• Jeffrey van Bruchem en Danny Muilenburg knokken voor handhaving.
• Jeffrey van Bruchem en Danny Muilenburg knokken voor handhaving. Foto: Jeroen de Bruin

Leerdam Sport en Vuren vechten tegen degradatie

'Natuurlijk wordt het moeilijk'

leerdam/vuren • Leerdam Sport en Vuren strijden al het hele seizoen om degradatie te ontlopen. Komende zaterdag staan beide ploegen tegenover elkaar. Leerdam Sport wist dit seizoen nog helemaal niet te winnen en staat met vijf punten troosteloos onderaan. Vuren staat er wat beter voor. Het heeft met een wedstrijd minder gespeeld elf punten meer vergaard dan de Leerdammers. Die marge is ogenschijnlijk veilig, maar om de nacompetitie te ontlopen, kan ook Vuren de punten goed gebruiken.

In Leerdam beseffen ze dat dit weer een laatste kans is. De zoveelste al. "We hebben het hele seizoen al zo vaak gedacht: deze moeten we echt winnen", zegt Jeffrey van Bruchem. "Het ziet er al een tijdje niet zo goed uit en het wordt sowieso heel moeilijk, maar het kan nog." En dus is de wedstrijd voor Leerdam Sport zaterdag opnieuw cruciaal. Al zei Gerrie Schaap eerder dat hij de strijd met zijn ploeg pas opgeeft als ze vier punten uit één wedstrijd moeten zien te halen. En met nog tien wedstrijden te gaan is het nog lang niet zover. "Maar we moeten er wel alles aan doen om erin te blijven", zegt Van Bruchem. "Het gat is al groot, maar als we er met z'n allen voor gaan, kan het nog. Vuren is een tegenstander waar we van moeten kunnen winnen. We zijn dit seizoen ook nog nergens echt weg gespeeld, dus we moeten blijven hopen op onze momentjes."

Het échte vertrouwen in een goede afloop verdwijnt echter steeds meer bij Leerdam Sport. "Natuurlijk, we weten wat er moet gebeuren en dat het moeilijk wordt, maar het kan nog wel", zegt Van Bruchem. "Of iedereen er écht vertrouwen in heeft dat we dat nog kunnen? Dat verschilt per speler. Maar we moeten eerst Vuren zien te verslaan, wie weet wat dat op gang brengt. Dan kunnen we daarna best nog wel wat puntjes gaan pakken." Ondertussen timmert Leerdam Sport voor komend seizoen volop aan de weg. De club trok al zeven nieuwe spelers aan. "Natuurlijk krijg ik dat allemaal wel mee", zegt Van Bruchem. "Maar we hebben het er niet echt vaak over. Het zou wel zonde zijn als we degraderen, maar als we in de vierde klasse opnieuw moeten beginnen, dan is dat maar zo."

Bij Vuren gaan ze met een goed gevoel richting de streekderby in Leerdam-West. Afgelopen weekend werd directe concurrent DFC opzij gezet. En dus was het feest in de kantine. "Nou is het dat altijd wel, hoor", vertelt linksback Danny Muilenburg. "Maar zo'n overwinning geeft wel even een lekker gevoel. Zeker in zo'n wedstrijd waarin je ook nog eens over hen heen springt op de ranglijst."

Tot afgelopen weekend was Leerdam Sport de enige ploeg die onder Vuren stond op de ranglijst. "We mogen er echt niet te makkelijk over denken", beseft Muilenburg. "Leerdam Sport heeft individueel namelijk prima spelers. Wij moeten zorgen dat we daar als team tegenover gaan staan. Het kan bij ons de ene week goed zijn en de volgende week knudde. Dat mag nu niet gebeuren. We moeten er als team echt voor gaan knokken." Als Vuren in Leerdam weet te winnen, zet het een grote stap richting de doelstelling. "Het doel is namelijk om niet te degraderen", legt Muilenburg uit. "En als dat via de nacompetitie moet, dan is dat maar zo, als we volgend seizoen maar derdeklasser zijn. Het zou natuurlijk wel heel mooi zijn als we er rechtstreeks in blijven. En in deze klasse kan dat ook, want het staat dicht bij elkaar. Als we drie punten pakken, kunnen we zomaar weer tiende staan." Over zijn eigen rol is Muilenburg dit seizoen nog niet helemaal tevreden. "Ik heb de vorige twee seizoenen goede jaren gehad, maar ik haal nog niet m'n niveau", is Muilenburg kritisch. "Vorig jaar kon ik er veel overheen komen op links, maar nu moet ik meer mijn momenten kiezen en dat lukt even niet. Maar goed, ik weet dat als ik hard blijf werken, het vast wel weer goed komt." Muilenburg denkt dat Vuren nog wel wat stappen kan maken. "We hebben sowieso wel een jong team, dus daar zit altijd rek in. De sfeer is ook supergoed, ook met de trainer. Daar hebben we echt wel een klik mee", zegt Muilenburg over Ron Vlot. "Daarom zou het super zijn als we ons dit seizoen kunnen handhaven, dan kunnen we daarna weer vooruit", besluit Muilenburg.

Maarten van Hoogevest