donderdag 15 maart

Film 'Girl with a Pearl Earring'
19:30, Neerijnen, Van Pallandtweg 1. Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen start met een nieuwe, vierdelige filmcyclus. Daarin wordt dieper ingegaan op het thema 'Film en schilderkunst'. Deze eerste aflevering gaat over 'Licht in de Gouden eeuw': over de invloed van Rembrandt en Vermeer. Deze filmcyclus wordt verzorgd en ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis Neerijnen. Tijdens de eerste avond staat de film 'Girl with a Pearl Earring' centraal. Deze film uit 2003 van Peter Webber Scarlett Johansson, gaat over het schilderij 'Meisje met de parel', uit circa 1665 van Johannes Vermeer. Dit beroemde portret hangt in het Mauritshuis in Den Haag en wordt momenteel grondig opnieuw geanalyseerd, in de hoop te kunnen achterhalen hoe Vermeer precies te werk ging. Als voorfilm vertoont Filmhuis: 'Rembrandt, schilder van de mens', uit 1957, van Bert Haanstra. Alle films met een voorafgaande inleiding beginnen steeds om 19:30 uur. Entreeprijs per avond: 10 euro. Voor alle vier films, inleidingen en samenvattingen samen, bedraagt de deelnameprijs 30 euro. Reserveren hiervoor kan met een mailtje naar Wim Schoutendorp, coördinator: wschou50@gmail.com.

Opslaan in de cloud
19:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een informatieavond over het opslaan van foto's en informatie in de cloud. Want: wat is de cloud eigenlijk, hoe functioneert de cloud én hoe veilig is het opslaan van gegevens? Deelname kost 15 euro. De avond begint om 19:30 uur. Aanmelden is noodzakelijk via leerdam.seniorweb@outlook.com of 06-10858941.

Jaarvergadering
20:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Oranjevereniging Prinses Marijke houdt haar jaarvergadering in dorpshuis De Poort. Aanvang 20:00 uur. Naast de vaste agendapunten wordt ook het programma van de feestweek bekend gemaakt.

vrijdag 16 maart

Over de tuinen van Gertrude Jekyll
14:00, Leerdam, stadspodium GO. Lisette le Blanc geeft een lezing over de ontwikkeling van de tuinen en de plaats die Gertrude Jekyll neemt in de geschiedenis van de tuin. Jekyll legde de basis voor de moderne tuinarchitectuur. Zij liet zich inspireren door de schilder William Turner, de arts-and-craftsbeweging en het impressionisme. Zij zag de tuin als een palet met kleuren. Voor haar was het proces ook belangrijk. Zij ontwierp circa vierhonderd ontwerpen in Europa en Amerika en schreef circa duizend artikelen. De lezing begint om 14:00 uur. Entree is 12,50 euro.

GO: 'Tulipani'
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Stadspodium GO toont 'Tulipani': een sprookjesachtige tragikomedie over een romantische Zeeuwse boer die na de watersnoodramp in 1953 nooit meer natte voeten wil en naar Zuid-Italië fietst om een nieuw bestaan op te bouwen. Aan de rand van een klein dorpje weet hij op miraculeuze wijze tulpen te kweken en groeit hij uit tot een levende legende. Dertig jaar later probeert een Italiaanse politie-inspecteur te achterhalen wat er daadwerkelijk gebeurde. Acteur Gijs Naber kroop voor de film in de huid van Gauke, hij is perfect als de onbevangen en (in vergelijking met de Italianen) gigantische Gauke, die de stugge dorpsbewoners al snel voor zich weet te winnen. De filmavond in GO begint om 20:30 uur. Entree is 7,50 euro. Reserveren kan op de website van GO. www.go-leerdam.nl

zaterdag 17 maart

Boeken- en sieradenmarkt
10:00-14:30, Geldermalsen, Herman Kuijkstraat 11. In Ons Huis in Geldermalsen vindt de jaarlijkse tweedehands boeken- en sieradenmarkt plaats. De opbrengst gaat naar een nieuw project van Woord en Daad. Voor meer informatie en inleveren van boeken kan contact worden opgenomen met A. van Rossum, Koningsspil 5 in Geldermalsen: 0345-580059.

Open Dag van de Zorg
10:30, Leerdam, Lingesteynplantsoen 20. Verpleeghuis Lingesteyn opent haar deuren tijdens de landelijke Open Dag van de Zorg. Belangstellenden zijn welkom tussen 10:30 en 13:00 uur. Op de Open Dag van de Zorg bij Rivas in Leerdam kunnen bezoekers deelnemen aan rondleidingen door Lingesteyn. Tijdens deze rondleidingen krijgt men informatie over de diverse zorgsoorten, zoals zorg voor mensen met dementie, voor bewoners met psychiatrische problemen en over zorg in de laatste levensfase. De rondleidingen vinden niet op gezette tijden plaats, maar op basis van belangstelling. Ook is het mogelijk om een kijkje te nemen in een appartement van één van de bewoners. Naast deze activiteiten is het Cliënt Contact Centrum aanwezig om zorginhoudelijke vragen te beantwoorden.

