• Feest in de kaaswinkel van Noordam.
• Feest in de kaaswinkel van Noordam. Foto: aangeleverd

Kaas van Noordam in de prijzen

hellouw/bodegraven • De oude kaas van zuivelboerderij Noordam uit Hellouw is tijdens de kaasverkiezing Cum Laude Awards uitgeroepen tot de beste van Nederland.

De Cum Laude Awards is een jaarlijks terugkerende kaasverkiezing die georganiseerd wordt door de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders. Dit jaar waren er 277 kazen ingezonden door 128 boeren. De prijzen werden donderdag uitgereikt op Fort Wierickerschans in Bodegraven. Over de oude kaas van Noordam, gevestigd aan de Meikampgraaf in Hellouw, oordeelde de jury: "Lekker van smaak, lekker zoutje, smakelijk." Bij de technische keuring werd de Hellouwse kaas tweede; de prominentenjury wees deze inzending aan als uiteindelijke winnaar.

Liefde voor de koeien

De boeren Peter en Johan Noordam hebben samen met hun echtgenotes Ariët en Ivonne driehonderd melkkoeien en maken al sinds de jaren tachtig kaas van de boerderij. Die verkopen ze onder andere in hun boerderijwinkel. "Zo'n award is echt een kroon op ons werk", vertellen ze enthousiast. In 2011 en 2016 wisten de Noordams ook al de eerste prijs te behalen. Het geheim? "Er wordt met liefde voor de koeien gezorgd en met veel passie kaas van de melk gemaakt en dat proef je gewoon in de kaas!"

De kaas was onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: boerenkaas, kaas van de boerderij en ambachtelijke kaas. Het verschil tussen boerenkaas en kaas van de boerderij is de verhitting van de melk. Boerenkaas is van rauwe melk en kaas van de boerderij is verhit. Het verschil is klein, maar voor fijnproevers heel belangrijk. En werken met rauwe melk is moeilijker. De kaas kan makkelijker mislukken, dus het risico is groter. Dat maakt de prijs van rauwmelkse kaas ook vaak hoger, mits-ie goed gelukt is natuurlijk. Daarnaast merken fijnproevers bij kaas van rauwe melk verschillen tussen de seizoenen, wat de koeien gegeten hebben en van welk ras ze zijn.

Noordam stuurde een oude kaas in onder de categorie 'kaas van de boerderij'.

De Buitenhoeve

Ook De Buitenhoeve uit Haaften deed mee aan de wedstrijd. "Wij deden mee met de categorie boerenkaas, gemaakt van rauwe melk", vertelt Kirsten de Jongh. De jong belegen kaas van De Buitenhoeve haalde een gouden certificaat en 94 punten en de brandnetelkaas 93 punten en eveneens goud. "Wij zijn erg trots omdat we nog geen jaar kaas maken", jubelt De Jongh. De Buitenhoeve bestond dit weekend precies een jaar.

Een zilveren certificaat (92 punten) was er voor de jong belegen boerenkaas van kaasboerderij Aan de Linge van de familie Van Beest in Spijk. Ook hier wordt pas sinds vorig jaar kaas op de boerderij gemaakt.