• Ronald van Meygaarden plant de eerste fruitboom.
• Ronald van Meygaarden plant de eerste fruitboom. Foto: Dick Aanen

Wethouder Van Meygaarden hoopt dat waterschap voortaan wat flexibeler zal zijn

Fruitbomen terug op Rumptse dijk

rumpt • Dat gebeurde in het kader van de jaarlijkse Boomfeestdag, een nationaal evenement waarbij verspreid over het hele land bomen worden gepoot. Jaarlijks gaat het om zo'n 200.000 bomen. De aanplant is het eerste concrete resultaat van de activiteiten van de stichting Perendijk van Rumpt. De ambitie van de nieuwe stichting is om op zoveel mogelijk plekken waar dit toegestaan wordt opnieuw fruitbomen aan te planten. Meestal hanteert het waterschap strenge regels met betrekking tot de aanplant van bomen op dijken. Maar voor deze dijk in Rumpt werd een uitzondering gemaakt, omdat de dijk 'overhoogte' heeft ten opzichte van het gewenste profiel. Stichtingsvoorzitter Joop Hylkema: "We hebben heel veel steun gehad van Annemiek Gerris van de gemeente Geldermalsen, die met ons meegevochten heeft in de strijd tegen het waterschap." De gemeente stelde overigens ook de tachtig nieuw aangeplante bomen beschikbaar.

Faciliteren

Wethouder Van Meygaarden zei in zijn toespraak dat hij blij was wat dat gemeente heeft kunnen faciliteren bij wat de bewoners prettig vinden. "Toen ik als wethouder begon, stond ik voor een zelfde groep mensen, maar dan van het waterschap. Ik heb toen bepleit dat ze een beetje mee moesten denken met mensen in deze omgeving. Om te voorkomen dat iemand een boom in een dijk zou planten, om deze er vervolgens een week of een jaar later weer uit te moeten halen. Want dat is hier in deze omgeving dus daadwerkelijk gebeurd."

Van Meygaarden hoopt dat het waterschap voortaan wat flexibeler met deze zaken omgaat. "Ik begrijp natuurlijk hun zorg om de omgeving veilig te houden. Maar van een overstroming die we eens in de 100.000 jaar kunnen verwachten ben ik overtuigd dat deze niet de komende tien of twintig jaar gaat plaatsvinden."

Oud-Hollandse rassen

Er zullen door de stichting oud-Hollandse fruitrassen aangeplant worden. De bomen zijn samen met de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) uitgezocht. In hoofdzaak worden perenbomen aangeplant met een enkele appelboom voor een langere bloeitijd. Het gaat om de perenrassen zoals de Gieser Wildeman, Sain Remy, Zoete Brederode, Winterriet Peer, Kleipeer, Avezaath Kapel en Kampervener en appelrassen zoals de Dijkmanszoet, Sterappel en Groninger Kroon.

Joop Hylkema, voorzitter van stichting Perendijk van Rumpt: "We hopen dat de Perendijk over tien jaar net zo bekend zal zijn als de Appeldijk in Beesd." De stichting Perendijk van Rumpt wordt overigens geen eigenaar van de dijkpercelen en heeft dan ook geen enkele zeggenschap over de percelen. Er worden afspraken gemaakt met de eigenaren over de aanplant en het beheer van de bomen.


Dick Aanen