Lentekumpulan
15:00-20:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. Indische Vereniging Oost en West Te Saam (OWTS) organiseert een lentekumpulan in De Lindehof aan de Spijkse Kweldijk 53 in Spijk. Vooraf is er een ledenvergadering. De toegangsprijs is 10 euro, bij reserveren via 06-28758347 of owts@live.nl 8 euro. Gratis entree voor leden en kinderen tot 12 jaar.

Voorjaarsconcert Con Amore
19:30, Leerdam, Westwal 29a. Dameskoor Con Amore houdt haar voorjaarsconcert in de Bethelkerk in Leerdam. Aan deze avond wordt ook medewerking verleend door het Gorcums koor Da Capo, onder leiding van Marilou Krouwel. De algehele leiding van deze avond is in handen van dirigent Michel de Valk en de pianobegeleiding wordt verzorgd door Marjan Fey. De avond begint om 19.30 uur de kerk is open vanaf 19.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 5,--.

Koor- en samenzangavond
19:30, Geldermalsen, Bethelkerk. Woord en Daad organiseert een koor- en samenzangavond, samen met kinderkoor De Kleine Lofstem uit Geldermalsen en jeugdkoor Kol Sjofar uit Leerbroek. Ineke Brand van Woord en Daad houdt een kinderverhaal uit Burkina Faso. Opening en sluiting door dominee P. Mulder. De toegang is gratis. Er is een collecte ten behoeve van werkgelegenheid voor jongeren in Burkina Faso. Na afloop wordt er koffie, thee en frisdrank geschonken. De aanvang is 19:30 uur.

Dansfeest
20:00, Meteren, Dorpshuis Meteren. Coverorkest Just-M! en jeugdorkest M-Tastic! organiseren een gratis dansfeest met als thema: 'Let me entertain you'. M-Tastic! verzorgt, vanaf 20:00 uur, het voorprogramma. Dit is het jeugdorkest van muziekvereniging Meteren onder leiding van Sylvie de Lyon. De jonge muzikale talenten laten de zaal swingen op bekende popmuziek. Just-M! zet vervolgens met oude dansmuziek het hele dorpshuis op z'n kop. Het repertoire is veelal bekend uit de Top 2000, zoals 'Unchain My Heart' en 'Summer of '69'. Ook bij de klassieke dansnummers als 'Uptown funk', 'Disco inferno' en rock & rollmedleys, gaan de voetjes van de vloer. Just-M! staat onder leiding van dirigent Aart Versluis. www.facebook.com/MuziekverenigingMeteren

LingeFilm: 'Il Colore Nascosto Delle Cose'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm draait de romantische komedie 'Il Colore Nascosto Delle Cose'. Silvio Soldini (Pane e Tulipani) raakte geïnspireerd voor het maken van deze film nadat hij een aantal jaar eerder een documentaire had gemaakt over mensen met een visuele beperking. De film draait om Theo (Adriano Giannini), een redelijk succesvolle reclameman die er een handje van heeft meerdere relaties tegelijkertijd erop na te houden. Op een dag ontmoet hij Emma (Valeria Golino), een blinde chiropractor. Het klikt en de twee krijgen een relatie. Waar Theo gewend is om met kleuren, vormen en beelden te werken, blijkt Emma nu juist meer met gevoel, geur en geluiden te hebben. Dit contrast maakt dat de twee elkaar heel goed aanvullen. Theo heeft echter nog relaties met twee andere vrouwen en geeft deze niet op wat voor complexe situaties zorgt. De kijker zal moeten kiezen: sympathie voor de persoon van Theo, of bewondering voor de zelfredzaamheid en kracht van Emma.

zondag 18 maart

Jongerendienst
09:30, Leerdam, Bethelkerk. Solid Friends, een groep jongeren van Kerk aan de Linge, organiseert een speciale kerkdienst over het verleggen van grenzen. Zowel het thema als de uitwerking is volledig bedacht door deze jongelui van 15 tot en met 18 jaar. Zo worden de verhalen van Jezus vertaald naar deze tijd met behulp van in Leerdam opgenomen filmpjes. De voorganger is dominee Johan van den Berg, maar zijn rol is zeer beperkt. Een aantal jongeren hebben speciaal voor de dienst een aantal liederen ingestudeerd. Niet allemaal religieus, maar wel heel goed passend bij het thema. De speciale dienst begint om 09:30 uur.

Rivierenland Klassiek
14:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Pianiste Ketevan Sharumashvili uit Tbilisi, Georgië, speelt Impromtus op. 90 van Schubert, Sonate op. 110 van Beethoven, de 'Dante Sonate' van Liszt en werk van Piazzolla en Kapoestin. Het programma begint met een prelude met jong talent. Entree: 10 euro.

