• De Pannenkoekdag op El Boukhari werd vrijdag een groot succes.
• De Pannenkoekdag op El Boukhari werd vrijdag een groot succes. Foto: André Bijl

Propvol 'restaurant' smult van de baksels

El Boukhari geniet van Pannenkoekdag

leerdam • De sfeer was opperbest en tientallen gasten genoten in het propvolle 'restaurant' van de school van de overheerlijke pannenkoeken. Rond kwart voor elf staat het welkomstcomité de gasten buiten al op te wachten. Alle bezoekers worden door hulpvaardige leerlingen naar binnen begeleid en een tafeltje gewezen. "Hier kunt u uw jas ophangen. Wilt u alleen zitten of vindt u het leuk om samen met andere gasten te eten? Kijk mevrouw, hier is uw plaats. Kan ik al iets te drinken inschenken? Koffie of thee misschien?" In de gang en de hal van de school hangt de gezellige geur van vers gebakken pannenkoeken. De eerste bestellingen worden gedaan. Leerlingen met koksmutsen op leveren even later de nog dampende baksels af. "Wilt u er suiker bij of stroop?" Zoals elk jaar doet islamitische basisschool El Boukhari mee aan de Nationale Pannekoekdag. De kinderen van de school bakken en serveren pannenkoeken voor ouderen uit de samenleving. "Binnen de islam is de zorg voor buren en ouderen heel belangrijk en als islamitische school willen we dat de leerlingen meegeven", aldus de schoolleiding. De school rekende vooraf op veel gasten, zoals bejaarden uit de plaatselijke verzorgingshuizen en de buren van de school. Maar ook de opa's en oma's van de leerlingen zijn uitgenodigd.

En de uitnodiging sloeg aan: het El Boukhari-restaurant is tot het laatste plekje gevuld. Zelfs de wijkagenten prikken een vorkje mee. "We zagen het busje al heen en weer rijden en dachten dat er wat aan de hand was", lachen een paar leerlingen. Maar veel tijd om te kletsen is er niet, want er is werk aan de winkel. De leerlingen nemen de bestellingen op en zorgen dat de bezoekers niets te kort komen. Tussendoor verzorgen de andere groepen korte optredens. "Eet nu smakelijk, hap hap hap. Dat zal lekker smaken, eet maar op", zingen de kleinsten. En smaken doet het. "Ik neem er nog een, ze zijn verrukkelijk", lacht een opa.

Gelukkig

Ferat Erarslan uit groep 8 heeft het er maar druk mee. "Ik zorg vandaag voor de bediening. Ja hoor, alles gaat goed. De gasten zijn heel aardig en ze vinden de pannenkoeken erg lekker." Dat heeft klasgenoot Aysegul Avci ook gemerkt. "Ik vind het heel fijn dat er zoveel mensen zijn gekomen. Net zei iemand: 'zeg maar tegen de kok dat het heerlijk heeft gesmaakt'. Daar word ik blij van. Ik vind deze dag erg leuk. Je ontmoet veel mensen. Sommige mensen denken dat volgelingen van de islam verkeerde dingen doen. Door deze dag te organiseren, laten we zien dat we juist goede dingen doen. Daar word ik gelukkig van."
Lonneke Lathouders uit Kedichem is een van de vrijwilligster uit Huis ter Leede die gezellig aanschuift. "We zijn hier met elf personen, vier begeleiders en zeven bewoners. Ik vind dit een prachtig initiatief van de school." De bewoners aan haar tafeltje laten zich de pannenkoeken goed smaken. "Ze zijn verrukkelijk." Oma Yvonne Scholten is samen met een vriendin uit Geldermalsen gekomen om deze dag mee te maken. "Mijn kleindochter zit hier op school en heeft me uitgenodigd. Ik kom hier voor het derde jaar op rij en vind het een hartstikke leuk initiatief. Die wisselwerking van de leerlingen met hun opa's en oma's is geweldig. Mijn kleindochter vindt het zo leuk dat ik kom. En ik vind het ook prachtig. De pannenkoeken zijn heerlijk en die optredens vind ik schattig. De kinderen zijn zo enthousiast. Leuk dat er zoveel andere gasten zijn. Mooi om dit mee te maken."

Ook de school kijkt met een goed gevoel terug op het evenement. "Met elkaar hebben we een fijne morgen beleefd", zegt Claudia van Boxtel, leerkracht van groep 6/7. "Er waren zeker 50 bezoekers en alle opa's en oma's en buurtbewoners hadden het prima naar hun zin. Ze waren ook zeer te spreken over het gedrag van de kinderen. We hoorden van veel gasten dat de leerlingen zo netjes en beleefd waren. Daar waren we erg blij mee."

André Bijl