• Een van de schetsen - de groene variant - voor het nieuwe Reilinghplein.
• Een van de schetsen - de groene variant - voor het nieuwe Reilinghplein. Foto: studio BLAD

Omwonenden kritisch over bevoorrading via de Meent

Raad buigt zich over Reilinghplein

leerdam • Als de raad groen licht geeft, worden de plannen voorgelegd aan de bewoners die tot medio april hun stem uit kunnen brengen. Tijdens het Raadsplein donderdagavond in het ABN/AMRO-gebouw werden de massaal opgekomen bewoners bijgepraat over de plannen. Ambtenaar Gonnie van den Dungen liet weten dat de aanpak van het plein een burgerinitiatief is dat moet leiden tot een aantrekkelijk en levendig stadsplein met ruimte voor winkels, horeca en commerciële en maatschappelijke functies. "Nu is er veel leegstand. Mensen lopen over het plein, ze staan er niet stil." In de toekomst moet het plein een ruimte worden waar inwoners en bezoekers graag verblijven. "Mensen moeten er naar toegetrokken worden." Andere doelstellingen: duidelijke looproutes naar de binnenstad, een kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte – door het gebruik van gebakken klinkers en banden van natuursteen - het vergroten van de gebruiksmogelijkheden van het plein en de herontwikkeling van de Rabobank.

De inwoners van Leerdam werden nauw betrokken bij de plannenmakerij. Bureau Blad verwerkte de suggesties in twee ontwerpen. Bij het ene plan ligt de nadruk meer op het 'vergroenen' van de ruimte, het andere model heeft een meer stedelijk karakter. Beide ontwerpen bieden meer ruimte om activiteiten op het plein te organiseren. Dat wordt onder meer bereikt door de kubussen dichter bij elkaar te plaatsen. In beide ontwerpen is een waterpartij aanwezig. Bomen en struiken moeten het geluid dempen en de schittering van de gevels én de invloed van de wind tegengaan. Er komen geen bankjes op het plein. "Maar wel gelegenheid om te zitten, bijvoorbeeld op de randen van de bloembakken en waterpartijen", legde Van den Dungen uit. Beide ontwerpen kosten zo'n 1,6 miljoen euro. De raad liet eerder weten 1,5 miljoen voor de herinrichting van het plein over te hebben. "Dus de kosten moeten nog worden teruggebracht."

Daarnaast werden de plannen voor de Rabobank ontvouwd. Op de begane grond komt de Nettorama. Aan de achterkant vindt een uitbreiding plaats van 250 vierkante meter, waardoor een 'super' van 1100 vierkante meter ontstaat. Daarboven komen zeventien appartementen. In vergelijking met bestaande gebouw komt er straks een – terugliggende - bouwlaag bij. Het winkelend publiek parkeert op de Vrijheidsstraat, bovendien komen er tien extra parkeerplaatsen beschikbaar op de Stationsweg. De bevoorrading van de Nettorama - zes tot zeven keer per dag - vindt plaats via de Meent. Het aanvankelijke plan om te bevoorraden via de Vrijheiddstraat stuitte op praktische bezwaren. Gevolgen van alle plannen: de Stationsweg wordt een 30-kilometer weg en het busstation krijgt een andere plaats. Het carillon blijft op het plein, ook voor de oliebollen- en loempiakraam wordt een plekje gezocht.

Omwonenden toonden zich kritisch op onderdelen van het plan. Zo vonden ze de bevoorrading via de Meent - de vrachtwagens rijden achteruit naar de supermarkt - geen goed idee. "Sinds wanneer bepaalt een chauffeur de route en niet de bewoners?" Ook de hoogte van de bomen op het plein riepen vragen op. Werkgroeplid Rein Nieboer benadrukte dat de maquette niet de definitieve situatie laat zien. "Architecten kleuren zaken in om het plaatje er mooier uit te laten zien." Avondvoorzitter Berry Verwijmeren wees op de mogelijkheid om via de inspraak bezwaren door te geven. Morgen besluit de raad of de schetsontwerpen - waarbij het nog niet gaat over de komst van de Nettorama en de appartementen - de inspraak in mogen. Van 29 maart tot 16 april volgt de inspraakcampagne waarbij inwoners hun keuze kunnen maken. Met op 30 en 31 maart en 13 en 14 april vier dagen waarop de plannen te zien zijn in het ABN/AMRO-gebouw. In mei of juni neemt de raad het definitieve besluit over het plein.

André Bijl