• Een ramvolle raadzaal in Meerkerk onlangs.
• Een ramvolle raadzaal in Meerkerk onlangs. Foto: Geurt Mouthaan

VHL wil geen "rondreizend circus"

vijfheerenlanden • De gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden gaat vergaderen in Meerkerk, in de raadzaal die al jarenlang wordt gebruikt door de huidige gemeente Zederik.

Het Vijfheerenlanden Beraad koos vorige week dinsdagavond voor de variant waarbij de huidige raadzaal in Meerkerk wordt uitgebreid met de werkkamer van de burgemeester. Er is dan plaats voor 31 nieuwe raadsleden en voor een publieke tribune met vijftig zitplaatsen. De kosten worden geschat op 390.000 euro. Deze variant kreeg de voorkeur boven een duurdere variant waarbij ook de vide nog eens extra bij de raadzaal zou worden getrokken. Deze variant biedt ruimere zitplaatsen en beter zicht voor het publiek, maar kost een lieve duit van 560.000 euro. Bij de keuze van de raadzaal in Meerkerk kan gebruikt worden gemaakt van de aanwezige voorzieningen. Er zijn zes fractiekamers beschikbaar met een mogelijkheid om deze uit te breiden. De vergaderruimte in Meerkerk is veel beter geschikt dan de raadzaal in het monumentale stadhuis van Vianen. Ook Leerdam valt af. De huidige raadzaal in het Hofje van mevrouw Van Aerden is nu eigenlijk al te klein. Voorzitter DIck den Hertog benadrukte tijdens het Vijfheerenlanden Beraad nog eens dat er bewust niet was gekozen voor een "rondreizend circus".


Kosten

Tirtsa Kamstra gaf namens de ChristenUnie aan dat ze liever had gekozen voor de ruimere variant. "Het is niet goed als het publiek hutjemutje moet zitten. Democratie mag wat kosten." John van de Velden (VHL Lokaal) was buitengewoon kritisch over het financiële plaatje. Het was voor hem niet duidelijk waarom de variant waarbij ook de publieke tribune zou worden verbouwd zo ontzettend veel duurder was dan de gekozen variant. Ook Arie de Groot (D66) had flinke kritiek op de kosten. De Groot vond de stelpost voor een stoel van 1.500 euro wel heel erg duur. Volgens hem kon het voor de helft van de prijs. Hij vroeg zich af of de overige posten ook zo ruim waren begroot.

Bij de huisvesting van de raad gaat het immers om een tijdelijke situatie van naar geschat zo'n vijf jaar.