Wijktheater speelt ‘Natuurlijk Oost!’
Wijktheater speelt ‘Natuurlijk Oost!’ Foto: Nico van Ganzewinkel

Ondanks de snijdende wind genieten van Wijktheater KrachtW

'Natuurlijk Oost' doorslaand succes

leerdam • De voorstellingen begonnen en eindigden in de Lingebolder en vonden verder plaats op allerlei locaties in de wijk: het Wieltje, Lingesteyn, Aqua Zoo of zomaar ergens in een speeltuintje. Via muziek, dans en verhalen werd het verhaal van Oost verteld. Met aandacht voor de geschiedenis van de wijk, het vele groen rond het Wieltje en de Natuurtuin én het Oranjehuis dat via de straatnamen een prominente rol speelt in de wijk. Vanwege de bittere kou was zaterdag één activiteit naar binnen verplaatst.

De Lingebolderband zorgt voor de aftrap met drie nummers waarin de natuur centraal stond. De stemming zit er prima in: er wordt volop meegezongen en meegeklapt. "Kom mee naar buiten allemaal, dan zoeken wij de wielewaal, en horen wij die muzikant, dan is zomer in 't land. Dudeljoho klinkt zijn lied, Dudeljoho en anders niet." Uit volle borst, met de hele zaal. Dat de zomer nog helemaal niet in het land is en zelfs de lente het af laat weten, blijkt als de circa 70 bezoekers inderdaad naar buiten gaan. Sjaal om, muts op, op naar het Wieltje van Collee. "Ooit stond hier een boerderij waar we in onze jeugd appels en peren gingen plukken. Nou ja, eigenlijk pikten we ze gewoon. Ik durfde nooit. Eén keer heb ik meegedaan en kreeg als straf meteen buikpijn", vertelt de gids. Boerderij en boomgaard zijn verdwenen, maar daarvoor is het Wielebeest in de plaats gekomen, een goedaardig wezen met hoorns dat leeft van wortels en in de aarde wroet. Vanwege de oprukkende woningbouw groef-ie een keer zo diep dat het Wieltje ontstond. Ooit werd het beest onterecht opgesloten in de Watertoren, maar op de een of andere manier ontsnapte het daaruit en zwerft volgens de legende nu rond in de omgeving van het Wieltje. Aan de rand van het water krijgen een natuurbeschermer en een jager het met elkaar aan de stok. "Het is een afschuwelijk beest, ik verjaag 'm naar wijk West", briest de jager. Zijn tegenstander scheldt hem de huid vol en verdedigt het beest met lijf en leden. Een kwartier later lachen de kinderen uit de groep nog na over de pittige woordenwisseling.

Bij speeltuin het Kroontje worden gedichten voorgedragen over de geschiedenis van de wijk, de watertoren en de fraaie luchten en bomen in Oost. Verderop in de weldadige warmte van Lingesteyn is er een muzikaal intermezzo waarin opnieuw de geschiedenis centraal staat, terwijl de bezoekers ook getuige zijn van de plannen van een projectontwikkelaar die in de Natuurtuin de grootste businesstoren van het land wil bouwen. "Een beetje natuur is niet erg, maar we moeten Leerdam op de kaart zetten." Na enige aarzeling kiezen burgemeester en wethouder toch voor de natuur. "Het is hier zo mooi: de vogels en vlinders: het blijft zoals het is." In de catacomben van het gebouw is het genieten geblazen bij een Kwakzalverij waar voor alle kwalen wat te koop is. "Noemen ze hem Willem de Zwijger? Dan moet-ie onze babbelaars eens proeven." Via een gangetje – 'het ruikt hier naar kelder' – gaat het naar Aqua Zoo. Daar is stedendwinger Frederik Hendrik bezig met de voorbereiding van het beleg van 's Hertogenbosch, afgeleid door giechelende hofdames die ook nog eens de maquette van de stad verbouwen. De middag zit er nog lang niet op. In de Lingebolder volgt de grote finale. "Ik vind dit een uniek project", zegt een bezoeker. "Het is niet alleen een leuk middagje uit, maar je ontmoet zoveel verschillende mensen. Dit project doorbreekt netwerken."

Artistiek leider Monique Sentjens is het daar van harte mee eens. "In totaal deden er dit jaar meer dan honderd vrijwilligers mee. Prachtig die samenwerking, het groeit nog steeds. Het was opvallend hoeveel mensen en instanties dit jaar meedachten en –hielpen en hun locatie beschikbaar stelden." Als het aan de artistiek leider ligt, wordt het project volgend jaar voortgezet. "In ieder geval is wijk Noord nog aan de beurt. We hopen dat - ook na de herindeling – de gemeente ons blijft steunen."

André Bijl