuis. Bij zonsopgang met natuurgidsen Saskia Weddepohl en Bert Vos door het parkbos en de uiterwaarden. Vorig jaar werden liefst 57 verschillende vogelsoorten gezien, waaronder de in deze contreien zeer zeldzame Cetti's zanger. Deelname kost 7,50 euro incl. ontbijt na afloop. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Viscursus
13:15-17:30, Leerdam, Zuidwal. De Leerdamse hengelaarsvereniging De Snoek organiseert een viscursus voor jonge hengelaars aan de haven op de Zuidwal. De cursus begint om 13:15 uur en eindigt om 17:30 uur. Deelname kost 15 euro voor niet-leden, leden betalen 7,50 euro (kinderen kunnen na betaling van 15 euro wel meteen lid van De Snoek worden). Het examen is op dinsdag 3 april om 19:00 uur in het clubgebouw van de vereniging aan de Prins Bernhardstraat in Leerdam. Meer informatie is te verkrijgen via jeugdcommissiedesnoek@outlook.com, bellen mag ook via 06-23861598.

'Back to the 90's'
21:00, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. Jeugdsoos Empty Purse organiseert een 'Back to the 90's' in het dorpshuis De Krakeling. Er waren veel hoogtepunten in de jaren '90 met het vallen van de Berlijnse muur, de vrijlating van Nelson Mandela, GTST als Nederlands eerste dagelijkse soap, het eerste mobieltje en wie herinnert zich niet het sigaartje van Monica Lewinsky. Met TMF kreeg Nederland in 1995 zijn eigen muziekstation waar de hits van o.a. 2 Unlimited, Ace of Base, Snap, Dr. Alban maar ook van Guns 'n Roses en Guus Meeuwis uit de speakers knalden. Aanvang 21:00 uur. Gratis entree.