Sing-in Leerdam
Comité Sing-in Leerdam organiseert op zondagavond 18 maart weer een Sing-in. Iedereen die van Opwekkingsliederen houdt is van harte welkom. Het thema is: (Tijd voor) Pasen. Het programma vermeldt naast Opwekking ook liederen van Sela. De Sing-in vindt plaats in het gebouw van de Ned. Geref. Kerk – Hoogstraat 80 en begint om 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur. Geen entree, wel een deurcollecte.

maandag 19 maart

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open in Asperen. Iedereen is welkom voor een kop koffie, een spelletje of een praatje. De Bop is gesloten op maandagen 26 maart en 2 april.

dinsdag 20 maart

Inloopochtend stomadragers
10:00-12:00, Gorinchem, wijkgebouw De Heul. De stomaverpleegkundigen van het Beatrixziekenhuis organiseren in samenwerking met de Nederlandse Stomavereniging regio Zuid-Holland een inloopochtend. Stomadragers, hun partners en overige belangstellenden zijn welkom.

Open eettafel Herwijnen
11:45, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden kan uiterlijk vrijdag 16 maart bij Jolisa van Zanten via 0418-582033.

woensdag 21 maart

Inloopmiddag
40-plussers maken steeds meer gebruik van de beschikbare digitale hulpmiddelen maar ondervinden toch nog wel problemen of zouden ook graag andere mogelijkheden gaan toepassen. Het Leercentrum Seniorweb Leerdam biedt de mogelijkheid om elke woensdagmiddag langs te komen om uw vragen te beantwoorden en u te begeleiden in en voorlichting te geven over de digitale wereld.

Voorleespret
14:30-15:00, Beesd, Bibliotheek Beesd. Een half uurtje dikke voorleespret in de speciale voorleeshoek. Kinderen kunnen met een vriendje of vriendinnetje naar de bieb komen om te luisteren naar een mooi verhaal. Aanmelden is niet nodig. Iedereen is vrij om te komen luisteren en aan te schuiven.

Over dialecten
20:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Schrijver Wim Daniëls is te gast bij de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, departement Herwijnen. Hij houdt een presentatie met als titel 'De wondere wereld van de taal', over het ontstaan en de ontwikkeling van het Nederlands en de dialecten. Entree voor niet-leden is 5 euro. De bijeenkomst is in dorpshuis De Poort, aanvang is 20:00 uur.

donderdag 22 maart

Problemen met wachtwoorden
19:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een informatieavond over wachtwoorden. Voor veel sites is het noodzakelijk om een naam en wachtwoord te verzinnen. Omdat de eisen aan deze wachtwoorden verschillen, is het onmogelijk om altijd hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Tijdens deze bijeenkomt leren de docenten van Seniorweb Leerdam om hiervoor een praktische oplossing in gebruik te nemen. Deelname kost 15 euro. Aanmelden is noodzakelijk via leerdam.seniorweb@outlook.com of 06-10858941.

Film: 'Caravaggio'
19:30, Neerijnen, Stroomhuis. 'Caravaggio' van de Britse regisseur Derek Jarman over Michelangelo Merisi de Caravaggio (1571-1610). Tweede film in de 4-delige cyclus met thema 'Film en schilderkunst'. Behalve over 'schilderen met licht' gaat deze film ook over een driehoeksverhouding die ontaardt in moord en doodslag. Voorafgaand aan de film de korte film 'Ballet Mécanique', een dadaïstisch kubistische film uit de jaren twintig van de vorige eeuw, een kunstfilm over beweging en snelheid. Entree: 10 euro.

vrijdag 23 maart

Fancy fair
16:30-19:30, Vuren, brede school. Op de brede school in Vuren vindt een fancy fair plaats. Er is van alles te doen, niet alleen is er een markt met boeken en spelletjes, er is ook een enveloppenkraam en grabbelton. Het rad van avontuur draait en daarnaast zijn er lekkere broodjes frikadel of kroket te krijgen. De fair is van 16:30 tot 19:30 uur.

Muziekspektakel
20:00, Gellicum, Vlietskant 13. Muziekvereniging Voorwaarts uit Rumpt voert samen met toneelvereniging De Spotvogels een muziekspektakel op met toneel, dans, zang en muziek. De muziekvereniging laat bekende muziek van de Efteling horen, na de pauze staat de opvoering in het teken van Schotse klanken. Er is ook een uitvoering op zaterdag 24 maart. De concerten vinden plaats in de concertzaal van Klaas de Bruin aan de Vlietskant 13 in Gellicum. Entree is 5 euro.

Meezingcafé
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Stadspodium GO organiseert een meezingcafé. Vanaf 20:30 uur kan er uit volle borst worden gezongen. Met gitaarbegeleiding van Donna Bastiaans. De avond begint om 20:30 uur, entree is 2,50 euro.